W moim domu
przygotowania
do Świąt Bożego Narodzenia
rozpoczynają się z chwilą zarobienia
ciast na pierniczki, czyli w połowie października.
ciast na pierniczki, czyli w połowie października.
Lubimy raczyć się ich
przepysznym smakiem
już na początku grudnia,
już na początku grudnia,
dlatego też zarabiam ciasto tak wcześnie,
ponieważ musi ono leżakować w lodówce
co najmniej 5 tygodni.
co najmniej 5 tygodni.
Jednak opłaca się
czekać.
Pierniczki z tego ciasta są mięciutkie i puszyste,
nie trzeba czasu ani
żadnych domowych sposobów,
aby zmiękły.
Naturalnych składniki sprawią,
że ich smak jest niepowtarzalny.
Naturalnych składniki sprawią,
że ich smak jest niepowtarzalny.
- 1kg miodu,
- 4 szklanki cukru,
- 500g masła,
- 2kg mąki pszennej (tortowej),
- 6 jajek,
- 1 szklanka mleka,
- 6 łyżeczek sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 4-6 torebek przyprawy do piernika (40g w torebce).
Lukier:
- 700g pudru cukru,
- ok. 100-120ml wrzącej wody (może być delikatnie mniej lub więcej-
Przygotowanie ciasta:
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo,
niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i
ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną
(przesianą przez sito), jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w szklance mleka,
sól i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić
i przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną
(przesianą przez sito), jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w szklance mleka,
sól i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić
i przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.
Pieczenie:
Ciasto wyjąć z miski na stolnicę
(wykładam je na matę sylikonową,
ponieważ wówczas ciasta
nie trzeba podsypywać mąką,
łatwo odkleja się od powierzchni;
nie zachodzi również prawdopodobieństwo,
że pierniczki wyjdą za twarde),
pokroić na mniejsze części.
Każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Ułożyć na niej foremki i wycinać
różnokształtne pierniczki.
Piernikowe ciastka układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia
w dość dużych odstępach ok. 2,5 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym
do 180 stopni, grzanie góra-dół
przez ok. 10 minut
(powinny mieć złoty kolor)
na środkowej półce.
ponieważ wówczas ciasta
nie trzeba podsypywać mąką,
łatwo odkleja się od powierzchni;
nie zachodzi również prawdopodobieństwo,
że pierniczki wyjdą za twarde),
pokroić na mniejsze części.
Każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Ułożyć na niej foremki i wycinać
różnokształtne pierniczki.
Piernikowe ciastka układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia
w dość dużych odstępach ok. 2,5 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym
do 180 stopni, grzanie góra-dół
przez ok. 10 minut
(powinny mieć złoty kolor)
na środkowej półce.
Lukrowanie:
Do miseczki wsypać puder cukier.
Stopniowo, stale mieszając, dolewać wrzącą wodę.
Kiedy składniki dobrze się połączą,
lukier jest gotowy.
Można nim dekorować pierniki
(do nakładania lukru używam
pędzelka sylikonowego).
Uwaga: pierniczki lukrujemy dopiero,
kiedy przestygną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz