piątek, 4 marca 2016

Pasta jajeczna
z wędzoną makrelą




Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
to świetny pomysł na śniadanie.
Idealnie nadaje się do kanapek.
Jest bardzo smaczna i zdrowa.
Wędzona makrela posiada
dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6,
zawiera również selen,
który korzystnie wpływa na odporność
organizmu oraz chroni przed działaniem
wolnych rodników.
Nie bez przyczyny głównym składnikiem
tej potrawy są jajka.
Zawierają one bowiem aminokwasy
egzogenne, czyli takie, które organizm
nie potrafi sam wytworzyć. 
Spróbujcie jej, bo warto. 
Polecam!


Składniki:
  • 1 wędzona makrela,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • pół średniej cebuli,
  • 3 łyżki majonezu lub 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • sól do smaku.


Przygotowanie:
Ugotowane, zimne jajka obrać ze skorupek,
pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski.
Cebulę również pokroić w drobną kostkę,
następnie przełożyć ją do sitka i polać wrzątkiem.
Tak obrobione termicznie warzywo
przełożyć do naczynia z jajkami.
Makrelę obrać z ości,
dodać do pozostałych składników znajdujących
się w miseczce.
Natkę pietruszki pokroić
i również dodać do reszty składników.
Następnie dołożyć majonez
lub jogurt naturalny i doprawić solą. 
Pastę dokładnie wymieszać, a następnie podawać. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz