poniedziałek, 15 października 2018

Łosoś
zapiekany
w cieście
francuskim

Wypróbujcie przepis
na przepyszną, sycącą, wykwintną kolację,
która zaskoczy Was nie tylko wybornym smakiem,
ale też pozytywnie wpłynie na Wasze zdrowie.
Łosoś to doskonałe źródło białka, 
w 100 gramach tej przepysznej ryby
znajdziemy go, aż 20 gramów.
Ponadto zawiera również egzogenne aminokwasy,
których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć.
Należą do nich leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.
Poza tym charakteryzuje się on bogactwem
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3
oraz witaminy D.
Wprowadzenie tej rybki do naszej diety
może uchronić nas przed wieloma chorobami
lub znacznie spowolnić ich rozwój.
Są to, np. : miażdżyca, cukrzyca typu 2,
choroba wieńcowa serca
i niedokrwienna serca.
Posiada także właściwości przeciwzapalne,
a także przeciwalergiczne.
To kilka z wielu zalet,
które mogłabym wymieniać w nieskończoność.
Mam nadzieję, że sięgniecie po ten przepis,
a danie wykonane za jego pomocą
bardzo Wam zasmakuje.
Polecam!  


Składniki:

  • 250 g filetu łososia bez skóry,
  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 woreczek (100 g)                          ryżu brązowego,
  • 11 plasterków żółtego sera             użyłam Goudy,
  • 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1,25 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego.


Przygotowanie: 
Łososia dobrze umyć,









osuszyć ręcznikiem papierowym,
















przeciąć wzdłuż na dwie części,









zamarynować go w 0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
oraz ziół prowansalskich.
Następnie rybę odstawić do lodówki
(na ok. 30 minut).












Na patelni rozpuścić masło,





















wrzucić na nie obraną
i posiekaną w kostkę cebulę.







 




























Całość podsmażać ok. 2 minuty,








   

po czym wrzucić uprzednio opłukane w cedzaku,
a także pokrojone w plasterki pieczarki.























Grzybki oprószyć 0,25 łyżeczki soli
(wówczas szybciej puszczą wodę),









smażyć do momentu całkowitego
odparowania z nich wody
(podczas redukcji płynu trzeba od czasu
do czasu przemieszać zawartość patelni).









W tym czasie należy zgodnie z instrukcją
na opakowaniu ugotować ryż.









W następnej kolejności
schłodzić  go pod bieżącą wodą
i dodać do usmażonych pieczarek.









Paprykę przemyć,









wyciąć z niej jasne błonki oraz gniazdo nasienne.
W dalszej kolejności pozbyć się pozostałych,
pojedynczych pestek
(najlepiej zrobić to, pukając
połówką warzywa o dłoń).









Ostatnią czynnością
jest pokrojenie jej w małą kostkę









i dołożenie do pozostałych składników,
znajdujących się na patelni.









Farsz doprawić do smaku 0,75 łyżeczki soli
oraz 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.









Całość wymieszać,
aby komponenty dobrze się połączyły.









Z rulonu rozwinąć ciasto francuskie
(pozostawić je na papierze,
na którym było zwinięte,
ponieważ posłuży on do pieczenia dania).









Umieścić na nim 2 plastry sera żółtego,









połowę farszu,









ponownie dwa plastry sera żółtego,









potem filety łososia,








znów dwa plastry sera żółtego
i drugą połowę farszu.









Boki ciasta podnieść do góry,
skleić je na krawędziach,
tworząc foremkę do zapiekanki.









Potrawę pokryć czterema
plastrami sera żółtego,









wraz z papierem przełożyć ją na blaszkę,









wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni,
grzanie góra- dół,
na środkową półkę.









Piec przez ok. 40 minut
(musi mieć złoty kolor). 














Smacznego!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz