Strony

wtorek, 28 marca 2017

Ryba po grecku

Ryba po grecku to świetna propozycja na kolację,
ponieważ można ją jeść zarówno
na ciepło, jak i na zimno.
Plusem tej potrawy jest również
to, że bardzo dobrze przechowuje się w lodówce,
a czas, jaki w niej spędza,
tylko wpływa na jej walory smakowe. 
Jeśli jesteś pracusiem i nie masz czasu gotować- spróbuj ją przyrządzić,
nie tylko na kolację wigilijną.
Polecam! 


Składniki: 
  • 1kg filetu z ryby (użyłam filetu z Miruny), 
  • mąka, 
  • 3 jajka, 
  • bułka tarta,
  • 400g marchewki, 
  • 200g pietruszki,
  • 200g selera, 
  • 1 por, 
  • 400 przecieru pomidorowego,
  • 3-4 liście laurowe, 
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz, 
  • przyprawy do ryby, 
  • olej rzepakowy. 


Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym







i pokroić na mniejsze kawałki.
 






Rybę obtaczać po kolei w mące,







rozbełtanym jajku







oraz bułce tartej.








Opanierowane filety doprawić
z dwóch stron solą, pieprzem
oraz przyprawą do ryb.








Na patelnię wlać olej; kiedy będzie gorący,
umieścić na niej kawałki ryby
(filety zacząć smażyć skórą do dołu).











Gdy panierka osiągnie złoty kolor,
kawałki przełożyć na drugą stronę,
a następnie wyłączyć grzanie spod patelni.










Kiedy druga strona ryby
osiągnie również złoty kolor,
filety wyjąć z naczynia
i odsączyć z nadmiaru tłuszczu
(na ręczniku papierowym).











Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce
o dużych oczkach (nie trzeć pora).
Białą część pora pokroić na cienkie pół plasterki.












Do garnka wlać olej;









gdy będzie gorący,
do naczynia wsypać warzywa,
dodać ziele angielskie
i połamane liście laurowe.









Całość dusić pod przykryciem
na małym ogniu ok. 40 minut
(warzywa muszą być miękkie),
od czasu do czasu mieszając.
Kiedy  będą prawie całkowicie miękkie,
dodać przecier pomidorowy,
doprawić solą, pieprzem oraz np. Wegetą
(nie koniecznie).








Całość smażyć do miękkości.
Przesmażone warzywa przestudzić,
następnie małą ich porcję
rozprowadzić na dnie miski
lub innego naczynia.
Na warstwie warzyw ułożyć
kawałki usmażonej ryby.











Następnie rybę znów przykryć
kolejną warstwą warzyw.
Czynność powtarzać do wyczerpania składników.












Potrawa powinna mieć wygląd przekładańca,
a ostatnią warstwą powinny być warzywa.











Danie można jeść od razu, ale najlepiej smakuje
na drugi dzień.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz