na jesienną monotonię kulinarną.
Jest pyszny i pożywny.
Korzenne przyprawy
nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Podany z czosnkowymi grzankami
Korzenne przyprawy
nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Podany z czosnkowymi grzankami
to świetna propozycja na każdą okazję.
Zaskocz rodzinę i znajomych.
Polecam!
Zaskocz rodzinę i znajomych.
Polecam!
Składniki na krem z dyni:
- 1,5 kg obranej dyni użyłam odmiany hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki,
- 3 l bulionu (może być z kostek),
- 0,5kg marchewki,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oleju,
- 100 ml śmietanki 18%,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę.
Dosłownie
chwilkę podsmażamy w garnku.
Nie możemy dopuścić, aby czosnek się spalił.
Do
podsmażonej cebuli dodajemy obraną
oraz pokrojoną na mniejsze części marchewkę.
Wszystko dusimy razem około 10 minut.
Kolejnym dodatkiem jest pokrojona
oraz pokrojoną na mniejsze części marchewkę.
Wszystko dusimy razem około 10 minut.
Kolejnym dodatkiem jest pokrojona
w
kostkę dynia. Dodajemy ją do marchwi.
Dusimy jeszcze 5 minut.
Następnie wszystko zalewamy bulionem.
Następnie wszystko zalewamy bulionem.
Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie
(ok. 30minut).
Następnie wszystko blendujemy na krem.
Dodajemy śmietankę oraz przyprawy.
(ok. 30minut).
Następnie wszystko blendujemy na krem.
Dodajemy śmietankę oraz przyprawy.
Składniki na grzanki czosnkowe:
- 2 długie bagietki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 kostka masła,
- 500 g żółtego sera.
Przygotowanie:
Bagietki kroimy
na kanapeczki
o grubości jednego centymetra.
o grubości jednego centymetra.
Do miseczki przekładamy miękkie masło,
przeciśnięty
przez praskę czosnek
oraz starty na dużych oczkach żółty ser.
Wszystko
doprawiamy solą
(delikatnie, ponieważ ser jest słony).
Składniki mieszamy, aby połączyły
(delikatnie, ponieważ ser jest słony).
Składniki mieszamy, aby połączyły
się w jednolitą masę.
Łyżką nakładamy masę
Łyżką nakładamy masę
serowo-maślano-czosnkową
na każdą kanapkę.
Grzanki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
do 250 stopni, na drugiej półce od góry
do 250 stopni, na drugiej półce od góry
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz