niedziela, 21 maja 2017

Ciasteczka owsiane z pestkami słonecznika, dyni oraz bakaliami

Pyszne i zdrowe ciasteczka zbożowe- 
o świetna alternatywa dla osób aktywnych,
ceniących sobie zdrowy tryb życia.
Idealnie sprawdzą się jako deser   
lub  drugie śniadanie.
Wolno uwalniane z nich węglowodany
dadzą Wam energię
na całe intensywne przedpołudnie.
Przygotowanie ciasteczek jest dziecinnie proste.
Możecie przygotowywać je z różnymi dodatkami,
np.: z rodzynkami i żurawiną;
bez bakalii również smakują wyśmienicie.
Polecam!
  

Składniki: 
(do odmierzania składników
używam szklanki 200 ml)
  • 250g masła,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka ksylitolu,
               tzn. cukru brzozowego 
               (można zastąpić go cukrem
               białym lub brązowym),
  • 1 szklanka mąki razowej, typ 2000,
  • 1 szklanka otrąb pszennych,
  • 4 szklanki płatków owsianych,
  • 100g rodzynek,
  • 100g łuskanych pestek dyni,
  • 100g łuskanych pestek słonecznika,
  • 150g suszonej żurawiny.

    Przygotowanie:
    Jajka










    połączyć z ksylitolem;








    następnie, mieszając nieustannie trzepaczką,
    dodawać po kolei: roztopione masło
    (nie może być gorące),







    mąkę,






     







    bakalie, pestki,









    otręby








    oraz płatki owsiane
    (podczas dodawania płatków owsianych
    trzepaczkę warto zastąpić łyżką,
    wówczas składniki łatwiej się połączą).












    Formowanie ciasteczek: 
    Z owsianej masy formować rękami kształtne kulki.
    Następnie układać je na blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia  
    w kilkucentymetrowych odstępach.







    Owsiane kuleczki delikatnie spłaszczyć dłonią
    (grubość ok. 0,5 cm).








    Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym
    do 170- 180 stopni, grzanie góra- dół,
    przez ok. 20-25 minut na środkowej półce.






    Gdy uzyskają złoty kolor, są gotowe.













    Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz