piątek, 12 lutego 2016

Murzynek


Murzynek Bambo nie tylko w Afryce mieszka.
Może on również  zagościć w Twoim domu.
Daj mu szansę i skuś się na pyszne,
czekoladowe ciasto z bakaliami, które rozbudzi
Twoje zmysły i sprawi, że dzień stanie się lepszy.
Polecam!















Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 20dag masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g rodzynek,
  • 50g mlecznej czekolady z całymi orzechami.


Przygotowanie: 
Do mleka dodać cukier, masło i kakao, 
lekko podgotować, 
aby masło się rozpuściło. 
Mleko z rozpuszczonymi w nim składnikami 
ostudzić i wlać do mąki wymieszanej
z proszkiem do pieczenia. 
Do masy wbijać po jednym jajku, 
cały czas ucierając mikserem. 
Kiedy składniki będą już dobrze połączone, 
dodać rodzynki uprzednio polane wrzątkiem 
i obtoczone w mące. 
Wszystko jeszcze raz wymieszać. 
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy 
tortowej lub keksowej. 
Wkładać w ciasto pokruszoną czekoladę. 
Piec ok. 55 minut w temperaturze 160-170 stopni,
grzanie: góra- dół.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem. 



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz