Któż z nas
nie zachwycał się zapachem
świeżego pieczywa,
przechodząc obok piekarni.
Założę
się, że wielu z Was wstawało wcześnie rano
i pędziło do sklepu po jeszcze
cieplutki chlebek,
aby móc raczyć się nim podczas śniadania.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że
ciasto na pyszne, chrupiące bułeczki,
rogale i inne pszenne wypieki
możecie
spokojnie przygotować
samodzielnie w domu.
Wystarczy ok. godziny
i
wypieki są gotowe do konsumpcji.
Jestem pewna, że nikt z domowników
nie
pogardzi takim śniadankiem,
a zapach, który uwolni się podczas wypieku,
tylko
wzmoże ich apetyt.
Jeśli chcesz zabawić się w piekarza
Jeśli chcesz zabawić się w piekarza
i zobaczyć jaka to frajda- wypróbuj ten przepis .
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 500g mąki tortowej lub innej,
- 300ml letniej, przegotowanej wody,
- 10g soli,
- 8g cukru,
- 20g świeżych drożdży,
- 20g masła.
Przygotowanie ciasta:
W naczyniu z
letnią, przegotowaną wodą
rozpuścić drożdże.
Do miski przesiać przez sito mąkę,
dodać sól i cukier.
Sypkie składniki dokładnie
przemieszać,
aby dokładnie rozprowadzić w mące sól i cukier.
Mieszaninę sypkich składników
zalać rozpuszczonymi w wodzie drożdżami
i zacząć wyrabiać ciasto.
Podczas wyrabiania
stopniowo dolewać
uprzednio roztopione
i przestudzone
masło.
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione
(będzie odklejało się od ścianek miski),
należy przykryć miskę ściereczką
lub innym naczyniem, np. pokrywką
i odstawić w ciepłe miejsce
na ok.
10 minut.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto
jeszcze raz przerobić, aby je odpowietrzyć
(jest gotowe do przygotowywania wypieków).
Formowanie bułek:
Ciasto
podzielić na 100g kawałki,
następnie nadać im kształt lekko jajowatych kulek.
Bułeczki układać w kilucentymetrowych odstępach
na oprószonej mąką desce lub macie sylikonowej
(mata ma tę właściwość, że
nie trzeba posypywać
jej mąką, nic się do niej nie przykleja).
Drożdżowe kuleczki przykryć ściereczką
na 15 minut.
Po tym czasie pośrodku każdej z nich zrobić
nacięcie tępą
stroną noża
(uwaga, aby nie przeciąć ciasta na dwie części).
Nacięte bułeczki przełożyć na drugą stronę
(nacięciem do dołu),
znów przykryć ściereczką.
Po 15 minutach są gotowe do wypieku.
Formowanie bagietek:
Ciasto
podzielić na 170g kawałki,
następnie uformować je w ok. 15 cm wałeczki
o delikatnie zwężonych końcówkach.
Bagietki układać w kilkucentymetrowych odstępach
na oprószonej mąką
desce lub macie sylikonowej.
Drożdżowe wałeczki przykryć ściereczką
na 15
minut.
Po tym czasie naciąć je po przekątnej
tępą stroną noża w trzech lub
czterech miejscach
(uwaga, aby nie przeciąć ciasta).
Nacięte bagietki odwrócić na drugą stronę
(nacięciami do dołu)
i znów przykryć ściereczką
na
kwadrans.
Po tym czasie są gotowe do wypieku.
Formowanie rogali:
Ciasto
podzielić na 150g kawałki,
następnie nadać im kształt trójkątów
o grubości ok.
0,5 cm.
Drożdżowe trójkąty zwijać
od szerszej strony ku
węższej.
Końcówki rogali delikatnie wygiąć
(powinny przypominać księżyce).
Rogale układać w kilku centymetrowych odstępach
na oprószonej
mąką desce lub macie sylikonowej.
Następnie przykryć je
ściereczką.
Po 30 minutach są gotowe do wypieku.
Formowanie chlebka:
Ciasto
podzielić na ok. 500g kawałki,
następnie uformować z nich duże kule.
Chleby ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach
na oprószoną mąką deskę lub matę
sylikonową.
Drożdżowe kule przykryć ściereczką na kwadrans.
Następnie ciasto naciąć w szachownice
(uwaga, aby nie przeciąć ciasta).
Chleby przełożyć na drugą stronę
(nacięciami do dołu)
i znów przykryć ściereczką.
Po 15 minutach są gotowe do pieczenia.
Pieczenie:
Na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia
ułożyć (nacięciami do góry)
w kilkucentymetrowych
odstępach (ok.2,5 cm)
bułki, rogale, chleby i bagietki.
Blaszkę z pieczywem ułożyć na środkowej półce
w
piekarniku rozgrzanym do 230 stopni,
grzanie góra- dół i piec przez ok. 15
minut
(muszą mieć złoty kolor).
WAŻNE, aby pieczywo po upieczeniu miało złotą, chrupiącą skórkę,
należy przed włożeniem
blachy do piekarnika skropić jego dno wodą,
by wytworzyła się para (używam do
tego celu czystego zraszacza do roślin).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz