Pyszne i
zdrowe ciasteczka zbożowe-
o świetna alternatywa dla osób aktywnych,
ceniących sobie zdrowy tryb życia.
Idealnie sprawdzą się jako deser
lub
drugie śniadanie.
Wolno uwalniane
z nich węglowodany
dadzą Wam energię
na
całe intensywne przedpołudnie.
Przygotowanie ciasteczek jest dziecinnie proste.
Możecie przygotowywać je z różnymi dodatkami,
np.: z rodzynkami i żurawiną;
Składniki:
(do
odmierzania składników
używam szklanki 200 ml)
- 250g masła,
- 2 jaja,
- 1 szklanka ksylitolu,
tzn. cukru brzozowego
(można zastąpić go cukrem
białym lub
brązowym),
- 1 szklanka mąki razowej, typ 2000,
- 1 szklanka otrąb pszennych,
- 4 szklanki płatków owsianych,
- 100g rodzynek,
- 100g łuskanych pestek dyni,
- 100g łuskanych pestek słonecznika,
- 150g suszonej żurawiny.
Przygotowanie:
Jajka
połączyć z ksylitolem;
następnie, mieszając nieustannie trzepaczką,
dodawać po
kolei: roztopione masło
(nie może być gorące),
mąkę,
bakalie, pestki,
otręby
oraz płatki owsiane
(podczas dodawania płatków owsianych
trzepaczkę warto zastąpić
łyżką,
wówczas składniki łatwiej się połączą).
Formowanie ciasteczek:
Z owsianej masy formować rękami kształtne kulki.
wyłożonej
papierem do pieczenia
w
kilkucentymetrowych odstępach.
Owsiane kuleczki delikatnie spłaszczyć dłonią
(grubość ok. 0,5 cm).
Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym
do 170- 180
stopni, grzanie góra- dół,
przez ok. 20-25 minut na środkowej półce.
Gdy uzyskają złoty kolor, są gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz