niedziela, 10 kwietnia 2016

Golonka
po bawarsku


To klasyka niemieckiej kuchni.
Najczęściej można się z nią zapoznać
podczas święta Oktoberfest.
Hektolitry piwa, które turyści
i miejscowa ludność przelewają
wówczas przez swoje gardła,
idealnie komponują się z tym kalorycznym przysmakiem.
Nie miałam okazji uczestniczyć
w tym wspaniałym ,,święcie piwa”,
dlatego też postanowiłam zrobić golonkę
po bawarsku w domu. Wyszła wyśmienita,
miękka, rozpływająca się w ustach. 
Podana z jasnym,pszenicznym piwem
w cienkim szkle to idealna propozycja
dla prawdziwych facetów oraz kobiet z charakterem.
Polecam!


Składniki:
  • 5 golonek (ok. 700g jedna),
  • butelka jasnego piwa, 
  • 1 seler naciowy,
  • pół selera w korzeniu,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 por ( tylko jasna część),
  • 4 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielona, słodka papryka,
  • majeranek.


Przygotowanie:
Golonki umyć, oczyścić z resztek włosów,
jeśli są (najlepiej opalić je nad gazem,
a następnie zeskrobać ostrym nożem).
Skórę golonki naciąć w kratkę.






   

Mięso natrzeć olejem
oraz przyprawami
(sól, pieprz, papryka, majeranek)
i umieścić w brytfannie
lub naczyniu żaroodpornym.








Dodać do niego jałowiec,
ziele angielskie i pokruszone
liść laurowe.Warzywa umyć, obrać
(selera naciowego nie obierać)
i pokroić w cienkie półplasterki,










zasypać nimi golonki.














Całość zalać piwem i odstawić
na 24 godziny do lodówki.








Po tym czasie golonki wyjąć
z brytfanny, a warzywa odcedzić
z piwa (piwa nie wylewać).
Mięso podsmażyć na patelni,












następnie umieścić
je z powrotem w brytfannie
i zalać je odcedzonym piwem.
Przykrytą brytfannę umieścić
w piekarniku rozgrzanym
do 200 stopni, grzanie: góra- dół.
Co pół godziny przekładać
golonki na drugą stronę.
W tym czasie do innego garnka
wlać łyżkę oleju.
Na rozgrzany olej wsypać warzywa.










Smażyć je ok. 30 minut. 
Kiedy zmiękną,dodać
do nich przecier pomidorowy,
wymieszać, a następnie odstawić.









Po ok. 1,5 godziny brytfannę
wyciągnąć z piekarnika i wyjąć
z niej mięso.Dno naczynia
wyłożyć uprzednio podsmażonymi
warzywami.
Następnie umieścić na nich golonki.








Naczynie nakryć i z powrotem włożyć do  piekarnika
na godzinę. Po tym czasie wyłączyć grzanie,
lecz mięsa nie wyciągać.
Zostawić je jeszcze na godzinę,
aby zmiękło. Następnie zdjąć pokrywę z brytfanny,
a temperaturę  piekarnika zwiększyć do maksimum
(najlepsza opcja grill). Kiedy skórka golonki zrumieni się i będzie chrupiąca,
mięso jest gotowe. Najlepiej podawać
je z warzywami, w których się piekła
oraz pieczywem (najlepiej bułką) i, oczywiście,
ze szklaneczką zimnego, jasnego, pełnego!














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz