środa, 30 listopada 2016

Risotto
z kurczakiem


Risotto to najpopularniejszy sposób
podawania ryżu we Włoszech.
Chciałabym, abyście zasmakowali się w tym daniu ponieważ, jest pyszne i sycące.
Przygotowałam risotto z kurczakiem,
ale można podawać je na wiele innych sposobów, np. z dynią.
Jeśli chcecie rozsmakować się we włoskiej kuchni; zróbcie sobie risotto.
Polecam!



Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 5 pomidorów,
  • 70g masła,
  • 400g ryżu arborio,
  • 3 kostki rosołowe,
  • 1250ml wrzącej wody,
  • 2 średnie cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 250g sera żółtego (salami),
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • natka z jednego pęczka pietruszki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.


Przygotowanie składników:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć,
pokroić na mniejsze kawałki.








Mięso wrzucić do miseczki,
skropić olejem rzepakowym,
doprawić solą, pieprzem, papryką
oraz ziołami prowansalskimi.
Całość dokładnie wymieszać
i odstawić na godzinę do lodówki.











Pomidory umyć, naciąć od góry,
umieścić w misce i polać wrzątkiem.











Naczynie odstawić na ok. 20 minut.
Gdy skórka zacznie odchodzić,
warzywa obrać, pokroić na ćwiartki,
wyciąć zielone szypułki




 




i pokroić na mniejsze części.











Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę.










Natkę pietruszki również posiekać.









Ryż dokładnie umyć (najlepiej to zrobić na sitku).












  
Kostki rosołowe rozpuścić we wrzącej wodzie.










Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.












Przygotowanie risotto:
Do garnka wlać 2 łyżki oleju.










Kiedy będzie gorący, wsypać cebulę z czosnkiem.
Smażyć chwilkę (nie zeszklić).










Następnie dodać kurczaka.
Całość smażyć do momentu
uzyskania przez kurczaka złotego koloru.












Ryż i pomidory dodać do kurczaka.











Wszystko podsmażać
do czasu, aż ryż
stanie się szklisty
(ok. 2- 3 minuty).

Po tym czasie dolać wino.

Kiedy ryż wchłonie wino,











całość zalać częścią bardzo gorącego bulionu
(bulion powinien zakrywać ryż).
Podczas procesu wchłaniania,
bulionu  oraz wina
należy nieustannie mieszać risotto.












Gdy ryż wchłonie bulion,
należy powtórzyć te czynność
(znów zalać go bulionem,
mieszać do momentu wchłonięcia).
Czynność powtarzać tak długo,
aż ryż nie wchłonie całego bulionu (1250ml).











Następnie do potrawy dodać żółty ser,












natkę pietruszki











oraz masło.











Risotto doprawić do smaku solą,
pieprzem oraz słodką papryką.

Podawać, kiedy jest gorące. 













Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz