poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Sernik na zimno


Pyszny, letni deser na upalne dni, i nie tylko…
Świetnie chłodzi i orzeźwia.
Jest również bardzo sycący i podzielny.
Wielu z Was pewnie kojarzy ten przepis,
ponieważ to bardzo popularny sernik.
Jednak pokusiłam się o małą modyfikację
i zamiast gotowych biszkoptów,
tworzących spód ciasta,
upiekłam własnoręcznie biszkopt.
Moim zdaniem ta mała zmiana
sprawiła, że serniczek stał się jeszcze smaczniejszy.
Czas, jaki poświęciłam na przygotowanie
takiego spodu, nie był większy od czasu,
który zazwyczaj przeznaczamy
na zakup gotowych ciastek,
niejednokrotnie twardych
i pełnych konserwantów.
Polecam!




Składniki:



Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Masa serowa:

  • 500 ml śmietanki UHT 30%; użyłam z Gostynia,
  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego (we wiaderku),
  • 50 g cukru wanilinowego,
  • 7 czubatych łyżek pudru cukru,
  • 50 g żelatyny bez przypraw,
  • 100 ml letniej wody.
  

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 500 ml wrzącej wody,
  • 1 puszka brzoskwiń.

  

Przygotowanie:
Galaretkę dokładnie rozpuścić
we wrzącej wodzie,
po czym odstawić do przestygnięcia.










Żelatynę zalać letnią wodą
i pozostawić, aby napęczniała
(ok. 20minut lub dłużej).










Jajka umyć;
sparzyć wrzącą wodą,
żeby pozbyć się bakterii;









wbić je do garnuszka;









zasypać cukrem;









umieścić go w większym naczyniu
wypełnionym wrzącą wodą
(dno mniejszego naczynia
powinno dotykać lustra wody);

















następnie zacząć szybko ubijać mikserem,
ponieważ białko jaj w kontakcie
z wysoką temperaturą może się ściąć.
Po ok. 8 minutach masa zbieleje
i zwiększy swoją objętość,
należy wyjąć rondel z gorącej wody,









ubijać jeszcze przez minutę
w celu jej schłodzenia.










Potem dosypywać partiami
przesianą przez sito mąkę
z proszkiem do pieczenia,









cały czas delikatnie wrabiać trzepaczką składniki.









Dobrze wymieszane ciasto
przelać do tortownicy,
której dno zostało wysmarowane masłem,

















a następnie umieścić ją w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni,
grzanie góra- dół, na środkowej półce.










Piec przez ok. 8- 10 minut.
Kiedy osiągnie złoty kolor,
wyjąć je z piecyka i przestudzić.










Śmietanę









ubić na sztywno.









Nieustannie miksując,
dodawać naprzemiennie
twaróg, cukier wanilinowy
oraz puder cukier.

















W następnej kolejności
podgrzewać na małym ogniu
(nie gotować)
i delikatnie mieszać
napęczniałą żelatynę.










Gdy całkowicie się rozpuści
i lekko przestygnie,
należy zwiększyć obroty miksera
i małym strumyczkiem
wlewać ją do serowośmietanowej pulpy









Dobrze wymieszaną,
rzadką masę przelać na biszkopt,
wyrównać, wstawić do lodówki
na ok. 1 godzinę.










Jak tylko stężeje,
na serniku poukładać
pokrojone w paseczki brzoskwinie,


















po czym zalać przestygniętą galaretką.










Ciasto umieścić ponownie w lodówce.
Kiedy wszystkie składniki zastygną,
sernik na zimno jest gotowy.


  








WAŻNE:
1. Przed otwarciem tortownicy
należy obkroić sernik
przy krawędzi formy,
wówczas boki ciasta
nie poszarpią się i zachowa ono ładny,
okrągły kształt.









2. Nie należy oddzielać ciasta od formy,
krojąc nożem w górę i w dół.
Najlepiej przeprowadzić tę czynność
jednym posuwistym,
zgodnym z kierunkiem
wskazówek zegara ruchem.
   


Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz