poniedziałek, 10 września 2018

Tort śmietanowy
z owocami

 
Wielu z Was prywatnie pyta mnie o przepis
na tort śmietanowy z owocami.
Postanowiłam uchylić rąbka tajemnicy
i podać  przepis na to okazałe,
pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi
się podczas większych uroczystości rodzinnych,
ponieważ jest bardzo podzielne.
Kto próbował mojego wypieku,
ten wie, że wart jest zrobienia.
Tych, którzy nie mieli okazji 
go skosztować, zachęcam do upieczenia.
Polecam!

  

Składniki na biszkopt:
  • 9 jaj,
  • 180g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 9 łyżek cukru.


Składniki potrzebne do ubrania tortu:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 500g truskawek
              lub puszka ananasa 
              i kilkanaście ciemnych
              oraz jasnych winogron,  
  • 1 litr śmietany UHT 30%;   użyłam z Gostynia,
  • 4  śmietan-fixy.
  • 6 łyżek pudru cukru,
  • 1 cukier wanilinowy.


Przygotowanie biszkoptu:
Jajka dokładnie umyć, następnie polać wrzątkiem,
aby pozbyć się bakterii znajdujących
się na skorupkach.
Do garnka wbić jajka i dodać cukier.
Wrzącą wodę wlać do miski, a następnie wstawić
do niej naczynie z jajkami i cukrem.










Wszystko szybko ubijać za pomocą miksera -
ok. 22 minut , musi powstać gęsta,
jasna, puszysta masa.
Na ok. 2-3 minuty przed końcem ubijania należy
wyjąć garnek z miski i ubijać dalej
(ma to na celu schłodzenie masy jajecznej).











Po tym czasie do masy dodawać partiami, przesianą
przez sito, mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać ręcznie
przy pomocy trzepaczki
(w cieście nie mogą znajdować się grudki).
Dokładnie wymieszane ciasto wyłożyć na blaszkę
do pieczenia tortu, której dno zostało uprzednio
wysmarowane masłem
(nie smarować boków blaszki, ponieważ biszkopt straci  okrągły kształt i  się skurczy).
Ciasto piec ok. 25- 30 minut w temperaturze
180 stopni, grzanie:  góra- dół,
na środkowej półce
(musi mieć złoty kolor).

Gdy ciasto będzie już upieczone,
należy je przestudzić, wyjąć z blaszki,
a następnie przekroić na 3 okrągłe placki.

  










Ubieranie tortu:
Mocno schłodzoną śmietanę
wlać do miski, zacząć ubijać.
Gdy będzie już prawie ubita, wsypywać
do niej stopniowo mieszankę składającą
się ze śmietan-fiksów, cukru pudru
oraz cukru wanilinowego, ubijać do całkowitego
zgęstnienia śmietany. Brzoskwinie odcedzić
 z syropu i pokroić w kostkę.
Truskawki umyć razem
z szypułkami (wtedy owoc nie wchłania wody),
następnie z każdego owocu
odciąć szypułkę wraz z kawałkiem truskawki
(będą one potrzebne do przystrojenia boków tortu).
Pozostałe truskawki pokroić na ćwiartki.
Jeden z trzech placków biszkoptowych umieścić
na talerzu, na którym tort będzie podawany.
Następnie biszkopt posmarować ubitą śmietaną,
posypać pokrojonymi
w kostkę brzoskwiniami (połową)
i kilkoma ćwiartkami  truskawek.
Owoce przykryć warstwą śmietany
oraz drugim biszkoptem.
































Należy powtórzyć czynność nakładania
śmietany i owoców,
tak jak na pierwszej warstwie.






















Pozostało już nałożyć trzecią część biszkoptu, nanieść na nią i boki tortu resztę śmietany.
Całość wyrównać, delikatnie wygładzić płaskim nożem lub szpatułką, górę tortu i boki
przystroić według uznania, własnej inwencji twórczej.






































Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz