Strony

środa, 13 grudnia 2017

Wrapy z łososiem


To idealny substytut niezdrowego,
kalorycznego fast foods;
połączenie łososia z sosem jogurtowokoperkowym,
z nutą cytryny oraz świeżymi warzywami.
Sprawia, że smakuje znakomicie.
To bardzo dobra propozycja
dla osób dbających o linię
i ceniących sobie zdrowy tryb życia.
Zachęcam Was
do rozsmakowania się w tej zdrowej tortilli.
Polecam! 



Składniki:

  • 6 pszennych tortilli,
  • 1 opakowanie mozzarelli
              w plastrach (6 sztuk w opakowaniu),
  • 400g filetu z łososia,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 główka sałaty (mała),
  • 1 łyżka posiekanej natki koperku,
  • pół cytryny (średniej wielkości),
  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 jogurt naturalny typu greckiego

              (ok. 200g, polecam light),

  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.


Przygotowanie: 
Łososia umyć, osuszyć
i pokroić na 6 lub więcej pasków.











Rybę natrzeć z obu stron
solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.










Filet ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia









i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,
grzanie: góra- dół,
na środkową półkę.






Rybę piec ok. 8-10 minut.










Warzywa umyć
(ogórka obrać,
sałatę odsączyć z nadmiaru wody;
można to zrobić za pomocą papierowego ręcznika;
cebuli z czosnkiem nie myć w łupinkach),
a następnie pokroić w cienkie plasterki
(prócz sałaty i czosnku).










Do jogurtu naturalnego wcisnąć sok z cytryny,
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
posiekany koperek oraz sól. 












Całość dokładnie wymieszać.













Tortille rozłożyć na blacie.







Na każdej z nich ułożyć mozzarellę,
warzywa oraz kawałki łososia.
Wrapy polać sosem jogurtowokoperkowym.








Doły wrapów podwinąć,










następnie utworzyć z nich rulon
(nakładając na siebie prawy i lewy bok
pszennych placków),
następnie spiąć je wykałaczkami
(każdego wrapa należy spinać
od razu po zwinięciu).
 










Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz