niedziela, 23 kwietnia 2017

Pszenne bułeczki



Któż z nas nie zachwycał się zapachem
świeżego pieczywa,
przechodząc obok piekarni.
Założę się, że wielu z Was wstawało wcześnie rano
i pędziło do sklepu po jeszcze cieplutki chlebek,
aby móc raczyć się nim podczas śniadania.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że ciasto na pyszne, chrupiące bułeczki,
rogale i inne pszenne wypieki
możecie spokojnie przygotować
samodzielnie w domu.
Wystarczy ok. godziny
i wypieki są gotowe do konsumpcji.
Jestem pewna, że nikt z domowników
nie pogardzi takim śniadankiem,
a zapach, który uwolni się podczas wypieku,
tylko wzmoże ich apetyt.
Jeśli chcesz zabawić się w piekarza
i zobaczyć jaka to frajda- wypróbuj ten przepis .
Polecam! 



Składniki:

  • 500g mąki tortowej lub innej,
  • 300ml letniej, przegotowanej wody,
  • 10g soli,
  • 8g cukru,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 20g masła.


Przygotowanie ciasta:
W naczyniu z letnią, przegotowaną wodą
rozpuścić drożdże.










Do miski przesiać przez sito mąkę,
dodać sól i cukier.
Sypkie składniki dokładnie przemieszać,
aby dokładnie rozprowadzić w mące sól i cukier.









Mieszaninę sypkich składników
zalać rozpuszczonymi w wodzie drożdżami









i zacząć wyrabiać ciasto.







Podczas wyrabiania
stopniowo dolewać
uprzednio roztopione
i przestudzone masło.







Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione
(będzie odklejało się od ścianek miski),







należy przykryć miskę ściereczką
lub innym naczyniem, np. pokrywką
i odstawić w ciepłe miejsce
na ok. 10 minut.









Po tym czasie wyrośnięte ciasto







jeszcze raz przerobić, aby je odpowietrzyć







 

(jest gotowe do przygotowywania wypieków).














Formowanie bułek: 
Ciasto podzielić na 100g kawałki,












następnie nadać im kształt lekko jajowatych kulek.









Bułeczki układać w kilucentymetrowych odstępach
na oprószonej mąką desce lub macie sylikonowej
(mata ma tę właściwość, że nie trzeba posypywać
jej mąką, nic się do niej nie przykleja).








Drożdżowe kuleczki przykryć ściereczką
na 15 minut.







Po tym czasie  pośrodku każdej z nich zrobić
nacięcie tępą stroną noża
(uwaga, aby nie przeciąć ciasta na dwie części).










Nacięte bułeczki przełożyć  na drugą stronę
(nacięciem do dołu), 







znów przykryć ściereczką.







Po 15 minutach są gotowe do wypieku.













Formowanie bagietek:
Ciasto podzielić na 170g kawałki,












następnie uformować je w ok. 15 cm wałeczki
o delikatnie zwężonych końcówkach.






Bagietki układać w kilkucentymetrowych odstępach
na oprószonej mąką desce lub macie sylikonowej.
Drożdżowe wałeczki przykryć ściereczką
na 15 minut.







Po tym czasie naciąć je po przekątnej
tępą stroną noża w trzech lub czterech miejscach
(uwaga, aby nie przeciąć ciasta).






Nacięte bagietki odwrócić na drugą stronę
(nacięciami do dołu)

 




i znów przykryć ściereczką
na kwadrans. 







Po tym czasie są gotowe do wypieku.


  





Formowanie rogali:
Ciasto podzielić na 150g kawałki,












następnie nadać im kształt trójkątów
o grubości ok. 0,5 cm.












Drożdżowe trójkąty zwijać
od szerszej strony ku węższej.









Końcówki rogali delikatnie wygiąć
(powinny przypominać księżyce).








Rogale układać w  kilku centymetrowych odstępach
na oprószonej mąką desce lub  macie sylikonowej.
Następnie przykryć je ściereczką.







Po 30 minutach są gotowe do wypieku.











Formowanie chlebka:
Ciasto podzielić na ok. 500g kawałki,












następnie uformować z nich duże kule.












Chleby ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach
na oprószoną mąką deskę lub matę sylikonową.
Drożdżowe kule przykryć ściereczką na kwadrans.







Następnie ciasto naciąć w szachownice
(uwaga, aby nie przeciąć ciasta).












Chleby przełożyć na drugą stronę
(nacięciami do dołu)











i znów przykryć ściereczką.







Po 15 minutach są gotowe do pieczenia. 











Pieczenie:
Na  blasze wyłożonej papierem do pieczenia
ułożyć (nacięciami do góry)
w kilkucentymetrowych odstępach (ok.2,5 cm)
bułki, rogale, chleby i bagietki.












Blaszkę z pieczywem ułożyć na środkowej półce
w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni,
grzanie góra- dół i piec przez ok. 15 minut
(muszą mieć złoty kolor).


WAŻNE, aby pieczywo po upieczeniu miało złotą, chrupiącą skórkę,
należy przed włożeniem blachy do piekarnika skropić jego dno wodą,
by wytworzyła się para (używam do tego celu czystego zraszacza do roślin).


















Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz