poniedziałek, 1 października 2018

Sałatka
z kurczakiem,
ryżem brązowym,
ananasem
i kukurydzą


Ta sałatka jest tak pyszna,
że zawsze robi furorę
na każdej imprezie, na której się pojawi.
Ja, moja rodzina i znajomi
wprost za nią przepadają.
Jest bardzo konkretna i sycąca.
To zasługa ryżu brązowego,
który jest jej głównym składnikiem.
Na niepowtarzalność jej smaku
ma wpływ ananas, czerwona cebula
oraz gotowany w aromatycznej,
ziołowej zalewie kurczak.
Te zgoła różniące się od siebie składniki
dają to niesamowite połączenie,
które wszystkim tak smakuje.
Polecam!



Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 4 torebki (400 g) ryżu brązowego,
  • 1 puszka ananasa w kawałkach,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 400 ml (średni słoik) majonezu,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego            pieprzu czarnego,
  • 1,5 łyżeczki soli.
  

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dobrze umyć,









wrzucić je do wrzątku
doprawionego łyżeczką soli,
ziarenkami pieprzu czarnego
oraz ziela angielskiego,
a tak że pokruszonymi liśćmi laurowymi.









Mięso gotować do miękkości (ok. 45 minut),









po czym je wyjąć, ostudzić









i pokroić w kostkę.









Torebki ryżu ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu,









potem przestudzić je pod bieżącą,
zimną wodą.









Cebulę









obrać z łupinki
(uwaga, podczas obierania cebuli należy
odciąć końcówkę z korzonkami, 
ponieważ jest twarda inie nadaje
się do posiekania, najlepiej 
usunąć ją z małym kawałkiem warzywa).









W następnej kolejności pociąć
ją w drobną kosteczkę.









Kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy.









Wszystkie składniki umieścić w misce,









dodać majonez, pół łyżeczki soli,
jak również pieprzu czarnego.









Całość dobrze wymieszać,
a następnie odstawić na 30 minut,
aby składniki się przegryzły.
Po czym konsumować ze smakiem -:).













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz