Skubaniec
inaczej zwany pleśniakiem,
to bardzo proste i szybkie
w
przygotowaniu ciasto.
Podejrzewam,
że nazwa pleśniak
wzięła się z powodu bezowej czapeczki,
która otula owoce,
a
skubaniec- od „skubania” ciasta na kawałki
w trakcie przygotowywania wypieku.
Moja
babcia robiła go z owocami agrestu
lub powidłami.
Słyszałam również, że
niektóre osoby
dodają do niego bakalie.
Zazwyczaj piekę go z brzoskwiniami z puszki.
Uważam, że tak smakuje najlepiej.
Prawo wyboru
i modyfikacji
pozostawiam jednak Wam!
Skubaniec:
Składniki na ciasto:
- 500g mąki tortowej,
- 250g masła,
- 1łyżka smalcu (bez skwarek),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 7 żółtek,
- 1 łyżka kakao.
Składniki na
bezę:
- 7 białek,
- 320g cukru.
Składniki na
lukier:
- 3 czubate łyżki pudru cukru,
- 1 łyżka wrzącej wody.
Dodatkowe składniki:
- puszka brzoskwiń lub inne owoce.
Przygotowanie
ciasta:
Do miski
wyspać przesianą przez sito mąkę
z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać cukier, masło, smalec, żółtka.
Następnie dodać cukier, masło, smalec, żółtka.
Składniki dobrze zagnieść.
Ciasto podzielić na trzy części.
Pierwsza
część powinna ważyć
ok. 600g, druga i trzecia po ok. 200 g
Do jednej z mniejszych kulek ciasta
dodać kakao i ponownie zagnieść.
Przygotowanie owoców:
Owoce
odcedzić z zalewy i pokroić w paski.
Przygotowanie bezy:
Białka ubić
na sztywno.
Następnie cały czas miksując,
dodawać partiami cukier.
Po dodaniu
całego cukru,
całość miksować jeszcze przez ok. 15 sekund
{cały cukier musi się
rozprowadzić w białkach
(ale nie rozpuścić się)}.
Przygotowanie lukru:
Do naczynia
wsypać puder cukier,
następnie dodać wrzątek.
Wszystko energicznie wymieszać.
Tworzenie placka:
Blaszkę,
której dno zostało uprzednio
wysmarowane masłem,
wykleić drobnymi kawałkami
największej kuli ciasta
(urywać, „skubać” kawałki ciasta
i układać jeden przy
drugim).
Gdy dno będzie już całkowicie przykryte,
delikatnie powałkować spód placka
(można to zrobić
np. szklanką bez uszka).
Ciemną część ciasta „skubać” na mniejsze kawałki
i ułożyć na jasnej, spodniej warstwie.
Pomiędzy ciemnymi kawałkami ułożyć owoce.
Bezę wyłożyć na ciasto i owoce,
następnie dokładnie i delikatnie rozsmarować
ją po całej
powierzchni.
Trzecią część ciasta
również „skubać” na mniejsze części
i ułożyć ją
na bezie.
Placek piec na pierwszej półce od dołu
w piekarniku rozgrzanym do 170- 180 stopni,
grzanie: góra-
dół, przez ok. 35- 40 minut.
Upieczone ciasto polukrować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz