na tort śmietanowy z owocami.
Postanowiłam
uchylić rąbka tajemnicy
i podać przepis na to okazałe,
pyszne ciasto, które
idealnie sprawdzi
się podczas większych uroczystości rodzinnych,
ponieważ jest
bardzo podzielne.
Kto próbował mojego wypieku,
ten wie, że wart jest zrobienia.
Tych, którzy nie mieli okazji
go skosztować, zachęcam do upieczenia.
Polecam!
go skosztować, zachęcam do upieczenia.
Polecam!
Składniki na biszkopt:
- 9 jaj,
- 180g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 9 łyżek cukru.
Składniki potrzebne do ubrania tortu:
- 1 puszka brzoskwiń,
- 500g truskawek
i kilkanaście ciemnych
oraz jasnych winogron,
- 1 litr śmietany UHT 30%; użyłam z Gostynia,
- 4 śmietan-fixy.
- 6 łyżek pudru cukru,
- 1 cukier wanilinowy.
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka
dokładnie umyć, następnie polać wrzątkiem,
aby pozbyć się bakterii znajdujących
się na skorupkach.
Do garnka wbić jajka i dodać cukier.
Wrzącą wodę wlać do miski, a następnie wstawić
do niej naczynie z jajkami i cukrem.
się na skorupkach.
Do garnka wbić jajka i dodać cukier.
Wrzącą wodę wlać do miski, a następnie wstawić
do niej naczynie z jajkami i cukrem.
Wszystko szybko ubijać za pomocą miksera -
ok. 22 minut , musi powstać gęsta,
jasna, puszysta masa.
jasna, puszysta masa.
Na ok. 2-3
minuty przed końcem ubijania należy
wyjąć garnek z miski i ubijać dalej
Po tym czasie do masy dodawać partiami, przesianą
przez sito, mąkę
wymieszaną
z proszkiem do pieczenia.
z proszkiem do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać ręcznie
przy pomocy trzepaczki
przy pomocy trzepaczki
(w cieście nie mogą znajdować się grudki).
Dokładnie wymieszane
ciasto wyłożyć na blaszkę
do pieczenia tortu, której dno zostało uprzednio
wysmarowane masłem
(nie smarować boków blaszki, ponieważ biszkopt straci okrągły kształt i się skurczy).
Ciasto piec ok. 25- 30 minut w temperaturze
Ciasto piec ok. 25- 30 minut w temperaturze
180 stopni, grzanie: góra- dół,
na środkowej półce
na środkowej półce
należy je przestudzić, wyjąć z blaszki,
Ubieranie tortu:
Mocno schłodzoną śmietanę
wlać do miski, zacząć ubijać.
wlać do miski, zacząć ubijać.
Gdy będzie już prawie ubita, wsypywać
do niej stopniowo mieszankę składającą
się ze śmietan-fiksów, cukru pudru
oraz cukru wanilinowego, ubijać do całkowitego
zgęstnienia śmietany. Brzoskwinie odcedzić
z syropu i pokroić w kostkę.
Truskawki umyć razem
z szypułkami (wtedy owoc nie wchłania wody),
następnie z każdego owocu
odciąć szypułkę wraz z kawałkiem truskawki
do niej stopniowo mieszankę składającą
się ze śmietan-fiksów, cukru pudru
oraz cukru wanilinowego, ubijać do całkowitego
zgęstnienia śmietany. Brzoskwinie odcedzić
z syropu i pokroić w kostkę.
Truskawki umyć razem
z szypułkami (wtedy owoc nie wchłania wody),
następnie z każdego owocu
odciąć szypułkę wraz z kawałkiem truskawki
(będą one potrzebne do przystrojenia boków tortu).
Pozostałe truskawki pokroić na ćwiartki.
Jeden z trzech placków biszkoptowych umieścić
na talerzu, na którym tort będzie podawany.
Następnie biszkopt posmarować ubitą śmietaną,
posypać pokrojonymi
Pozostałe truskawki pokroić na ćwiartki.
Jeden z trzech placków biszkoptowych umieścić
na talerzu, na którym tort będzie podawany.
Następnie biszkopt posmarować ubitą śmietaną,
posypać pokrojonymi
w kostkę brzoskwiniami (połową)
i kilkoma ćwiartkami truskawek.
Owoce przykryć warstwą śmietany
oraz drugim biszkoptem.
i kilkoma ćwiartkami truskawek.
Owoce przykryć warstwą śmietany
oraz drugim biszkoptem.
Pozostało już nałożyć trzecią część biszkoptu, nanieść na nią i boki tortu resztę śmietany.
Całość wyrównać, delikatnie wygładzić płaskim nożem lub szpatułką, górę tortu i boki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz