poniedziałek, 30 lipca 2018

Tarta
z szynką
i brokułami


Oto kolejna pyszna i łatwa w przygotowaniu
przystawka na bazie ciasta francuskiego.
O prozdrowotnych właściwościach brokułów
pisałam w przepisie
na makaron w sosie
śmietanowo- serowym
z łososiem i brokułami;
przepis na niego znajdziecie tutaj.
Prócz tego zdrowego warzywa
w tej tarcie są inne bardzo wartościowe składniki,
które idealnie dopełniają smak dania.
Myślę, że rozsmakujecie się w niej,
tak jak ja, moja rodzina i znajomi.
Polecam!

  

Składniki:
  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 brokuł,
  • 200 g szynki wieprzowej
              użyłam Ogonówki,

  • 100 g sera żółtego
               użyłam Salami,

  • 150 ml śmietanki UHT 18%; użyłam z Gostynia,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki soli
              (do osolenia wrzątku),

  • 1/3 łyżeczki soli
             (do przyprawienia
             masy jajeczno- śmietanowej),

  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • masło; użyłam z Gostynia,
              (do wysmarowania foremki).


Przygotowanie: 
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu,









ułożyć na nim odwróconą do góry dnem,
uprzednio wysmarowaną masłem foremkę,







 









odmierzyć, a następnie odkroić kwadrat
i wyłożyć nim formę.









Wystające na zewnątrz kawałki
odciąć i ułożyć obok pozostałego ciasta,









po czym ponownie zwinąć
je w rulonik i włożyć do lodówki
(będzie potrzebne do wykończenia dania).










Blaszkę umieścić w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni, grzanie: góra- dół,
na środkowej półce.









Spód tarty podpiekać 5 minut,
następnie wyjąć go z piecyka









(w trakcie procesu
ciasto, delikatnie się odkształca,
dlatego po wyjęciu z piekarnika
należy jego powierzchnię
lekko spłaszczyć widelcem
lub dłonią).









W tym czasie brokuł









podzielić na mniejsze różyczki,
opłukać pod bieżącą wodą,
wrzucić do doprawionego
połową łyżeczki soli wrzątku,
















gotować 2 minuty,
odcedzić oraz zahartować zimną wodą.


 Na spodzie ułożyć
pokrojoną w paseczki szynkę,









podgotowany brokuł.









Całość zalać rozbełtanym jajkiem

















wymieszanym ze śmietanką,









solą, pieprzem,









a także startym na dużych oczkach
żółtym serem.










Wierzch potrawy przystroić
poszarpanymi kawałkami
pozostałego ciasta francuskiego
















i znów wstawić do rozgrzanego
do 200 stopni piekarnika,
grzanie: góra- dół,
na środkową półkę.









Piec ok. 35- 40 minut.
Kidy jej wierzch stanie się złocisty,
a masa jajeczno- śmietanowa stężeje,
jest gotowa do spożycia.




























Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz