Zachęcam Was
do przyrządzenia
pysznego, sycącego, aromatycznego
i lekko pikantnego Burrito.
Wywodzi się
ono z Meksyku.
Zrobione jest z pszennej tortilli
zawiniętej wokół farszu,
który
najczęściej
składa się z mięsa mielonego
lub ryżu i fasoli.
Najpopularniejszym sosem,
z jakim jest
podawane,
to kwaśna śmietana.
Burro w
języku hiszpańskim oznacza osła.
Burrito swoją nazwę zawdzięcza
Juanowi Mendezowi,
ponieważ w czasach
meksykańskiej rewolucji
w latach
1910- 1921
sprzedawał na ulicy tacos,
a jego środkiem transportu
był osioł.
Moje Burrito bardziej przypomina
to podawane
w Stanach Zjednoczonych.
Jego
nadzienie
składa się z większej
ilości
składników.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!
Składniki:
- 10 pszennych tortilli,
- 1200g wieprzowego mięsa mielonego,
- 2 puszki posiekanych pomidorów,
- 2 puszki (ok. 600g) kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 woreczki (200g) ryżu,
- 3 średnie cebule,
- 9 ząbków czosnku,
- 1 duża czerwona papryka,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1,25 płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 1,5 płaskiej łyżeczki łagodnej papryki w proszku,
- 1,5 płaskiej łyżeczki chilli,
- 1 płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- kwaśna śmietana (jako sos).
Przygotowanie:
Krok 1. Trzy ząbki czosnku obrać,
a następnie drobno posiekać.
Krok 2. Do garnka wlać
3 łyżki oleju.
Krok 3. Kiedy będzie bardzo gorący,
dodać czosnek i mięso mielone.
Krok 4. Całość doprawić
łyżeczką soli, chilli, papryki,
pieprzu oraz kminu rzymskiego.
Krok 5. Mięso rozdrabniać,
a także mieszać drewnianą łyżką.
Krok 6. Smażyć do momentu,
aż woda odparuje, a mięso osiągnie ładny, brązowy kolor.
Krok 7. W tym czasie umyć paprykę.
Krok 8. Przeciąć ją na dwie części.
Krok 9. Palcami wyjąć
gniazdo nasienne.
Krok 10. Pukając nią o dłoń,
pozbyć się reszty pestek.
Krok 11. Nożem wyciąć jasne błonki (ponieważ są gorzkie)
Krok 12. Następnie pokroić
ją w drobną kostkę.
Krok 13. Usmażone mięso
przełożyć do miski.
Krok 14. Cebulę obrać z łupinek, obciąć końcówki,
pociąć w drobną kostkę.
Krok 15. Kolejne trzy ząbki czosnku obrać, posiekać, dodać do cebuli.
Krok 16. Do tego samego garnka ponownie wlać 3 łyżki oleju.
Krok 17. Na gorący tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Krok 18. Po ok. 10 minutach,
kiedy warzywa
lekko się skarmelizują
(zbrązowieją),
dołożyć pomidory z puszki.
Krok 19. Puszki po pomidorach
napełnić do 1/3 wysokości wodą,
a następnie zalać nią pomidory
(woda sprawi, że pomidory
dłużej będą się gotować,
tym samym bardziej
oddadzą swój smak
i tak szybko się nie przypalą).
Krok 20. Pomidory doprawić
łyżeczką cukru, połową łyżeczki soli.
Krok 21. Sos odparowywać
na małym ogniu,
od czasu do czasu mieszając;
ok. 25 minut
(musi dobrze zgęstnieć).
Krok 22. Na ok. 5 minut
przed końcem gotowania
wrzucić do niego
pokrojoną wcześniej paprykę.
Krok 23. Powstałą pastę przyprawić 0,25 łyżeczki pieprzu,
połową łyżeczki soli, chilli,
łyżeczką kolendry,
a potem dobrze wymieszać.
Krok 24. Dołożyć uprzednio usmażone mięso, odsączoną kukurydz oraz fasolkę.
Krok 25. Zawartość garnka delikatnie wymieszać.
Krok 26. Ryż ugotować
zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.
Krok 27. Po czym go odcedzić,
a tak że schłodzić
pod bieżącą, zimną wodą.
Krok 28. W dalszej kolejności ponownie obrać i posiekać
trzy ząbki czosnku.
Krok 29. Razem z ryżem
dodać je do mięsno- warzywnego farszu.
Krok 30. Na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni
(bez tłuszczu) umieścić tortillę.
Krok 31. Podgrzewać
ją po ok. 5 sekund
z każdej strony
(wówczas staje się plastyczna,
łatwiej się zwija).
Krok 32. Na środku
pszennego placka
umieścić gorący farsz
(mniej- więcej 4 łyżki).
Krok 33. Boki tortilli
zwinąć do środka,
a potem zawinąć ją w wałeczek.
Krok 34. Podawać
z łyżką kwaśnej śmietany.
Smacznego!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz