Tarta z
truskawkami jest ciastem bardzo łatwym
w przygotowaniu, a zarazem bardzo
pysznym.
Jej truskawkowo-wanilinowy aromat
pobudza kubki smakowe każdego,
kto
znajdzie się w jej pobliżu.
Smak tarty jest również wyjątkowy,
bardzo trudno go zapomnieć.
Nie spotkałam nikogo, komu
by nie smakowała.
Mogą się nią raczyć
również osoby na diecie,
ponieważ głównym jej składnikiem
jest jogurt
naturalny.
Polecam!
Składniki.
Ciasto:
- 200g mąki pszennej (tortowej),
- 130g masła,
- 70g pudru cukru,
- 1 żółtko.
Masa:
- 400g jogurtu naturalnego,
- 80g cukru,
- 45g cukru wanilinowego,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko.
Dodać masło, puder cukier oraz żółtko.
Wszystko energicznie zagnieść.
Kiedy powstanie kształtna kulka
i składniki połączą się, tworząc ciasto,
wyklejamy nim foremkę
uprzednio wysmarowaną masłem.
Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.
Przykrywany papierem
do pieczenia i obciążamy,
np. fasolą.
Tak przygotowaną foremkę wkładamy
do piekarnika rozgrzanego
200 stopni, grzanie: góra-dół na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy
masę do naszej tarty.
Do miseczki wbijamy jajka, wsypujemy cukier
oraz cukier wanilinowy.
Wszystko łączymy za pomocą trzepaczki.
Kolejnym składnikiem jest mąka
oraz jogurt naturalny.
Gdy składniki będą już połączone,
kroimy truskawki na połowy.
Po 20 minutach wyciągamy blaszkę
z ciastem z piekarnika.
Ściągamy z niej papier do pieczenia wraz z fasolą.
Na podpieczone ciasto
wylewamy masę jogurtowo-jajeczną
i układamy truskawki.
Ciasto znów wkładamy do piekarnika,
tym razem na ok. 35 minut
(masa jogurtowa musi się ściąć).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz