Omlet to
jedno z moich
bardziej ulubionych śniadań,
ponieważ jest pyszny i sycący.
Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
Każdy, kto ma dobre chęci, deskę, nóż
no i, oczywiście, patelnię,
może sobie zaserwować
bardzo sycący początek dnia :-).
Zaletą omletu jest również to,
że
tak szybko Wam się nie znudzi,
gdyż za każdym razem
możecie zrobić go z innymi
warzywami.
Lubię, kiedy jest ich dużo.
Wówczas może on nie mieć aż tak ładnego
kształtu,
ale smakuje o niebo lepiej.
Wy zawsze możecie zmniejszyć
ilość
składników warzywnych oraz szynki o połowę
i cieszyć się, nie tylko smakiem,
ale też ładniejszym wyglądem dania.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 2 jaja,
- 4 plasterki szynki, użyłam filetu z kurczaka,
- 1 pomidor,
- 0,5 małej cebuli,
- 0,25 (ćwiartka) czerwonej papryki,
- 1 plasterek sera żółtego, użyłam Goudy,
- 1 czubata łyżeczka masła,
- 0,25 łyżeczki soli,
- 0,25 pieprzu czarnego.
Przygotowanie:
Pomidor i
paprykę dobrze umyć,
wyciąć z nich gniazda nasienne
oraz zielone końcówki
(prócz gniazda nasiennego
z
papryki usunąć również jasne błonki).
Wszystkie warzywa pokroić
w drobną kosteczkę.
Szynkę
pociąć w grube paski,
a następnie w małe paseczki.
Do naczynia wbić uprzednio umyte jajka.
Dodać sól, pieprz czarny,
po czym je porządnie rozbełtać.
Na patelni rozpuścić masło,
wrzucić cebulkę,
podsmażać ją ok. 1 minuty,
potem dodać resztę warzyw oraz szynkę.
Całość smażyć do momentu,
aż papryka
całkowicie zmięknie,
a z pomidora odparuje cały sok
(ok. 7-8 minut).
Usmażone warzywa zalać masą jajeczną.
Poruszając patelnią,
rozprowadzić ją po całej powierzchni.
Następnie umieścić ją ponownie na palniku.
Po ok. 5 minutach,
kiedy jajka
dobrze się zetną,
na środku umieścić
plasterek sera żółtego.
W następnej kolejności
podważyć krawędź omletu
i złożyć go na pół.
Danie przykryć pokrywką
i smażyć na małym ogniu
jeszcze ok. 2 minuty.
Po tym czasie jest gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz