Oto przepis
na pyszny, zdrowy chleb
z mąki pełnoziarnistej.
Przygotowuję go na własnoręcznie
zrobionym zakwasie.
Przepis możecie znaleźć tutaj".
Zakwas sprawia, że chleb smakuje
wyjątkowo,
długo zachowuje świeżość.
Suszona śliwka nadaje mu wyjątkowego,
słodkawego posmaku i aromatu.
Takiego chleba nie kupicie w piekarni!!!
Zrezygnujcie z supermarketowych gniotów
i wypróbujcie ten przepis na prawdziwy
chleb.
Różnicę odczujecie,
- 250g mąki żytniej typ 2000,
- 250g maki pszennej typ 1850,
- 250g zakwasu żytniego,
- 500ml niegazowanej
- 100g łuskanych
- 150g suszonych śliwek
- 2,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki płatków owsianych.
Przygotowanie:
Do miski wlać 400 ml wody,
dodać zakwas,
przesianą przez sito mąkę,
suszone śliwki i pestki słonecznika.
Całość wymieszać ręcznie lub mikserem.
Następnie dodać pozostałe 100 ml wody,
w której została rozpuszczona sól
(uwaga: nigdy nie solimy zakwasu
podczas pierwszego mieszania składników;
zawsze dodajemy ją na końcu,
ponieważ zakwas nie lubi soli
i chleb mógłby nie wyrosnąć).
Ciasto chlebowe jeszcze raz dokładnie wymieszać
i przełożyć do foremki -keksówki,
której dno zostało uprzednio wysmarowane masłem
(nie smarować boków foremki,
ponieważ chleb będzie się odklejał
i może nie mieć ładnego kształtu).
Ciasto wygładzić namoczoną w wodzie dłonią
i posypać siemieniem lnianym
oraz płatkami owsianymi.
Bochenek odstawić do wyrośnięcia
w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin
(ten czas nie jest wartością stałą,
raz może być poniżej 7 godzin,
raz powyżej;
zależy to od temperatury powietrza;
wkładam go do nie włączonego piekarnika).
Kiedy wyrośnie, należy naciąć go od góry
ostrym nożem
(to sprawi, że chleb
nie będzie pękał niekontrolowanie
podczas pieczenia i zachowa ładny kształt).
Chlebek wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 220 stopni,
grzanie: góra- dół, na środkową półkę.
a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni
i piec jeszcze godzinę
(na dnie piecyka dobrze jest umieścić
naczynie z wodą;
wydobywająca się para wodna
sprawi, że skórka chleba stanie się
chrupiąca i będzie miała ładny kolor).
Po tym czasie chleb wyjąć,
odczekać ok. 30 minut i przełożyć na kratkę,
aby równomiernie wystygł.
Wskazówka:
Jeśli po zastukaniu w spodnią część chleba
wydobywa się pusty dźwięk,
wówczas bochenek na pewno jest dopieczony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz