Postanowiłam
przedstawić Wam jeden ze smaków mojego dzieciństwa- serek smażony.
Zawsze
przygotowywała go moja babcia.
Kiedy kruszyła twaróg, wiedzieliśmy,
że za kilka
dni czeka nas coś pysznego do jedzenia.
Moja babcia robiła ten serek
z własnoręcznie przygotowywanego twarogu,
z własnoręcznie przygotowywanego twarogu,
nie musiała dodawać do niego sody oczyszczonej, aby
zgliwiał.
Niestety, nie mam dostępu do takiego sera-
babcia już go nie robi,
dlatego jestem zmuszona podać Wam przepis
z dodatkiem sody właśnie.
Myślę
jednak, że ułatwi i zachęci Was to do tego,
aby przygotować ten przepyszny dodatek do chleba,
ponieważ w dzisiejszych czasach
bardzo ciężko dostać twaróg
z mleka niepasteryzowanego,
a tylko taki jest w stanie zmienić się w ser
smażony
bez dodatku sody.
Poleca!
Składniki:
- 500g tłustego twarogu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- czubata łyżeczka masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Przygotowanie sera:
Ser wyjąć z
opakowania, wrzucić do miski,
rozdusić widelcem,
posypać sodą oczyszczoną,
wymieszać,
przykryć ręcznikiem papierowym
(nie nakrywać szczelnie,
ponieważ do sera musi dochodzić powietrze).
ponieważ do sera musi dochodzić powietrze).
Miseczkę z
serem i sodą odstawić w ciepłe miejsce,
na 3 do 5
dni (u mnie zajmuje to zwykle 5 dni).
Raz na 24 godziny ser przemieszać.
Kiedy zżółknie
i będzie się ciągnął,
jest gotowy do smażenia.
Smażenie sera:
Na patelni
rozpuścić masło,
następnie dodać ser.
Zgliwiały twaróg rozpuścić na patelni
(nie doprowadzić do
zagotowania sera).
Kiedy ser będzie już rozpuszczony,
należy zdjąć go z ognia, wbić jajka,
posolić
(jeśli ktoś lubi, można dodać koperek
lub szczypiorek)
i energicznie wymieszać.
i energicznie wymieszać.
Najlepiej smakuje na ciepło lub zimno
z chlebem posmarowanym masłem.
Smacznego!
Zawsze się zastanawiałam jak zrobić domowy ser smażony! Wypróbuję ten przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo,
OdpowiedzUsuńpolecam ten przepis
z całą odpowiedzialnością. Pozdrawiam!