posiadający wiele wartości odżywczych,
m.in. kwas oleinowy
obniżający poziom cholesterolu
oraz potas, który reguluje
nasze ciśnienie krwi.
Mimo
wiedzy o jego prozdrowotnych właściwościach
wielu z nas nie sięga po ten owoc,
ponieważ, umówmy się,
jest po prostu nieciekawy w smaku.
Spotkałam się z
określeniem,
że smakuje jak mydło:-).
Też tak myślałam
do momentu
spróbowania tej pasty.
Okazuje się bowiem,
Okazuje się bowiem,
że awokado wcale nie jest niesmaczne,
tylko trzeba je umieć przyrządzić
i wiedzieć, z jakimi składnikami
komponuje się najlepiej.
W tej paście
znajdziecie ich większość.
Podaję ją na pszennych grzankach.
W tym zestawieniu
smakuje wybornie.
Dajcie sobie szansę i rozsmakujcie się w awokado!
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
(muszą być delikatnie miękkie
po naciśnięciu),
- 1 (150g) serek śmietankowy
(użyłam Łaciaty z Mlekovity),
- 100g wędzonego łososia,
- 1 łyżka posiekanej natki koperku,
- sok z ćwiartki cytryny,
- sól, pieprz (do smaku),
- kilka rzodkiewek (do ozdoby),
- 2 długie bagietki,
- masło (do posmarowania tostów).
Przygotowanie:
Awokado
umyć,
obrać,
przeciąć wzdłuż, wyciągnąć pestki,
pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do miseczki,
dołożyć serek.
Składniki zmiksować na gładką masę.
Dodać pokrojonego w drobną kosteczkę
wędzonego łososia,
posiekaną natkę koperku
(uwaga, aby do pasty nie przedostały się pestki,
które mogą sprawić, ze
stanie się gorzka).
Całość delikatnie wymieszać łyżką,
aby nie zniszczyć
struktury ryby.
Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem
i jeszcze raz wymieszać.
Bagietki
pokroić na ok. 1 cm kanapeczki.
Ułożyć je na blasze
i wstawić do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika,
grzanie: góra- dół, na drugą półkę od góry.
Pieczywo podpiekać ok. 2-3 minuty
(musi mieć złoty kolor).
Po tym czasie wyciągnąć je z
piekarnika
i przełożyć z blachy na inną chłodną powierzchnię
(aby się jeszcze
bardziej nie spiekło).
Kiedy tosty przestygną, posmarować je masłem
oraz pastą.
Przekąski posypać posiekaną drobno rzodkiewką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz