To idealny
substytut niezdrowego,
kalorycznego fast foods;
połączenie łososia z sosem
jogurtowokoperkowym,
z nutą cytryny oraz świeżymi warzywami.
Sprawia, że smakuje znakomicie.
Sprawia, że smakuje znakomicie.
To bardzo dobra propozycja
dla osób dbających o linię
i ceniących sobie zdrowy tryb życia.
Zachęcam Was
do rozsmakowania się w tej
zdrowej tortilli.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 6 pszennych tortilli,
- 1 opakowanie mozzarelli
- 400g filetu z łososia,
- 1 czerwona cebula,
- 2 duże pomidory,
- 1 zielony ogórek,
- 1 główka sałaty (mała),
- 1 łyżka posiekanej natki koperku,
- pół cytryny (średniej wielkości),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jogurt naturalny typu greckiego
(ok. 200g, polecam light),
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Łososia umyć, osuszyć
Łososia umyć, osuszyć
i pokroić na 6 lub więcej pasków.
Rybę natrzeć z obu stron
solą,
pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Filet ułożyć na blaszce
wyłożonej
papierem do pieczenia
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,
grzanie:
góra- dół,
na środkową półkę.
Rybę piec ok. 8-10 minut.
Warzywa umyć
(ogórka obrać,
sałatę odsączyć z nadmiaru wody;
można to zrobić za pomocą
papierowego ręcznika;
cebuli z czosnkiem nie myć w łupinkach),
a następnie
pokroić w cienkie plasterki
(prócz sałaty i czosnku).
Do jogurtu naturalnego wcisnąć sok z cytryny,
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
posiekany koperek oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać.
Tortille rozłożyć na blacie.
Na każdej z nich ułożyć mozzarellę,
warzywa oraz kawałki
łososia.
Wrapy polać
sosem jogurtowokoperkowym.
Doły wrapów podwinąć,
następnie utworzyć z nich rulon
(nakładając na siebie prawy i lewy
bok
pszennych placków),
następnie spiąć je wykałaczkami
(każdego wrapa należy spinać
od razu po zwinięciu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz