Zapiekanka z
kurczakiem i serkiem Mascarpone
jest bardzo ciekawym daniem,
które świetnie
sprawdzi się jako obiad lub kolacja.
Intensywny smak pomidorów oraz przypraw
w
połączeniu ze śmietanową nutą Mascarpone-
to istna symfonia smaków i zapachów.
Polecam!
Polecam!
Składniki na
zapiekankę:
- 1,5 opakowania
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 3 średnie cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 puszki posiekanych pomidorów bez skóry,
- 1 serek Mascarpone,
- 3 kulki Mozzarelli,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- 1 garść świeżych liści bazylii
(można je zamienić
na 1 łyżeczkę suszonych),
- Vegeta (ewentualnie),
- olej rzepakowy.
Składniki na
marynatę do kurczaka:
- 1 płaska łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy
do kurczaka
(użyłam
Delikat z Knora),
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka oregano,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Piersi z
kurczaka umyć,
osuszyć ręcznikiem papierowym,
oczyścić z białych błonek
i pokroić w dużą kostkę o boku ok. 1,5 cm.
Do miseczki wlać 3 łyżki oleju,
dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka,
oregano, paprykę oraz zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą.
Marynatę dokładnie wmasować w mięso.
Naczynie z przyprawionym kurczakiem
przykryć folią aluminiową
lub
spożywczą
i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
zeszklić ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
Następnie dodać zamarynowanego kurczaka.
Całość smażyć ok. 10 minut,
po czy dołożyć pomidory z
puszki.
Potrawę gotować na małym ogniu pod przykryciem
ok. 15 minut, od czasu
do czasu mieszając
(kurczak musi być miękki).
Po tym czasie odkryć pokrywkę
i gotować jeszcze przez ok. 20 minut
(przyjmowany tutaj
czas nie jest wartością stałą,
może być dłuższy lub krótszy;
ta ostatnia faza
gotowania
ma na celu redukcję wody,
aby sos stał się bardziej gęsty).
Kiedy osiągnie
pożądaną konsystencję,
należy dodać posiekane wraz z czosnkiem
liście bazylii
oraz serek Mascarpone
i dokładnie wymieszać.
Sos doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką,
Vegetą (ewentualnie).
Makaron ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pene odcedzić,
zahartować
(polewając je zimną wodą,
aż do całkowitego wystygnięcia
makaronu)
i przełożyć do garnka z sosem
(dla lepszego komfortu łączenia
składników
warto przełożyć sos oraz makaron do dużej miski).
Obklejone sosem rurki
umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Plastry Mozzarelli ułożyć na zapiekance.
Danie przykryć pokrywką
od naczynia żaroodpornego
lub folią
aluminiową
i piec przez ok. 40 minut
w temperaturze 230 stopni,
grzanie: góra-
dół, na środkowej półce
(na ok. 5 minut przed końcem pieczenia
można zdjąć
pokrywkę, wówczas Mozzarella
stanie się złocista i chrupiąca).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz