sobota, 6 stycznia 2018

Zapiekanka
z kurczakiem
i serkiem Mascarpone

 Zapiekanka z kurczakiem i serkiem Mascarpone
jest bardzo ciekawym daniem,
które świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja.
Intensywny smak pomidorów oraz przypraw
w połączeniu ze śmietanową nutą Mascarpone-
to istna symfonia smaków i zapachów.
Polecam!



Składniki na zapiekankę:
  • 1,5 opakowania
              pełnoziarnistego makaronu pene (rurki),
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 3 średnie cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 puszki posiekanych pomidorów bez skóry,
  • 1 serek Mascarpone,
  • 3 kulki Mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • 1 garść świeżych liści bazylii
              (można je zamienić
              na 1 łyżeczkę suszonych), 
  • Vegeta (ewentualnie),
  • olej rzepakowy.
  

Składniki na marynatę do kurczaka:
  • 1 płaska łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy
               do kurczaka
              (użyłam Delikat z Knora),
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • olej rzepakowy.
  

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć,
 osuszyć ręcznikiem papierowym,







 








oczyścić z białych błonek









i pokroić w dużą kostkę o boku ok. 1,5 cm.









Do miseczki wlać 3 łyżki oleju,
dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka,
oregano, paprykę oraz zioła prowansalskie.
 Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą.










Marynatę dokładnie wmasować w mięso.










Naczynie z przyprawionym kurczakiem
przykryć folią aluminiową
lub spożywczą
i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Cebulę pokroić w drobną kostkę,








zeszklić ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.








Następnie dodać zamarynowanego kurczaka.








Całość smażyć ok. 10 minut,
po czy dołożyć pomidory z puszki.








Potrawę gotować na małym ogniu pod przykryciem
ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając
(kurczak musi być miękki).








Po tym czasie odkryć pokrywkę
i gotować jeszcze przez ok. 20 minut
(przyjmowany tutaj czas nie jest wartością stałą,
może być dłuższy lub krótszy;
ta ostatnia faza gotowania
ma na celu redukcję wody,
aby sos stał się bardziej gęsty).
Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję,
należy dodać posiekane wraz z czosnkiem
liście bazylii 

 















  


oraz serek Mascarpone
i dokładnie wymieszać.








Sos doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką,
Vegetą (ewentualnie).







  
Makaron ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.








Pene odcedzić,










zahartować
(polewając je zimną wodą,
aż do całkowitego wystygnięcia makaronu)










i przełożyć do garnka z sosem
(dla lepszego komfortu łączenia składników
warto przełożyć sos oraz makaron do dużej miski).










Obklejone sosem rurki
umieścić w naczyniu żaroodpornym.








Plastry Mozzarelli ułożyć na zapiekance.






Danie przykryć pokrywką
od naczynia żaroodpornego
lub folią aluminiową
i piec przez ok. 40 minut
w temperaturze 230 stopni,
grzanie: góra- dół, na środkowej półce
(na ok. 5 minut przed końcem pieczenia
można zdjąć pokrywkę, wówczas Mozzarella
stanie się złocista i chrupiąca).










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz