Strony

poniedziałek, 29 października 2018

Omlet z szynką, serem, pomidorami, cebulą i papryką

Omlet to jedno z moich
bardziej ulubionych śniadań,
ponieważ jest pyszny i sycący.
Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
Każdy, kto ma dobre chęci, deskę, nóż
no i, oczywiście, patelnię,
może sobie zaserwować
bardzo sycący początek dnia :-).
Zaletą omletu jest również to,
że tak szybko Wam się nie znudzi,
gdyż za każdym razem
możecie zrobić go z innymi warzywami.
Lubię, kiedy jest ich dużo.
Wówczas może on nie mieć aż tak ładnego kształtu,
ale smakuje o niebo lepiej.
Wy zawsze możecie zmniejszyć
ilość składników warzywnych oraz szynki o połowę
i cieszyć się, nie tylko smakiem,
ale też ładniejszym wyglądem dania.
Polecam!


Składniki:

  • 2 jaja,
  • 4 plasterki szynki,                   użyłam filetu z kurczaka,
  • 1 pomidor,
  • 0,5 małej cebuli,
  • 0,25 (ćwiartka) czerwonej papryki,
  • 1 plasterek sera żółtego,                  użyłam Goudy,
  • 1 czubata łyżeczka masła,
  • 0,25 łyżeczki soli,
  • 0,25 pieprzu czarnego.

  

Przygotowanie:
Pomidor i paprykę dobrze umyć,









wyciąć z nich gniazda nasienne
oraz zielone końcówki
(prócz gniazda nasiennego
z papryki usunąć również jasne błonki).






 









Cebulę obrać z łupinki.









Wszystkie warzywa pokroić
w drobną kosteczkę.

























Szynkę









pociąć w grube paski,









a następnie w małe paseczki.









Do naczynia wbić uprzednio umyte jajka.
Dodać sól, pieprz czarny,









po  czym je porządnie rozbełtać.









Na patelni rozpuścić masło,









wrzucić cebulkę,









podsmażać ją ok. 1 minuty,
potem dodać resztę warzyw oraz szynkę.









Całość smażyć do momentu,
aż papryka całkowicie zmięknie,
a z pomidora odparuje cały sok
(ok. 7-8 minut).









Usmażone warzywa zalać masą jajeczną.
Poruszając patelnią,
rozprowadzić ją po całej powierzchni.
Następnie umieścić ją ponownie na palniku.









Po ok. 5 minutach,
kiedy jajka dobrze się zetną,
na środku umieścić
plasterek sera żółtego.









W następnej kolejności
podważyć krawędź omletu
i złożyć go na pół.









Danie przykryć pokrywką
i smażyć na małym ogniu
jeszcze ok. 2 minuty.









Po tym czasie jest gotowe.













Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz