król wśród pierników;
najlepiej jak jest przełożony
domowymi powidłami
oraz suszonymi śliwkami.
To
swoista wisienka na torcie
bożonarodzeniowych słodkości.
Piernik pokryty jest
polewą
z prawdziwej gorzkiej czekolady.
Ciasto zarabia się ok. 2 miesiące
przed świętami,
dlatego
też świąteczną atmosferę
można poczuć dużo wcześniej.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 0,5kg miodu,
- 2. szklanki cukru,
- 250g masła,
- 1kg mąki pszennej,
- 3jajka,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- 2-3 torebki przyprawy do piernika (40g w torebce).
Nadzienie:
- 1.5kg powideł śliwkowych,
- 1. opakowanie śliwek suszonych.
Polewa czekoladowa:
- 125g masła,
- 200g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo,
niemal do wrzenia,
wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną,
jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną
w połowie szklanki mleka, sól
i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić
i przełożyć do szklanej miski.
Przykryć ściereczką
i odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.
Piec na 3-4 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części,
rozwałkować i piec na dużej blaszce
w temperaturze ok. 180 stopni,
grzanie: góra- dół przez ok. 15-20 minut
(wyciągnąć, kiedy osiągnie złoty kolor).
Ochłodzone placki przełożyć
powidłami śliwkowymi oraz pokrojonymi
w cienkie paseczki suszonymi śliwkami,
przykryć arkuszem papieru
i równomiernie obciążyć
(deska, garnek z wodą),
odstawić do skruszenia na 3-4 dni.
Po tym czasie robimy polewę czekoladową,
w garnku roztapiamy masło,
następnie dodajemy pokruszoną czekoladę.
Kiedy składniki rozpuszczą się,
polewę delikatnie mieszamy i malujemy nią piernik.
(deska, garnek z wodą),
odstawić do skruszenia na 3-4 dni.
Po tym czasie robimy polewę czekoladową,
w garnku roztapiamy masło,
następnie dodajemy pokruszoną czekoladę.
Kiedy składniki rozpuszczą się,
polewę delikatnie mieszamy i malujemy nią piernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz