Oto kolejna
pyszna i łatwa w przygotowaniu
przystawka na bazie ciasta francuskiego.
O
prozdrowotnych właściwościach brokułów
pisałam w przepisie
na makaron w sosie
śmietanowo-
serowym
z łososiem i brokułami;
przepis
na niego znajdziecie tutaj.
Prócz tego zdrowego warzywa
w tej tarcie są inne bardzo wartościowe składniki,
które idealnie dopełniają smak dania.
Myślę, że rozsmakujecie się w niej,
tak jak ja, moja rodzina i znajomi.
Polecam!
w tej tarcie są inne bardzo wartościowe składniki,
które idealnie dopełniają smak dania.
Myślę, że rozsmakujecie się w niej,
tak jak ja, moja rodzina i znajomi.
Polecam!
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 brokuł,
- 200 g szynki wieprzowej
użyłam Ogonówki,
- 100 g sera żółtego
- 150 ml śmietanki UHT 18%; użyłam z Gostynia,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki soli
(do osolenia wrzątku),
- 1/3 łyżeczki soli
masy jajeczno- śmietanowej),
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
- masło; użyłam z Gostynia,
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu,
ułożyć na nim odwróconą do góry dnem,
uprzednio wysmarowaną masłem foremkę,
odmierzyć, a następnie odkroić kwadrat
i wyłożyć nim formę.
Wystające na zewnątrz kawałki
odciąć i ułożyć obok pozostałego ciasta,
po czym ponownie zwinąć
je w rulonik i włożyć do lodówki
(będzie potrzebne do wykończenia dania).
Blaszkę umieścić w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni, grzanie: góra- dół,
na środkowej półce.
Spód tarty podpiekać 5 minut,
następnie wyjąć go z piecyka
(w trakcie procesu
ciasto, delikatnie się odkształca,
dlatego po wyjęciu z piekarnika
należy jego powierzchnię
lekko spłaszczyć widelcem
lub dłonią).
W tym czasie brokuł
podzielić na mniejsze różyczki,
połową łyżeczki soli wrzątku,
gotować 2 minuty,
odcedzić oraz zahartować zimną wodą.
pokrojoną w paseczki szynkę,
podgotowany brokuł.
Całość zalać rozbełtanym jajkiem
wymieszanym ze śmietanką,
solą, pieprzem,
a także startym na dużych oczkach
żółtym serem.
Wierzch potrawy przystroić
poszarpanymi kawałkami
pozostałego ciasta francuskiego
i znów wstawić do rozgrzanego
do 200 stopni piekarnika,
grzanie: góra- dół,
na środkową półkę.
Piec ok. 35- 40 minut.
Kidy jej wierzch stanie się złocisty,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz