Strony

poniedziałek, 26 listopada 2018

Grzaniec wiedeński



 Przed Świętami Bożego Narodzenia
warto odwiedzić Wiedeń, by poczuć ich magię.
Na licznych jarmarkach sprzedawcy oferują
grzane wino, które miałam przyjemność pić,
rozkoszować się smakiem
i poczuć jego rozgrzewającą moc. 
Jeśli nie możesz tam być w tym czasie,
 a chcesz poczuć namiastkę tamtejszej atmosfery,
 zrób wiedeńskiego grzańca.
Polecam!


Składniki:
  • 300ml wody,
  • 1 butelka czerwonego wina wytrawnego lub półsłodkiego,
  • 2 laski cynamonu,
  • 6 goździków,
  • 3-5 łyżek miodu albo cukru,
  • pół cytryny,
  • 1 pomarańcza,
  • 100ml rumu lub wódki.


Przygotowanie:
Do wody dodać cynamon, goździki,
miód lub cukier.
Wszystko gotować ok. 8 minut.
Korzenny wywar przestudzić,
a następnie wlać wino
i dodać pokrojoną w plastry cytrynę.
Podgrzewać, aż wino będzie gorące
(nie doprowadzać do wrzenia).
Kiedy wino będzie już gorące,
zdjąć je z ognia i przecedzić.
Dodać rum oraz pomarańczę.
Podawać w szklankach z grubego szkła.











Na zdrówko!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz