szybkie i smaczne:-).
Dziś chciałabym Wam pokazać,
jak
przygotować
ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami.
To świetna przystawka, która idealnie
sprawdza się podczas spotkań z przyjaciółmi,
jak również kolacja
dla dwojga.
Moim zdaniem najlepiej smakuje
z sosem czosnkowym.
Przepis na niego
zamieszczam w opisie pod
filmem.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 mały brokuł lub pół dużego,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 150g żółtego sera; użyłam Salami,
- 1 łyżeczka cukru (do osłodzenia wody),
- 1 łyżeczka soli (do posolenia wody),
- 1 łyżeczka oregano (do doprawienia mięsa),
- 0,5 łyżeczki soli (do doprawienia mięsa),
- 0,5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu (do doprawienia mięsa),
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Krok 1. Filet z kurczaka dobrze umyć
pod bieżącą wodą.
pod bieżącą wodą.
Krok 2. Osuszyć go ręcznikiem papierowym
(uwaga, ręcznik lubi przyklejać się do mięsa).
(uwaga, ręcznik lubi przyklejać się do mięsa).
Krok 3. Oczyścić je z błon,
poszarpanych krawędzi,
resztek kości
i ręcznika papierowego.
poszarpanych krawędzi,
resztek kości
i ręcznika papierowego.
Krok 4. Pokroić je w kostkę
wielkości ok. 1 na 1centymetr.
wielkości ok. 1 na 1centymetr.
Krok 5. Do naczynia wlać olej.
Krok 6. Dosypać sól, pieprz oraz oregano.
Krok 7. Całość wymieszać.
Krok 8. Do marynaty dodać kurczaka,
a następnie wmasować ją w mięsne kawałeczki.
a następnie wmasować ją w mięsne kawałeczki.
Krok
9. Po
czym umieścić na 30 minut w lodówce.
Krok 10. W tym czasie zetrzeć
na dużych oczkach żółty ser.
na dużych oczkach żółty ser.
Krok 11. Brokuła podzielić na mniejsze
różyczki.
Krok 12. Wrzucić je na kilka minut do zimnej
wody, aby się dobrze wypłukały.
Krok 13. Potem odsączyć je w cedzaku.
Krok 14. Wrzącą wodę
(ok. 2,5l) doprawić cukrem i solą.
(ok. 2,5l) doprawić cukrem i solą.
Krok 15. Umieścić w niej różyczki brokuła.
Krok 16. Gotować 3- 4 minuty.
Krok 17. Po tym czasie warzywo odcedzić
i zahartować (porządnie schłodzić)
pod bieżącą, zimną wodą.
i zahartować (porządnie schłodzić)
pod bieżącą, zimną wodą.
Krok 18. Na gorącą, suchą (bez tłuszczu)
patelnię wrzucić zamarynowane mięso.
Krok 19. Smażyć je do miękkości (ok. 15
minut).
Krok 20. Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu.
Krok 21. Umieścić na jego środku połowę
startego, żółtego sera, usmażonego kurczaka,
jak również ugotowanego brokuła.
jak również ugotowanego brokuła.
Krok 22. Całość posypać resztą startego sera.
Krok 23. Boki ciasta francuskiego
zawinąć do środka.
zawinąć do środka.
Krok 24. Skleić jego krawędzie, tworząc wałeczek.
Podczas naciągania ciasto
może się odrobinę przerywać.
Nie ma to wpływu na smak dania.
Ważne, by otwory nie były zbyt duże.
Jeśli jednak chcecie tego uniknąć,
wyjmijcie odrobinę farszu.
Osobiście uważam, że gotowanie
to również sztuka improwizacji
i nie należy się zbytnio przejmować
małymi niedociągnięciami:-),
które niejednokrotnie stają się atutem dania.
Podczas naciągania ciasto
może się odrobinę przerywać.
Nie ma to wpływu na smak dania.
Ważne, by otwory nie były zbyt duże.
Jeśli jednak chcecie tego uniknąć,
wyjmijcie odrobinę farszu.
Osobiście uważam, że gotowanie
to również sztuka improwizacji
i nie należy się zbytnio przejmować
małymi niedociągnięciami:-),
które niejednokrotnie stają się atutem dania.
Krok 25. Mięsno-warzywne zawiniątko
przełożyć wraz z papierem,
w które zawinięte było ciasto francuskie na blachę.
przełożyć wraz z papierem,
w które zawinięte było ciasto francuskie na blachę.
Krok 26. Umieścić ją w piekarniku rozgrzanym
do 220 stopni, grzanie: góra- dół,
na środkowej półce.
do 220 stopni, grzanie: góra- dół,
na środkowej półce.
Krok 27. Piec ok. 25 minut.
Krok 28. Kiedy osiągnie złoty kolor, jest
gotowe.
Najlepiej smakuje na gorąco,
ale na zimno jest równie pyszne.
Najlepiej smakuje na gorąco,
ale na zimno jest równie pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz