niedziela, 17 marca 2019

Burrito


 
Zachęcam Was do przyrządzenia
pysznego, sycącego, aromatycznego
i lekko pikantnego Burrito.
Wywodzi się ono z Meksyku.
Zrobione jest z pszennej tortilli
zawiniętej wokół farszu,
który najczęściej
składa się z mięsa mielonego
lub ryżu i fasoli.
 Najpopularniejszym sosem,
z jakim jest podawane,
to kwaśna śmietana.
Burro w języku hiszpańskim oznacza osła.
Burrito swoją nazwę zawdzięcza
 Juanowi Mendezowi,
ponieważ w czasach
meksykańskiej rewolucji
w latach 1910- 1921
sprzedawał na ulicy tacos,
a jego środkiem transportu
był osioł.
Moje Burrito bardziej przypomina
to podawane
w Stanach Zjednoczonych.
Jego nadzienie
składa się z większej
ilości składników.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!







Składniki:

  • 10 pszennych tortilli,
  • 1200g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 2 puszki posiekanych pomidorów,
  • 2 puszki (ok. 600g) kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 woreczki (200g) ryżu,
  • 3 średnie cebule,
  • 9 ząbków czosnku,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1,25 płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 1,5 płaskiej łyżeczki łagodnej papryki          w proszku,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki chilli,
  • 1 płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • kwaśna śmietana    (jako sos).


Przygotowanie:
Krok 1. Trzy ząbki czosnku obrać,
a następnie drobno posiekać.

Krok 2. Do garnka wlać
3 łyżki oleju.

Krok 3. Kiedy będzie bardzo gorący,
dodać czosnek i mięso mielone.

Krok 4. Całość doprawić
łyżeczką soli, chilli, papryki,
pieprzu oraz kminu rzymskiego.

Krok 5. Mięso rozdrabniać,
a także mieszać drewnianą łyżką.

Krok 6. Smażyć do momentu,
aż woda odparuje, a mięso osiągnie ładny, brązowy kolor.

Krok 7. W tym czasie umyć paprykę.

Krok 8. Przeciąć ją na dwie części.

Krok 9. Palcami wyjąć
gniazdo nasienne.

Krok 10. Pukając nią o dłoń,
pozbyć się reszty pestek.

Krok 11. Nożem wyciąć jasne błonki (ponieważ są gorzkie)

Krok 12. Następnie pokroić
ją w drobną kostkę.

Krok 13. Usmażone mięso
przełożyć do miski.

Krok 14. Cebulę obrać z łupinek, obciąć końcówki,
pociąć w drobną kostkę.

Krok 15. Kolejne trzy ząbki czosnku obrać, posiekać, dodać do cebuli.

Krok 16. Do tego samego garnka ponownie wlać 3 łyżki oleju.

Krok 17. Na gorący tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę wraz  z czosnkiem.

Krok 18. Po ok. 10 minutach,
kiedy warzywa
lekko się skarmelizują
(zbrązowieją),
dołożyć pomidory z puszki.

Krok 19. Puszki po pomidorach
napełnić do 1/3  wysokości wodą,
a następnie zalać nią pomidory
(woda sprawi, że pomidory
dłużej będą się gotować,
tym samym bardziej
oddadzą swój smak
i tak szybko się nie przypalą).

Krok 20. Pomidory doprawić
łyżeczką cukru, połową łyżeczki soli.

Krok 21. Sos odparowywać
na małym ogniu,
od czasu do czasu mieszając;
ok. 25 minut
(musi dobrze zgęstnieć).

Krok 22. Na ok. 5 minut
przed końcem gotowania
wrzucić do niego
pokrojoną wcześniej paprykę.

Krok 23. Powstałą pastę przyprawić 0,25 łyżeczki pieprzu,
połową łyżeczki soli, chilli,
łyżeczką kolendry,
a potem dobrze wymieszać.

Krok  24. Dołożyć uprzednio usmażone mięso, odsączoną kukurydz oraz fasolkę.

Krok 25. Zawartość garnka delikatnie wymieszać.

Krok 26. Ryż ugotować
zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.

Krok 27. Po czym go odcedzić,
a tak że schłodzić
pod bieżącą, zimną wodą.

Krok 28. W dalszej kolejności ponownie obrać i posiekać
trzy ząbki czosnku.

Krok 29. Razem z ryżem
dodać je do mięsno- warzywnego farszu.

Krok 30. Na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni
(bez tłuszczu) umieścić tortillę.

Krok 31. Podgrzewać
ją po ok. 5 sekund
z każdej strony
(wówczas staje się plastyczna,
łatwiej się zwija).

Krok 32. Na środku
pszennego placka
umieścić gorący farsz
(mniej- więcej 4 łyżki).

Krok 33. Boki tortilli
zwinąć do środka,
a potem zawinąć ją w wałeczek.

Krok 34. Podawać
z łyżką kwaśnej śmietany.














Smacznego!.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz