Strony

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Uszka wigilijne

Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż.
Dlatego publikuję ten przepis właśnie teraz 
 Może komuś z Was się przyda
i uszka wzbogacą Wasz świąteczny jadłospis.
Te grzybowe mini pierożki
to nieodzowny element wigilijnego menu,
które gości na stole w moim domu.
Podaję je z barszczem czerwonym,
przepis na niego możecie znaleźć tutaj. 
Przygotowywanie ich jest nieco czasochłonne,
ale efekt wart jest wysiłku.
Gwarantuje Wam, że różnica
po między własnoręcznie zrobionymi,
a kupionymi w sklepie jest kolosalna.
Warto się trochę pomęczyć,
aby w sposób szczególny celebrować miłe chwile
w rodzinnym gronie.
Polecam!

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Czekolada
na gorąco

Jak już wcześniej pisałam,
uwielbiam czekoladę:-).
Proponuję przygotować ją w płynnej postaci
na długie, zimne, zimowe wieczory.
Taka mikstura na pewno postawi Was na nogi,
rozgrzeje i pomoże wyjść z doła:-).
Jeśli jesteście miłośnikami
mocniejszych wrażeń
lub przypraw korzennych,
możecie do niej dosypać szczyptę
chili bądź cynamonu.
W wersji dla dorosłych
kropelka czegoś mocniejszego
też świetnie się tu sprawdzi.
Pamiętajcie jednak,
aby nie dolewać procentów
do wrzącego płynu,
ponieważ Wam uciekną
i będziecie się raczyć
czekoladą o smaku alkoholu:-(.
Poniżej podaję, tak zwany przepis bazowy,
który osobiście lubię najbardziej spożywać.
Wszelkie modyfikacje pozostawiam
Waszym kubkom smakowym:-).
Polecam! 

poniedziałek, 26 listopada 2018

Grzaniec wiedeński



 Przed Świętami Bożego Narodzenia
warto odwiedzić Wiedeń, by poczuć ich magię.
Na licznych jarmarkach sprzedawcy oferują
grzane wino, które miałam przyjemność pić,
rozkoszować się smakiem
i poczuć jego rozgrzewającą moc. 
Jeśli nie możesz tam być w tym czasie,
 a chcesz poczuć namiastkę tamtejszej atmosfery,
 zrób wiedeńskiego grzańca.
Polecam!

poniedziałek, 19 listopada 2018

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Ten przepis to świetny sposób
na zagospodarowanie darów natury,
które ofiarowuje nam  polska, złota jesień.
Upieczone muffinki są pyszne,
aromatyczne i wilgotne w środku.
Przyjemny zapach cynamonu oraz jabłek,
uwalniający się podczas pieczenia
tych szybkich w przygotowaniu babeczek,
jest swoistym przedsmakiem
bożonarodzeniowych, korzennych słodkości,
jakie będziemy przyrządzać
za niespełna miesiąc.
Polecam!

poniedziałek, 29 października 2018

Omlet z szynką, serem, pomidorami, cebulą i papryką

Omlet to jedno z moich
bardziej ulubionych śniadań,
ponieważ jest pyszny i sycący.
Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
Każdy, kto ma dobre chęci, deskę, nóż
no i, oczywiście, patelnię,
może sobie zaserwować
bardzo sycący początek dnia :-).
Zaletą omletu jest również to,
że tak szybko Wam się nie znudzi,
gdyż za każdym razem
możecie zrobić go z innymi warzywami.
Lubię, kiedy jest ich dużo.
Wówczas może on nie mieć aż tak ładnego kształtu,
ale smakuje o niebo lepiej.
Wy zawsze możecie zmniejszyć
ilość składników warzywnych oraz szynki o połowę
i cieszyć się, nie tylko smakiem,
ale też ładniejszym wyglądem dania.
Polecam!

środa, 24 października 2018

Butelki i lampionki ozdobione sznurkiem, korzennymi przyprawami
oraz darami jesieni


Złota, polska jesień
zainspirowała mnie do stworzenia
kolekcji butelek oraz lampionków świątecznych,
do ozdoby których wykorzystałam
naturalne produkty.
Okazuje się, że skórka z pomarańczy,
cynamon, goździki, anyż i kasztany,
nie tylko świetnie sprawdzają się, jako
składniki kuchenne,
do przyrządzania różnych, pysznych potraw,
ale potrafią cieszyć oko.
Łącząc je z naturalnym sznurkiem,
można z nich stworzyć
bardzo ciekawe kompozycje.

Zachęcam Was do obejrzenia filmiku :-)!!!

 

poniedziałek, 22 października 2018

Pierniczki

W moim domu przygotowania
do Świąt Bożego Narodzenia
rozpoczynają się z chwilą zarobienia
ciast na pierniczki, czyli w połowie października.
Lubimy raczyć się ich przepysznym smakiem
już na początku grudnia,
dlatego też zarabiam ciasto tak wcześnie,
ponieważ musi ono leżakować w lodówce
co najmniej 5 tygodni.
Jednak opłaca się czekać.
Pierniczki z tego ciasta są mięciutkie i puszyste,
nie trzeba czasu ani żadnych domowych sposobów,
aby zmiękły.   
Naturalnych składniki sprawią,
że ich smak jest niepowtarzalny. 
Polecam! 

poniedziałek, 15 października 2018

Łosoś
zapiekany
w cieście
francuskim

Wypróbujcie przepis
na przepyszną, sycącą, wykwintną kolację,
która zaskoczy Was nie tylko wybornym smakiem,
ale też pozytywnie wpłynie na Wasze zdrowie.
Łosoś to doskonałe źródło białka, 
w 100 gramach tej przepysznej ryby
znajdziemy go, aż 20 gramów.
Ponadto zawiera również egzogenne aminokwasy,
których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć.
Należą do nich leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.
Poza tym charakteryzuje się on bogactwem
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3
oraz witaminy D.
Wprowadzenie tej rybki do naszej diety
może uchronić nas przed wieloma chorobami
lub znacznie spowolnić ich rozwój.
Są to, np. : miażdżyca, cukrzyca typu 2,
choroba wieńcowa serca
i niedokrwienna serca.
Posiada także właściwości przeciwzapalne,
a także przeciwalergiczne.
To kilka z wielu zalet,
które mogłabym wymieniać w nieskończoność.
Mam nadzieję, że sięgniecie po ten przepis,
a danie wykonane za jego pomocą
bardzo Wam zasmakuje.
Polecam!  

niedziela, 7 października 2018

Krem z dyni
z grzankami czosnkowymi


 Krem z dyni to idealna alternatywa
na jesienną monotonię kulinarną.
Jest pyszny i pożywny.
Korzenne przyprawy
nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Podany z czosnkowymi grzankami
to świetna propozycja na każdą okazję.
Zaskocz rodzinę i znajomych.
Polecam!

poniedziałek, 1 października 2018

Sałatka
z kurczakiem,
ryżem brązowym,
ananasem
i kukurydzą


Ta sałatka jest tak pyszna,
że zawsze robi furorę
na każdej imprezie, na której się pojawi.
Ja, moja rodzina i znajomi
wprost za nią przepadają.
Jest bardzo konkretna i sycąca.
To zasługa ryżu brązowego,
który jest jej głównym składnikiem.
Na niepowtarzalność jej smaku
ma wpływ ananas, czerwona cebula
oraz gotowany w aromatycznej,
ziołowej zalewie kurczak.
Te zgoła różniące się od siebie składniki
dają to niesamowite połączenie,
które wszystkim tak smakuje.
Polecam!

poniedziałek, 24 września 2018

Sałatka
z kurczakiem,
selerem naciowym
i winogronem

Seler naciowy jest uważany jako jedno
z najstarszych warzyw,
ponieważ spożywali
go już starożytni Egipcjanie.
Ma intensywny,
lekko pikantny smak.
Posiada również wiele właściwości zdrowotnych.
Zawiera witaminy:
A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, oraz E,
a także składniki mineralne, takie jak:
fosfor, magnez, wapń, potas, sód,
jod, cynk, mangan, żelazo, miedź.
Jako dobroczynny składnik diety odchudzającej
świetnie sprawdza się w daniach
zarówno zimnych,,  jak i gorących.
Dziś chciałabym Wam pokazać
jedno z wielu zastosowań
tego wspaniałego warzywa
i polecić do wykonania tej sałatki.
Myślę, że jej smak Was urzeknie
i z miłą chęcią będziecie wracać
do tego przepisu nieraz. 
Polecam!

poniedziałek, 17 września 2018

Knedle ze śliwkami


Pyszne, puszyste, delikatne
i  rozpływające się w ustach.
Takimi słowami można zdefiniować
te znakomite, owocowe kuleczki.
Polane rozpuszczonym masłem z bułką tartą
smakują wprost bajecznie.
Jesień to najlepsza pora roku,
aby się nimi raczyć.
Ponieważ okoliczne stragany,
aż kuszą nasze oczy i kubki smakowe
wspaniałymi śliwkami,
warto jest więc to wykorzystać
i przyrządzić z nich coś wybornego.
Jeśli mogłabym Wam coś poradzić,
to zawsze do tego typu smakołyku
wybierajcie odmianę węgierki,
są one małe i bardzo słodkie.
Idealnie pasują do knedli,
nadając im wyjątkowego smaku i aromatu.
Czy może być lepsza propozycja
na jesienną słotę oraz depresyjne,
długie wieczory…:-). NIE SĄDZĘ :-). 
Polecam!

poniedziałek, 10 września 2018

Tort śmietanowy
z owocami

 
Wielu z Was prywatnie pyta mnie o przepis
na tort śmietanowy z owocami.
Postanowiłam uchylić rąbka tajemnicy
i podać  przepis na to okazałe,
pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi
się podczas większych uroczystości rodzinnych,
ponieważ jest bardzo podzielne.
Kto próbował mojego wypieku,
ten wie, że wart jest zrobienia.
Tych, którzy nie mieli okazji 
go skosztować, zachęcam do upieczenia.
Polecam!

poniedziałek, 3 września 2018

Sałatka
z brokułami


Bardzo smaczna, sałatkowa propozycja
dla osób będących na diecie odchudzającej,
stawiających na zdrowy tryb życia,
jak i lubiących błyskawiczne posiłki… :-). 
 Fantastycznie sprawdzi się jako
drugie śniadanie do pracy,
szybki obiad, a nawet i kolacja,
ponieważ doskonale syci, a także smakuje.
Jedząc takie danie,
na pewno uzupełnicie w swoim organizmie
niedobory witamin .
Endorfiny, które wydzielą  po schudnięciu
pierwszego kilograma
poprawią  Wasze samopoczucie.
Dietetyk także pochwaliłby  ten przepis
i kazałby go włączyć permanentnie do jadłospisu.
Ilość sałatki, jaka wyjdzie
z połączenia poniższych składników,
na pewno nakarmi co najmniej dwie osoby.
Może macie obok siebie kogoś,
kto chce również zażyć trochę zdrowia,
podzielcie się z nim- ZACHĘCAM.
Polecam!

        

poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Sernik na zimno


Pyszny, letni deser na upalne dni, i nie tylko…
Świetnie chłodzi i orzeźwia.
Jest również bardzo sycący i podzielny.
Wielu z Was pewnie kojarzy ten przepis,
ponieważ to bardzo popularny sernik.
Jednak pokusiłam się o małą modyfikację
i zamiast gotowych biszkoptów,
tworzących spód ciasta,
upiekłam własnoręcznie biszkopt.
Moim zdaniem ta mała zmiana
sprawiła, że serniczek stał się jeszcze smaczniejszy.
Czas, jaki poświęciłam na przygotowanie
takiego spodu, nie był większy od czasu,
który zazwyczaj przeznaczamy
na zakup gotowych ciastek,
niejednokrotnie twardych
i pełnych konserwantów.
Polecam!

poniedziałek, 30 lipca 2018

Tarta
z szynką
i brokułami


Oto kolejna pyszna i łatwa w przygotowaniu
przystawka na bazie ciasta francuskiego.
O prozdrowotnych właściwościach brokułów
pisałam w przepisie
na makaron w sosie
śmietanowo- serowym
z łososiem i brokułami;
przepis na niego znajdziecie tutaj.
Prócz tego zdrowego warzywa
w tej tarcie są inne bardzo wartościowe składniki,
które idealnie dopełniają smak dania.
Myślę, że rozsmakujecie się w niej,
tak jak ja, moja rodzina i znajomi.
Polecam!

poniedziałek, 23 lipca 2018

Makaron
ze szpinakiem
i kurczakiem

Pyszny, sycący, kremowy,
szybki w przygotowaniu,
a przede wszystkim zdrowy,
ponieważ jego główny składnik
stanowi szpinak.
Zadowoli podniebienia smakoszy,
jak i tych, którzy określają się mianem
totalnych przeciwników szpinaku.
To niedoceniane przez wielu z nas warzywo
jest prawdziwą kopalnią witamin
K, C, E, B1 ,B2, B6 i PP
oraz beta karotenu i kwasu foliowego.
Zawiera również składniki mineralne, takie jak:
wapń, magnez, fosfor, żelazo,
miedź, potas, jod, cynk i mangan.
Wykazuje działanie antynowotworowe,
albowiem posiada wysoką zawartość prowitaminy A
oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami.
Może też korzystnie wpływać
na leczenie zwyrodnienia siatkówki oka.
Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Dlatego watro go wykorzystywać
jako dodatek do wielu potraw.
Polecam!

czwartek, 12 lipca 2018

Sałatka
z kurczakiem

Lekka, letnia sałatka z kurczakiem.
To świetna alternatywa
na drugie śniadanie lub kolację
dla osób  dbających o linię.
Bardzo dobrze syci i smakuje.
Jest delikatna w smaku,
więc śmiało możecie zabrać ją do pracy.
Jej składniki przyczyniają się do utrzymania
płaskiego brzucha.
Często jadłam ją, będąc na diecie redukcyjnej
i choć teraz się nie odchudzam,
zawsze zjadam ją ze smakiem.
Polecam!

poniedziałek, 2 lipca 2018

Konfitura
z porzeczek


Latem warto zatroszczyć się o naszą odporność
w sezonie jesienno- zimowym
i przygotować konfiturę z porzeczek.
Nadają się na nią zarówno owoce
czarnych, jak i czerwonych porzeczek.
Powszechnie wiadomo,
że te małe, niepozorne kuleczki
to prawdziwa bomba witaminy C.
Warto jest więc je zakonserwować
i cieszyć się ich smakiem, 
np.: w herbacie lub na kanapkach,
oraz wspominać miłe, słoneczne chwile.
Polecam!

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Domowy chleb
na zakwasie
z suszonymi śliwkami
i pestkami słonecznika


Oto przepis na pyszny, zdrowy chleb
z mąki pełnoziarnistej.
Przygotowuję go na własnoręcznie
zrobionym zakwasie.
Przepis możecie znaleźć tutaj".
Zakwas sprawia, że chleb smakuje wyjątkowo,
długo zachowuje świeżość.
Suszona śliwka nadaje mu wyjątkowego,
słodkawego posmaku i aromatu.
Takiego chleba nie kupicie w piekarni!!!
Zrezygnujcie z supermarketowych gniotów
i wypróbujcie ten przepis na prawdziwy chleb.
Różnicę odczujecie,
GWARANTUJĘ:-).
Polecam!

Żytni zakwas chlebowy


Kiedyś znajomy piekarz powiedział mi,
że niemożliwe jest upieczenie prawdziwego chleba
(takiego jak w piekarni)
w warunkach domowych.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że jest to możliwe.
Potrzebny jest tylko odpowiednio zrobiony
zakwas chlebowy.
Jest to mieszanka wody i mąki, najczęściej żytniej.
To naturalny środek zakwaszający
i spulchniający chleb.
Występuje w nim kilkadziesiąt rodzajów
bakterii oraz drożdży.
Do najważniejszych z nich należą
bakterie odpowiadające
za produkcję kwasu mlekowego,
który wpływa na aktywację enzymów trawiennych,
stymulujących pracę przewodu pokarmowego
i usprawniających proces wydalania,
oraz  kwasu octowego i dzikich drożdży.
Ta sfermentowana papka sprawi,
że Wasz chlebek będzie o wiele zdrowszy,
smaczniejszy i dłużej zachowa świeżość.
Polecam! 

wtorek, 19 czerwca 2018

Sałatka ziemniaczana

Ta sałatka była konsumowana
podczas ostatniego grilla.
Przygotowała ją moja koleżanka.
Tak wszystkim zasmakowała,
że postanowiłam wziąć od niej przepis
i podzielić się nim z Wami.
Jest ona bardzo smaczna,
świetnie komponuje się z mięsem z grilla.
Idealnie sprawdzi się również
jako samodzielne danie,
ponieważ jest dość sycąca.
Uwielbiam ją jeść
z chlebem posmarowanym masłem.
Polecam!