To klasyka
niemieckiej kuchni.
Najczęściej można się z nią zapoznać
podczas święta
Oktoberfest.
Hektolitry piwa, które turyści
i miejscowa ludność przelewają
wówczas przez swoje gardła,
idealnie komponują się z tym kalorycznym przysmakiem.
Nie miałam okazji uczestniczyć
Nie miałam okazji uczestniczyć
w tym
wspaniałym ,,święcie piwa”,
dlatego też postanowiłam zrobić golonkę
po bawarsku w domu. Wyszła wyśmienita,
miękka, rozpływająca się w ustach.
Podana z jasnym,pszenicznym piwem
w cienkim szkle to idealna propozycja
dla prawdziwych facetów oraz kobiet z charakterem.
dlatego też postanowiłam zrobić golonkę
po bawarsku w domu. Wyszła wyśmienita,
miękka, rozpływająca się w ustach.
Podana z jasnym,pszenicznym piwem
w cienkim szkle to idealna propozycja
dla prawdziwych facetów oraz kobiet z charakterem.
Polecam!
Składniki:
- 5 golonek (ok. 700g jedna),
- butelka jasnego piwa,
- 1 seler naciowy,
- pół selera w korzeniu,
- 3 duże marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 por ( tylko jasna część),
- 4 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 10 ziaren jałowca,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz,
- mielona, słodka papryka,
- majeranek.
Przygotowanie:
Golonki umyć,
oczyścić z resztek włosów,
jeśli są (najlepiej opalić je nad gazem,
a
następnie zeskrobać ostrym nożem).
Skórę golonki naciąć w kratkę.
Mięso natrzeć olejem
oraz przyprawami
(sól, pieprz, papryka, majeranek)
i umieścić w brytfannie
Dodać do niego jałowiec,
ziele angielskie i
pokruszone
liść laurowe.Warzywa umyć, obrać
liść laurowe.Warzywa umyć, obrać
zasypać nimi golonki.
Całość zalać piwem i odstawić
Po tym czasie golonki wyjąć
następnie umieścić
je z powrotem w brytfannie
i zalać je odcedzonym piwem.
Przykrytą brytfannę umieścić
Przykrytą brytfannę umieścić
w piekarniku rozgrzanym
do 200 stopni, grzanie: góra- dół.
Co pół godziny przekładać
golonki na drugą stronę.
W tym czasie do innego garnka
wlać łyżkę oleju.
Na rozgrzany olej wsypać warzywa.
do 200 stopni, grzanie: góra- dół.
Co pół godziny przekładać
golonki na drugą stronę.
W tym czasie do innego garnka
wlać łyżkę oleju.
Na rozgrzany olej wsypać warzywa.
Smażyć je ok. 30 minut.
Po ok. 1,5 godziny brytfannę
wyciągnąć z piekarnika i wyjąć
z niej mięso.Dno naczynia
wyłożyć uprzednio podsmażonymi
warzywami.
z niej mięso.Dno naczynia
wyłożyć uprzednio podsmażonymi
warzywami.
Naczynie nakryć i z powrotem włożyć do piekarnika
na godzinę. Po tym czasie wyłączyć grzanie,
lecz mięsa nie wyciągać.
Zostawić je jeszcze na godzinę,
aby zmiękło. Następnie zdjąć pokrywę z brytfanny,
a temperaturę piekarnika zwiększyć do maksimum
(najlepsza opcja grill). Kiedy skórka golonki zrumieni się i będzie chrupiąca,
mięso jest gotowe. Najlepiej podawać
je z warzywami, w których się piekła
oraz pieczywem (najlepiej bułką) i, oczywiście,
ze szklaneczką zimnego, jasnego, pełnego!
lecz mięsa nie wyciągać.
Zostawić je jeszcze na godzinę,
aby zmiękło. Następnie zdjąć pokrywę z brytfanny,
a temperaturę piekarnika zwiększyć do maksimum
(najlepsza opcja grill). Kiedy skórka golonki zrumieni się i będzie chrupiąca,
mięso jest gotowe. Najlepiej podawać
je z warzywami, w których się piekła
oraz pieczywem (najlepiej bułką) i, oczywiście,
ze szklaneczką zimnego, jasnego, pełnego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz