Latem warto
zatroszczyć się o naszą odporność
w sezonie jesienno- zimowym
i przygotować konfiturę z porzeczek.
Nadają się
na nią zarówno owoce
czarnych, jak i czerwonych porzeczek.
Powszechnie wiadomo,
że te małe, niepozorne kuleczki
to prawdziwa bomba witaminy C.
Warto jest więc
je zakonserwować
i cieszyć się ich smakiem,
np.: w herbacie lub na kanapkach,
oraz wspominać miłe, słoneczne chwile.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg czerwonych lub czarnych porzeczek, (użyłam obu rodzajów, z przewagą czarnych),
- 1 kg cukru,
- 500 ml wody.
Przygotowanie:
Porzeczki dobrze wypłukać w cedzaku,
obrać z gałązek i ogonków,
przełożyć do miski i zasypać 0,5 kg cukru,
pozostawić do momentu
puszczenia soku przez owoce
(może to potrwać kilka godzin).
Następnie w garnku z grubym dnem
zagotować wodę,
wsypać pozostały cukier.
Całość mieszać do całkowitego
rozpuszczenia się słodkich kryształków.
Syrop doprowadzić do wrzenia,
dorzucić do niego porzeczki,
gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Od czasu do czasu
poruszyć rondlem
w celu przemieszania zawartości
(uwaga, do mieszania przetworu
(uwaga, do mieszania przetworu
nie używać
łyżki,
ponieważ mogłaby ona zniszczyć
strukturę owoców,
a w konfiturze powinny
być one w całości).
Podczas obróbki termicznej
na powierzchni konfitury
powstaje pian,
należy ją zbierać
za pomocą
drewnianej łyżki.
Po tym czasie konfiturę zdjąć z ognia
i odstawić na 24
godziny.
Następnego dnia
ponownie przesmażać ją jeszcze 30 minut.
W tym czasie piekarnik
rozgrzać do temperatury
100. stopni,
grzanie góra- dół,
i umieścić w nim
umyte słoiki oraz nakrętki.
Pojemniki pozostawić w piecyku 30 minut.
Pojemniki pozostawić w piecyku 30 minut.
Kiedy się wyparzą,
nałożyć do nich gorące, przesmażone owoce.
Następnie zakręcić je,
odwrócić do góry dnem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz