poniedziałek, 25 czerwca 2018

Domowy chleb
na zakwasie
z suszonymi śliwkami
i pestkami słonecznika


Oto przepis na pyszny, zdrowy chleb
z mąki pełnoziarnistej.
Przygotowuję go na własnoręcznie
zrobionym zakwasie.
Przepis możecie znaleźć tutaj".
Zakwas sprawia, że chleb smakuje wyjątkowo,
długo zachowuje świeżość.
Suszona śliwka nadaje mu wyjątkowego,
słodkawego posmaku i aromatu.
Takiego chleba nie kupicie w piekarni!!!
Zrezygnujcie z supermarketowych gniotów
i wypróbujcie ten przepis na prawdziwy chleb.
Różnicę odczujecie,
GWARANTUJĘ:-).
Polecam!


Składniki:
  • 250g mąki żytniej typ 2000,
  • 250g maki pszennej typ 1850,
  • 250g zakwasu żytniego,
  • 500ml niegazowanej
               wody mineralnej,
  • 100g łuskanych
               pestek słonecznika,
  • 150g suszonych śliwek
               lub żurawiny,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki płatków owsianych.



Przygotowanie: 
Do miski wlać 400 ml wody,









dodać zakwas,









przesianą przez sito mąkę,









suszone śliwki i pestki słonecznika. 









Całość wymieszać ręcznie lub mikserem.









Następnie dodać pozostałe 100 ml wody,
w której została rozpuszczona sól
(uwaga: nigdy nie solimy zakwasu
podczas pierwszego mieszania składników;
zawsze dodajemy ją na końcu,
ponieważ zakwas nie lubi soli
i chleb mógłby nie wyrosnąć).









Ciasto chlebowe jeszcze raz dokładnie wymieszać









i przełożyć do foremki -keksówki,









której dno zostało uprzednio wysmarowane masłem
(nie smarować boków foremki,
ponieważ chleb będzie się odklejał
i może nie mieć ładnego kształtu).









Ciasto wygładzić namoczoną w wodzie dłonią









i posypać siemieniem lnianym









oraz płatkami owsianymi.









Bochenek odstawić do wyrośnięcia
w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin
(ten czas nie jest wartością stałą,
raz może być poniżej 7 godzin,
raz powyżej;
zależy to od temperatury powietrza;
 wkładam go do nie włączonego piekarnika).










Kiedy  wyrośnie, należy naciąć go od góry
ostrym nożem
(to sprawi, że chleb
nie będzie pękał niekontrolowanie
podczas pieczenia i zachowa ładny kształt).











Chlebek wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 220 stopni,
grzanie: góra- dół, na środkową półkę.
Piec ok. 20 minut,
a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni
i piec jeszcze godzinę
(na dnie piecyka dobrze jest umieścić
naczynie z wodą;
wydobywająca się para wodna
sprawi, że skórka chleba stanie się
chrupiąca i będzie miała ładny kolor).









Po tym czasie chleb wyjąć,









odczekać ok. 30 minut i przełożyć na kratkę,
aby równomiernie wystygł.









  


Wskazówka: 
Jeśli po zastukaniu w spodnią część chleba
wydobywa się pusty dźwięk,
wówczas bochenek na pewno jest dopieczony.












Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz