poniedziałek, 22 października 2018

Pierniczki

W moim domu przygotowania
do Świąt Bożego Narodzenia
rozpoczynają się z chwilą zarobienia
ciast na pierniczki, czyli w połowie października.
Lubimy raczyć się ich przepysznym smakiem
już na początku grudnia,
dlatego też zarabiam ciasto tak wcześnie,
ponieważ musi ono leżakować w lodówce
co najmniej 5 tygodni.
Jednak opłaca się czekać.
Pierniczki z tego ciasta są mięciutkie i puszyste,
nie trzeba czasu ani żadnych domowych sposobów,
aby zmiękły.   
Naturalnych składniki sprawią,
że ich smak jest niepowtarzalny. 
Polecam! 



Składniki:
  • 1kg miodu,
  • 4 szklanki cukru,
  • 500g masła,
  • 2kg mąki pszennej (tortowej),
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 6 łyżeczek sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4-6 torebek przyprawy                 do piernika (40g w torebce).  


Lukier:

  • 700g pudru cukru,
  • ok. 100-120ml wrzącej wody (może być delikatnie mniej lub więcej- 
              to przybliżona ilość). 


Przygotowanie ciasta: 
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo,
niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną
(przesianą przez sito), jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w szklance mleka,
sól i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić
i przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.










Pieczenie: 
Ciasto wyjąć z miski na stolnicę
(wykładam je na matę sylikonową,
ponieważ wówczas ciasta
nie trzeba podsypywać mąką,
łatwo odkleja się od powierzchni;
nie zachodzi również prawdopodobieństwo,
że pierniczki wyjdą za twarde),












pokroić na mniejsze części.












Każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.











Ułożyć na niej foremki i wycinać
różnokształtne pierniczki.












Piernikowe ciastka układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia
w dość dużych odstępach ok. 2,5 cm.












Piec w piekarniku rozgrzanym
do 180 stopni, grzanie góra-dół
przez ok. 10 minut
(powinny mieć złoty kolor)
na środkowej półce.















Lukrowanie: 
Do miseczki wsypać puder cukier.












Stopniowo, stale mieszając, dolewać wrzącą wodę.
Kiedy składniki dobrze się połączą,
lukier jest gotowy.












Można nim dekorować pierniki
(do nakładania lukru używam
pędzelka sylikonowego).










Uwaga: pierniczki lukrujemy dopiero,
kiedy przestygną.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz