Ta sałatka
jest tak pyszna,
że zawsze robi furorę
na każdej imprezie, na której się
pojawi.
Ja, moja rodzina i znajomi
wprost za nią przepadają.
Jest bardzo
konkretna i sycąca.
To zasługa ryżu brązowego,
który jest jej głównym
składnikiem.
Na niepowtarzalność jej smaku
ma wpływ ananas, czerwona cebula
oraz gotowany w aromatycznej,
ziołowej zalewie kurczak.
Te zgoła różniące się
od siebie składniki
dają to niesamowite połączenie,
które wszystkim tak smakuje.
Polecam!
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 4 torebki (400 g) ryżu brązowego,
- 1 puszka ananasa w kawałkach,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 czerwona cebula,
- 400 ml (średni słoik) majonezu,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka
dobrze umyć,
wrzucić je do wrzątku
doprawionego łyżeczką soli,
ziarenkami pieprzu
czarnego
oraz ziela angielskiego,
a tak że pokruszonymi liśćmi laurowymi.
Mięso gotować do miękkości (ok. 45 minut),
po czym je wyjąć, ostudzić
i pokroić w kostkę.
Torebki ryżu ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
potem przestudzić je pod bieżącą,
zimną wodą.
Cebulę
obrać z łupinki
(uwaga, podczas obierania cebuli należy
odciąć końcówkę z korzonkami,
ponieważ jest twarda inie nadaje
się do posiekania, najlepiej
usunąć ją z małym kawałkiem warzywa).
W następnej kolejności pociąć
ją w drobną kosteczkę.
Kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki umieścić w misce,
dodać majonez, pół łyżeczki soli,
jak również pieprzu
czarnego.
Całość dobrze wymieszać,
aby
składniki się przegryzły.
Po czym konsumować ze smakiem -:).
Po czym konsumować ze smakiem -:).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz