poniedziałek, 26 listopada 2018

Grzaniec wiedeński



 Przed Świętami Bożego Narodzenia
warto odwiedzić Wiedeń, by poczuć ich magię.
Na licznych jarmarkach sprzedawcy oferują
grzane wino, które miałam przyjemność pić,
rozkoszować się smakiem
i poczuć jego rozgrzewającą moc. 
Jeśli nie możesz tam być w tym czasie,
 a chcesz poczuć namiastkę tamtejszej atmosfery,
 zrób wiedeńskiego grzańca.
Polecam!


Składniki:
  • 300ml wody,
  • 1 butelka czerwonego wina wytrawnego lub półsłodkiego,
  • 2 laski cynamonu,
  • 6 goździków,
  • 3-5 łyżek miodu albo cukru,
  • pół cytryny,
  • 1 pomarańcza,
  • 100ml rumu lub wódki.


Przygotowanie:
Do wody dodać cynamon, goździki,
miód lub cukier.
Wszystko gotować ok. 8 minut.
Korzenny wywar przestudzić,
a następnie wlać wino
i dodać pokrojoną w plastry cytrynę.
Podgrzewać, aż wino będzie gorące
(nie doprowadzać do wrzenia).
Kiedy wino będzie już gorące,
zdjąć je z ognia i przecedzić.
Dodać rum oraz pomarańczę.
Podawać w szklankach z grubego szkła.











Na zdrówko!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz