Dlatego publikuję ten przepis właśnie teraz
Może komuś z Was się przyda
i uszka wzbogacą Wasz świąteczny jadłospis.
Te
grzybowe mini pierożki
to nieodzowny element wigilijnego menu,
które gości na
stole w moim domu.
Podaję je z barszczem czerwonym,
Przygotowywanie ich jest nieco czasochłonne,
ale
efekt wart jest wysiłku.
Gwarantuje Wam, że różnica
po między własnoręcznie
zrobionymi,
a kupionymi w sklepie jest
kolosalna.
Warto się trochę pomęczyć,
aby
w sposób szczególny celebrować miłe chwile
w rodzinnym gronie.
Polecam!
Polecam!
Składniki na
ok. 150 uszek.
Farsz:
- 80g suszonych grzybów
- 4 szklanki wody,
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Ciasto:
- 600g mąki tortowej (typ 450),
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 400ml wrzącej wody,
- 60g masła.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól.
We wrzącej wodzie
rozpuści masło.
Miksturą
zalać sypkie składniki.
Pulpę wymieszać drewnianą łyżką.
Kiedy lekko przestygnie,
zagnieść z niej ciasto
(za mnie te czynności wykonuje robot).
Jego konsystencja powinna być miękka i elastyczna.
Jeśli taka nie jest, dolać jeszcze 75 ml gorącej wody
i ponownie zagnieść.
Następnie zawinąć je w folię spożywczą
i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
rozpuści masło.
Miksturą
zalać sypkie składniki.
Pulpę wymieszać drewnianą łyżką.
Kiedy lekko przestygnie,
zagnieść z niej ciasto
(za mnie te czynności wykonuje robot).
Jego konsystencja powinna być miękka i elastyczna.
Jeśli taka nie jest, dolać jeszcze 75 ml gorącej wody
i ponownie zagnieść.
Następnie zawinąć je w folię spożywczą
i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
Do rondelka wsypać grzyby,
zalać je wodą
i gotować pod przykryciem
Następnie przecedzić, przestudzić
i bardzo drobno posiekać
(używam do tego robota,
ale śmiało można to zrobić nożem).
Cebulę
obrać
i pokroić w bardzo małą kosteczkę.
Na patelni rozpuścić masło,
wrzucić cebule, podsmażać ok. 5 minut
(co jakiś czas mieszając).
Usmażoną
przełożyć do miseczki z posiekanymi grzybami.
Całość doprawić solą i pieprzem,
następnie dokładnie wymieszać.
zalać je wodą
i gotować pod przykryciem
ok. 30
minut
(od czasu do czasu mieszając).
Następnie przecedzić, przestudzić
i bardzo drobno posiekać
(używam do tego robota,
ale śmiało można to zrobić nożem).
Cebulę
obrać
i pokroić w bardzo małą kosteczkę.
wrzucić cebule, podsmażać ok. 5 minut
(co jakiś czas mieszając).
Usmażoną
przełożyć do miseczki z posiekanymi grzybami.
Całość doprawić solą i pieprzem,
następnie dokładnie wymieszać.
Sklejanie uszek:
Wypoczęte
ciasto
podzielić na mniejsze kawał
Jedną z wielu części
umieścić na stolnicy oprószonej mąką
(używam maty sylikonowej, więc tego nie robię).
Resztę przełożyć do miski,
a następnie nakryć folią spożywczą,
aby nie wysychało.
Pozostawione na stolnicy ciasto rozwałkować
na placek grubości ok. 2 milimetrów.
Za pomącą kieliszka lub foremki
wycinać z niego kółeczka o średnicy 5 cm
(mogą być większe lub mniejsze, to zależy od Was).
Na okrągłym placuszku ułożyć grzybowy farsz,
następnie skleić jego boki.
Rogi mini pierożka połączyć ze sobą, tworząc uszko.
Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
podzielić na mniejsze kawał
Jedną z wielu części
umieścić na stolnicy oprószonej mąką
(używam maty sylikonowej, więc tego nie robię).
Resztę przełożyć do miski,
a następnie nakryć folią spożywczą,
aby nie wysychało.
na placek grubości ok. 2 milimetrów.
Za pomącą kieliszka lub foremki
wycinać z niego kółeczka o średnicy 5 cm
(mogą być większe lub mniejsze, to zależy od Was).
Na okrągłym placuszku ułożyć grzybowy farsz,
następnie skleić jego boki.
Rogi mini pierożka połączyć ze sobą, tworząc uszko.
Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
Tak przygotowane uszka gotować
we wrzącej, osolonej wodzie
przez ok. 2
minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzić,
Smacznego!
PS Uszka śmiało można przygotować wcześniej,
ponieważ świetnie przechowują się zamrożone.
Jak to zrobić, pokazuję poniżej.
Na tacce lub talerzu
położyć ręcznik kuchenny,
Następnie ściereczkę oprószyć delikatnie mąką.
Na tak przygotowanym podłożu układać
świeżo ulepione, surowe uszka
(uszka nie mogą si ze sobą stykać).
Tak poukładane włożyć do zamrażarki.
Gdy będą już twarde, tj. zamarzną,
przekładać je do foliowych torebek.
Zamrożone uszka gotować
we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2 minuty
od momentu wypłynięcia.
Ugotowane uszka odcedzić,
a następnie zahartować,
polewając je zimną wodą.
UWAGA!
Takiej ilości zamrożonych uszek (150 sztuk)
nie można gotować jednorazowo,
ponieważ bardzo mocno
obniżyłyby one temperaturę wody
Najlepiej podzielić je na 2 lub 3 partie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz