poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ogórki małosolne


Ogórki małosolne są pyszne,
zdrowe, małokaloryczne.
Idealnie sprawdzą się jako dodatek
do potraw z grilla
lub zagryzka do napojów wyskokowych.
Osobiście uwielbiam je jeść
z grubą pajdą chleba
posmarowaną masłem.
W tym zestawie smakują mi najbardziej. 
Polecam!
Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
              (im mniejsze tym lepiej,
  • 4 litry wody,
  • 4 czubate łyżki soli kamiennej,
  • 1 główka czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu
              (ok. 100g),
  • 2 pęczki koperku
              lub 1 pęczek
              kopru do kiszenia ogórków,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe. 


Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć, a następnie


















odciąć szypułki
(wówczas warzywa szybciej wchłoną solankę
z przyprawami).



















Chrzan umyć,










obrać










i pokroić w paski.











Koper również umyć.












Czosnek










obrać z łupinek.











Wszystkie składniki wraz z zielem angielskim
i pokruszonymi liśćmi laurowymi
układać naprzemiennie (warstwowo)
w słoju (8l) lub naczyniu kamionkowym.





















Całość zalać wrzącą wodą
(musi zakrywać ogórki),
w której została rozpuszczona sól.








 































Słój nakryć niezbyt szczelnie pokrywką.











Ogórki są gotowe do spożycia
po dwóch, trzech dniach
przebywania w solance. 











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz