Strony

wtorek, 15 maja 2018

Tarta z warzywami

To danie, które idealnie sprawdzi się jako
szybki obiad, lekka kolacja 
lub pyszna przystawka.
Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno.
Przygotowanie jej nie zabierze Wam dużo czasu.
Możliwość zastosowania
za każdym razem innych warzyw
sprawi, że tarta długo Wam się nie znudzi.
Polecam!



Składniki:
  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 (450g) opakowanie
              warzyw na patelnię
              (użyłam mieszanki ośmioskładnikowej),
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 (270g) ser Feta,
  • 20 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz (do smaku).


Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu.









Wysmarowaną masłem foremkę do tarty









ułożyć na nim do góry dnem,









następnie przeciąć je przy krawędzi foremki.









Pozostałą część ciasta zwinąć
i schować do lodówki
(posłuży ona do przystrojenia tarty).











Kwadratem z ciasta francuskiego wyłożyć foremkę.









Wystające poza krawędź ciasto
obciąć i uzupełnić nim wybrakowane boki foremki.










Ciasto nakłuć widelcem
(aby zbyt nie wyrosło podczas podpiekania)









i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika,
grzanie góra-dół, na drugą półkę od dołu.
Podpiekać je ok. 10 minut.









W tym czasie do miski wbić jajko,









rozbełtać je trzepaczką,









dodać jogurt i przyprawy.









Składniki dobrze połączyć ze sobą.









Następnie dorzucić warzywa
usmażone do miękkości
na jednej łyżce oleju.



















Wyciągnięte z piekarnika ciasto









ugnieść widelcem
(likwidując powstałe wybrzuszenia).









Na podpieczony spód wyłożyć warzywa
wymieszane z jogurtowo-jajeczną masą.









Następnie powbijać pokrojoną w kostkę Fetę

















i pomidorki koktajlowe.









Pozostałe ciasto wyciągnąć z lodówki,
pociąć je w cienkie paski









i ułożyć na tarcie.
 








Danie znów wstawić
do rozgrzanego do 200 stopni,  piekarnika,
grzanie góra-dół,
na drugą półkę od dołu,
na ok. 30minut
(masa wewnątrz tarty musi być ścięta).

Po tym czasie jest gotowa do spożycia.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz