wtorek, 19 czerwca 2018

Sałatka ziemniaczana

Ta sałatka była konsumowana
podczas ostatniego grilla.
Przygotowała ją moja koleżanka.
Tak wszystkim zasmakowała,
że postanowiłam wziąć od niej przepis
i podzielić się nim z Wami.
Jest ona bardzo smaczna,
świetnie komponuje się z mięsem z grilla.
Idealnie sprawdzi się również
jako samodzielne danie,
ponieważ jest dość sycąca.
Uwielbiam ją jeść
z chlebem posmarowanym masłem.
Polecam! 


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 10 ogórków konserwowych,
  • 3 małe cebulki ze szczypiorkiem,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • 2 czubate łyżki musztardy
              (użyłam Stołowej),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:
Ziemniaki









umyć,









ugotować,

















obrać









i pociąć w pół plasterki.


















Jajka ugotować na twardo
(wrzucić je do wrżątku i gotować 10 minut,
od momentu zagotowania się wody),









obrać ze skorupek,









pokroić na ćwiartki,
a następnie każdą z nich poprzekrawać
na mniejsze kawałeczki.

















Szczypiorek posiekać,

















a cebulkę oraz ogórki pokroić
w małą kosteczkę.

































Wszystkie komponenty przełożyć do miski









i delikatnie przemieszać.










W mniejszym naczyniu połączyć
ze sobą majonez, musztardę, sól oraz pieprz.

















Sosem polać składniki znajdujące się w misie.










Całość dobrze wymieszać









i wstawić do lodówki na kilka godzin,
aby sałatka się przegryzła.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz