poniedziałek, 17 grudnia 2018

Uszka wigilijne

Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż.
Dlatego publikuję ten przepis właśnie teraz 
 Może komuś z Was się przyda
i uszka wzbogacą Wasz świąteczny jadłospis.
Te grzybowe mini pierożki
to nieodzowny element wigilijnego menu,
które gości na stole w moim domu.
Podaję je z barszczem czerwonym,
przepis na niego możecie znaleźć tutaj. 
Przygotowywanie ich jest nieco czasochłonne,
ale efekt wart jest wysiłku.
Gwarantuje Wam, że różnica
po między własnoręcznie zrobionymi,
a kupionymi w sklepie jest kolosalna.
Warto się trochę pomęczyć,
aby w sposób szczególny celebrować miłe chwile
w rodzinnym gronie.
Polecam!



Składniki na ok. 150 uszek.



Farsz:

  • 80g suszonych grzybów
             (najlepiej borowików),
  • 4 szklanki wody,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz.



Ciasto:

  • 600g mąki tortowej (typ 450),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 400ml wrzącej wody,
  • 60g masła.


Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól.
We wrzącej wodzie












rozpuści masło.












Miksturą












zalać sypkie składniki.












Pulpę wymieszać drewnianą łyżką.
Kiedy lekko przestygnie,
zagnieść z niej ciasto
(za mnie te czynności wykonuje robot).




















 

Jego konsystencja powinna być miękka i elastyczna.
Jeśli taka nie jest, dolać jeszcze 75 ml gorącej wody

i ponownie zagnieść.










Następnie zawinąć je w folię spożywczą
i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. 














Przygotowanie farszu:
Do rondelka wsypać grzyby,









zalać je wodą









i gotować pod przykryciem
ok. 30 minut
(od czasu  do czasu mieszając).









Następnie przecedzić, przestudzić












i bardzo drobno posiekać
(używam do tego robota,
ale śmiało można to zrobić nożem).









Cebulę









obrać









i pokroić w bardzo małą kosteczkę.

Na patelni rozpuścić masło,
















wrzucić cebule, podsmażać ok. 5 minut
(co jakiś czas mieszając).









Usmażoną









przełożyć do miseczki z posiekanymi grzybami.









Całość doprawić solą i pieprzem,









następnie dokładnie wymieszać.











Sklejanie uszek:
Wypoczęte ciasto









podzielić na mniejsze kawał









Jedną z wielu części
umieścić na stolnicy oprószonej mąką
(używam maty sylikonowej, więc tego nie robię).

Resztę przełożyć do miski,









a następnie nakryć folią spożywczą,
aby nie wysychało.


Pozostawione na stolnicy ciasto rozwałkować
na placek grubości ok. 2 milimetrów.









Za pomącą kieliszka lub foremki












wycinać z niego kółeczka o średnicy 5 cm
(mogą być większe lub mniejsze, to zależy od Was).









Na okrągłym placuszku ułożyć grzybowy farsz,









następnie skleić jego boki.









Rogi mini pierożka połączyć ze sobą, tworząc uszko.









Czynność powtarzać do wyczerpania składników.









Tak przygotowane uszka gotować
we wrzącej, osolonej wodzie
przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzić,
a następnie zahartować,
polewając je zimną wodą.








  



Smacznego!


PS Uszka śmiało można przygotować wcześniej,
ponieważ świetnie  przechowują się zamrożone.
Jak to zrobić, pokazuję poniżej.

 Na tacce lub talerzu









położyć ręcznik kuchenny,
Następnie ściereczkę oprószyć delikatnie mąką.









Na tak przygotowanym podłożu układać 
świeżo ulepione, surowe uszka
(uszka nie mogą si ze sobą stykać).









Tak poukładane włożyć do zamrażarki.









Gdy będą już twarde, tj. zamarzną,
przekładać je do foliowych torebek. 









Zamrożone uszka gotować
we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2 minuty
od momentu wypłynięcia.










Ugotowane uszka odcedzić,
a następnie zahartować,
polewając je zimną wodą.









Ważne! 
Nie można rozmrażać uszek
przed gotowaniem,
do wrzątku wrzucać zamrożone.









UWAGA!
 Takiej ilości zamrożonych uszek (150 sztuk)
nie można gotować jednorazowo,
ponieważ bardzo mocno
obniżyłyby one temperaturę wody
 Najlepiej podzielić je na 2 lub 3 partie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz