Strony

poniedziałek, 21 maja 2018

Pasta z łososiem
i awokado




Awokado to owoc
posiadający wiele wartości odżywczych,
m.in. kwas oleinowy
obniżający poziom cholesterolu
oraz potas, który reguluje
nasze ciśnienie krwi.
Mimo wiedzy o jego prozdrowotnych właściwościach
wielu z nas nie sięga po ten owoc,
ponieważ, umówmy się,
jest po prostu nieciekawy w smaku.
Spotkałam się z określeniem,
że smakuje jak mydło:-).
Też tak myślałam
do momentu spróbowania tej pasty.
Okazuje się bowiem,
że awokado wcale nie jest niesmaczne,
tylko trzeba je umieć przyrządzić
i wiedzieć, z jakimi składnikami
komponuje się najlepiej.
W tej paście znajdziecie ich większość.
Podaję ją na pszennych grzankach.
W tym zestawieniu smakuje wybornie.
Dajcie sobie szansę i rozsmakujcie się w awokado!
Polecam!   



Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado

             (muszą być delikatnie miękkie
             po naciśnięciu),

  • 1 (150g) serek śmietankowy
              bez przypraw
              (użyłam Łaciaty z Mlekovity),
  • 100g wędzonego łososia,
  • 1 łyżka posiekanej natki koperku,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • sól, pieprz (do smaku),
  • kilka rzodkiewek (do ozdoby),
  • 2 długie bagietki,
  • masło (do posmarowania tostów).

  

Przygotowanie:
Awokado umyć,











obrać,









przeciąć wzdłuż, wyciągnąć pestki,









pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do miseczki,









dołożyć serek.









Składniki zmiksować na gładką masę.










Dodać pokrojonego w drobną kosteczkę
wędzonego łososia,
posiekaną natkę koperku
oraz sok z cytryny
(uwaga, aby do pasty nie przedostały się pestki,
które mogą sprawić, ze stanie się gorzka).









Całość delikatnie wymieszać łyżką,
aby nie zniszczyć struktury ryby.









Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem









i jeszcze raz wymieszać.


Bagietki









pokroić na ok. 1 cm kanapeczki.









Ułożyć je na blasze









i wstawić do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika,
grzanie: góra- dół, na drugą półkę od góry.









Pieczywo podpiekać ok. 2-3 minuty
(musi mieć złoty kolor).
Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika









i przełożyć z blachy na inną chłodną powierzchnię
(aby się jeszcze bardziej nie spiekło).
Kiedy tosty przestygną, posmarować je masłem











oraz pastą.
Przekąski posypać posiekaną drobno rzodkiewką.
 











Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz