To danie,
które idealnie sprawdzi się jako
szybki obiad, lekka kolacja
lub pyszna
przystawka.
Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno.
Przygotowanie jej nie
zabierze Wam dużo czasu.
Możliwość zastosowania
za każdym razem innych warzyw
sprawi,
że tarta długo Wam się nie znudzi.
Polecam!
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 (450g) opakowanie
(użyłam
mieszanki ośmioskładnikowej),
- 200g jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 1 (270g) ser Feta,
- 20 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Ciasto
francuskie rozwinąć z rulonu.
Wysmarowaną masłem foremkę do tarty
ułożyć na nim do góry dnem,
następnie przeciąć je przy krawędzi foremki.
Pozostałą część ciasta zwinąć
i schować do lodówki
(posłuży ona do przystrojenia tarty).
Kwadratem z ciasta francuskiego wyłożyć foremkę.
Wystające poza krawędź ciasto
obciąć i
uzupełnić nim wybrakowane boki foremki.
Ciasto nakłuć widelcem
(aby zbyt nie wyrosło podczas podpiekania)
i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika,
grzanie góra-dół, na drugą półkę od dołu.
Podpiekać je ok. 10 minut.
W tym czasie do miski wbić jajko,
rozbełtać je trzepaczką,
dodać jogurt i przyprawy.
Składniki dobrze połączyć ze sobą.
Następnie dorzucić warzywa
usmażone do
miękkości
na jednej łyżce oleju.
Wyciągnięte z piekarnika ciasto
ugnieść widelcem
(likwidując powstałe wybrzuszenia).
Na podpieczony spód wyłożyć warzywa
wymieszane z jogurtowo-jajeczną masą.
Następnie powbijać pokrojoną w kostkę Fetę
i pomidorki koktajlowe.
Pozostałe ciasto wyciągnąć z lodówki,
pociąć je w cienkie paski
i ułożyć na tarcie.
Danie znów wstawić
do rozgrzanego
do 200 stopni, piekarnika,
grzanie góra-dół,
na drugą półkę od dołu,
na ok. 30minut
(masa wewnątrz tarty musi być ścięta).
Po tym
czasie jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz