Ogórki
małosolne są pyszne,
zdrowe, małokaloryczne.
Polecam!
zdrowe, małokaloryczne.
Idealnie sprawdzą się jako dodatek
do potraw z grilla
lub zagryzka do napojów wyskokowych.
Osobiście uwielbiam je jeść
z grubą pajdą chleba
posmarowaną masłem.
W tym zestawie smakują mi najbardziej. Polecam!
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 4 litry wody,
- 4 czubate łyżki soli kamiennej,
- 1 główka czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu
- 2 pęczki koperku
kopru do kiszenia ogórków,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe.
Przygotowanie:
Ogórki
dokładnie umyć, a następnie
odciąć szypułki
(wówczas
warzywa szybciej wchłoną solankę
z przyprawami).
Chrzan umyć,
obrać
Koper również umyć.
Czosnek
obrać z łupinek.
Wszystkie składniki wraz z zielem angielskim
i pokruszonymi liśćmi laurowymi
układać
naprzemiennie (warstwowo)
w słoju (8l) lub naczyniu kamionkowym.
Całość zalać wrzącą wodą
(musi zakrywać ogórki),
w której została rozpuszczona sól.
Słój nakryć niezbyt szczelnie pokrywką.
Ogórki są gotowe do spożycia
po dwóch, trzech dniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz