Strony

poniedziałek, 29 października 2018

Omlet z szynką, serem, pomidorami, cebulą i papryką

Omlet to jedno z moich
bardziej ulubionych śniadań,
ponieważ jest pyszny i sycący.
Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
Każdy, kto ma dobre chęci, deskę, nóż
no i, oczywiście, patelnię,
może sobie zaserwować
bardzo sycący początek dnia :-).
Zaletą omletu jest również to,
że tak szybko Wam się nie znudzi,
gdyż za każdym razem
możecie zrobić go z innymi warzywami.
Lubię, kiedy jest ich dużo.
Wówczas może on nie mieć aż tak ładnego kształtu,
ale smakuje o niebo lepiej.
Wy zawsze możecie zmniejszyć
ilość składników warzywnych oraz szynki o połowę
i cieszyć się, nie tylko smakiem,
ale też ładniejszym wyglądem dania.
Polecam!

środa, 24 października 2018

Butelki i lampionki ozdobione sznurkiem, korzennymi przyprawami
oraz darami jesieni


Złota, polska jesień
zainspirowała mnie do stworzenia
kolekcji butelek oraz lampionków świątecznych,
do ozdoby których wykorzystałam
naturalne produkty.
Okazuje się, że skórka z pomarańczy,
cynamon, goździki, anyż i kasztany,
nie tylko świetnie sprawdzają się, jako
składniki kuchenne,
do przyrządzania różnych, pysznych potraw,
ale potrafią cieszyć oko.
Łącząc je z naturalnym sznurkiem,
można z nich stworzyć
bardzo ciekawe kompozycje.

Zachęcam Was do obejrzenia filmiku :-)!!!

 

poniedziałek, 22 października 2018

Pierniczki

W moim domu przygotowania
do Świąt Bożego Narodzenia
rozpoczynają się z chwilą zarobienia
ciast na pierniczki, czyli w połowie października.
Lubimy raczyć się ich przepysznym smakiem
już na początku grudnia,
dlatego też zarabiam ciasto tak wcześnie,
ponieważ musi ono leżakować w lodówce
co najmniej 5 tygodni.
Jednak opłaca się czekać.
Pierniczki z tego ciasta są mięciutkie i puszyste,
nie trzeba czasu ani żadnych domowych sposobów,
aby zmiękły.   
Naturalnych składniki sprawią,
że ich smak jest niepowtarzalny. 
Polecam! 

poniedziałek, 15 października 2018

Łosoś
zapiekany
w cieście
francuskim

Wypróbujcie przepis
na przepyszną, sycącą, wykwintną kolację,
która zaskoczy Was nie tylko wybornym smakiem,
ale też pozytywnie wpłynie na Wasze zdrowie.
Łosoś to doskonałe źródło białka, 
w 100 gramach tej przepysznej ryby
znajdziemy go, aż 20 gramów.
Ponadto zawiera również egzogenne aminokwasy,
których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć.
Należą do nich leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.
Poza tym charakteryzuje się on bogactwem
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3
oraz witaminy D.
Wprowadzenie tej rybki do naszej diety
może uchronić nas przed wieloma chorobami
lub znacznie spowolnić ich rozwój.
Są to, np. : miażdżyca, cukrzyca typu 2,
choroba wieńcowa serca
i niedokrwienna serca.
Posiada także właściwości przeciwzapalne,
a także przeciwalergiczne.
To kilka z wielu zalet,
które mogłabym wymieniać w nieskończoność.
Mam nadzieję, że sięgniecie po ten przepis,
a danie wykonane za jego pomocą
bardzo Wam zasmakuje.
Polecam!  

niedziela, 7 października 2018

Krem z dyni
z grzankami czosnkowymi


 Krem z dyni to idealna alternatywa
na jesienną monotonię kulinarną.
Jest pyszny i pożywny.
Korzenne przyprawy
nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Podany z czosnkowymi grzankami
to świetna propozycja na każdą okazję.
Zaskocz rodzinę i znajomych.
Polecam!

poniedziałek, 1 października 2018

Sałatka
z kurczakiem,
ryżem brązowym,
ananasem
i kukurydzą


Ta sałatka jest tak pyszna,
że zawsze robi furorę
na każdej imprezie, na której się pojawi.
Ja, moja rodzina i znajomi
wprost za nią przepadają.
Jest bardzo konkretna i sycąca.
To zasługa ryżu brązowego,
który jest jej głównym składnikiem.
Na niepowtarzalność jej smaku
ma wpływ ananas, czerwona cebula
oraz gotowany w aromatycznej,
ziołowej zalewie kurczak.
Te zgoła różniące się od siebie składniki
dają to niesamowite połączenie,
które wszystkim tak smakuje.
Polecam!