niedziela, 2 kwietnia 2017

Skubaniec

Skubaniec inaczej zwany pleśniakiem,
to bardzo proste i szybkie
w przygotowaniu ciasto.
Podejrzewam, że nazwa pleśniak
wzięła się z powodu bezowej czapeczki,
która otula owoce,
a skubaniec- od „skubania” ciasta na kawałki
w trakcie przygotowywania wypieku.
Moja babcia robiła go z owocami agrestu
lub powidłami.
Słyszałam również, że niektóre osoby
dodają do niego bakalie.
Zazwyczaj piekę go z brzoskwiniami z puszki.
Uważam, że tak smakuje najlepiej.
Prawo wyboru i modyfikacji
pozostawiam jednak Wam!
Polecam!



Skubaniec:
    

Składniki na ciasto: 
  • 500g mąki tortowej, 
  • 250g masła, 
  • 1łyżka smalcu (bez skwarek), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki cukru,
  • 7 żółtek, 
  • 1 łyżka kakao.
  

Składniki na bezę: 
  • 7 białek, 
  • 320g cukru.

  

Składniki na lukier: 
  • 3 czubate łyżki pudru cukru, 
  • 1 łyżka wrzącej wody. 
  

Dodatkowe składniki: 
  • puszka brzoskwiń lub inne owoce.
  

Przygotowanie ciasta:
Do miski wyspać przesianą przez sito mąkę
z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać cukier, masło, smalec, żółtka. 










Składniki dobrze zagnieść.










Ciasto podzielić na trzy części.

Pierwsza część powinna ważyć
ok. 600g, druga i trzecia po ok. 200 g


















Do jednej z mniejszych kulek ciasta
dodać kakao i ponownie zagnieść. 



  







Przygotowanie owoców:
Owoce odcedzić z zalewy i pokroić w paski.


Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywno.











Następnie cały czas miksując,
dodawać partiami cukier.
Po dodaniu całego cukru,
całość miksować jeszcze przez ok. 15 sekund
{cały cukier musi się rozprowadzić w białkach
(ale nie rozpuścić się)}.


  











Przygotowanie lukru:
Do naczynia wsypać puder cukier,










następnie dodać wrzątek.
Wszystko energicznie wymieszać.


  










Tworzenie placka:
Blaszkę, której dno zostało uprzednio
wysmarowane masłem,
wykleić drobnymi kawałkami największej kuli ciasta
(urywać, „skubać” kawałki ciasta
i układać jeden przy drugim).
























Gdy dno będzie już całkowicie przykryte,
delikatnie powałkować spód placka
(można to zrobić np. szklanką bez uszka). 













Ciemną część ciasta „skubać” na mniejsze kawałki
i ułożyć na jasnej, spodniej warstwie.













Pomiędzy ciemnymi kawałkami ułożyć owoce.













Bezę wyłożyć na ciasto i owoce,












następnie dokładnie i delikatnie rozsmarować
ją po całej powierzchni.













Trzecią część ciasta
również „skubać” na mniejsze części
i ułożyć ją na bezie.













Placek piec na pierwszej półce od dołu
w piekarniku rozgrzanym do 170- 180 stopni,
grzanie: góra- dół, przez ok. 35- 40 minut.













Upieczone ciasto polukrować.


  













Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz