wtorek, 20 grudnia 2016

Piernik staropolski




Piernik staropolski to, moim zdaniem,
król wśród pierników;
najlepiej jak jest przełożony
domowymi powidłami
oraz suszonymi śliwkami.
To swoista wisienka na torcie
bożonarodzeniowych słodkości.
Piernik pokryty jest polewą
z prawdziwej gorzkiej czekolady. 
Ciasto zarabia się ok. 2 miesiące 
przed świętami,
dlatego też świąteczną atmosferę
można poczuć dużo wcześniej.
Polecam!


Składniki:

Ciasto:
  • 0,5kg miodu,
  • 2. szklanki cukru,
  • 250g masła,
  • 1kg mąki pszennej,
  • 3jajka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika (40g w torebce).


Nadzienie:
  • 1.5kg powideł śliwkowych,
  • 1. opakowanie śliwek suszonych.


Polewa czekoladowa:
  • 125g masła,
  • 200g gorzkiej czekolady.


Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo,
niemal do wrzenia,
wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną,
jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną
w połowie szklanki mleka, sól
i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić
i przełożyć do szklanej miski.
Przykryć ściereczką
i odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.
Piec na 3-4 dni przed świętami.


Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części,
rozwałkować i piec na dużej blaszce
w temperaturze ok. 180 stopni,
grzanie: góra- dół przez ok. 15-20 minut
(wyciągnąć, kiedy osiągnie złoty kolor).
Ochłodzone placki przełożyć
powidłami śliwkowymi oraz pokrojonymi
w cienkie paseczki suszonymi śliwkami,
przykryć arkuszem papieru 
i równomiernie obciążyć
(deska, garnek z wodą),
odstawić do skruszenia na 3-4 dni.
Po tym czasie robimy polewę czekoladową,
w garnku roztapiamy masło,
następnie dodajemy pokruszoną czekoladę.
Kiedy składniki rozpuszczą się,
polewę delikatnie mieszamy i malujemy nią piernik.





















Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz