niedziela, 28 kwietnia 2019

Sałatka z tortellini


 Oto moja propozycja
na przepyszną, kolorową,
wiosenną sałatkę z tortellini.
Pomimo wyrazistych składników
jest bardzo delikatna  w smaku,
a za razem niezwykle sycąca.
Pięknie prezentuje się na talerzu.
Idealnie sprawdzi się, jako drugie śniadanie,
np.: do pracy lub szkoły.
Zrobi też furorę
na rodzinnych imprezach.
Ta sałatka
dogodzi Waszym wszystkim zmysłom.
Ucieszy wzrok i zaspokoi głód.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!







Składniki:

  • 1 opakowanie (250g) tortellini,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 200g sera żółtego; użyłam Goudy,
  • 200g szynki drobiowej,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki greckiego                  jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki czarnego,
  • mielonego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki soli.






Przygotowanie:
Krok 1. Ser żółty pokroić w kosteczkę.

Krok 2. Szynkę pociąć w paseczki.

Krok 3. Ogórka dobrze umyć.

Krok 4. Obrać go ze skórki.

Krok 5. Następnie również pokroić go w kosteczkę.

Krok 6. Wszystkie składniki przełożyć do miski.

Krok 7. Dodać odsączoną na sitku kukurydzę.

Krok 8. Tortellini ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 9. Po czym je odcedzić,
zahartować (porządnie schłodzić)
pod bieżącą, zimną wodą
i dodać do pozostałych składników.

Krok 10. Czosnek obrać z łupinek.

Krok 11. Drobno go posiekać.

Krok 12. W naczyniu wymieszać majonez, jogurt, pieprz,  sól, a także posiekany czosnek.

Krok 13. Sosem polać sałatkę.

Krok 14. Dobrze ją wymieszać.

Krok 15. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Krok 16. Podawać.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz