Wypróbujcie
przepis
na przepyszną, sycącą, wykwintną kolację,
która zaskoczy Was nie tylko
wybornym smakiem,
ale też pozytywnie wpłynie na Wasze zdrowie.
Łosoś to doskonałe
źródło białka,
w 100
gramach tej przepysznej ryby
znajdziemy go, aż 20 gramów.
Ponadto zawiera
również egzogenne aminokwasy,
których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć.
Należą do nich leucyna, izoleucyna,
walina i lizyna.
Poza tym charakteryzuje
się on bogactwem
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3
oraz witaminy
D.
Wprowadzenie
tej rybki do naszej diety
może uchronić nas przed wieloma chorobami
lub
znacznie spowolnić ich rozwój.
Są to, np. : miażdżyca, cukrzyca typu 2,
choroba
wieńcowa serca
i niedokrwienna serca.
Posiada także właściwości przeciwzapalne,
i niedokrwienna serca.
Posiada także właściwości przeciwzapalne,
a także przeciwalergiczne.
To kilka z wielu
zalet,
które mogłabym wymieniać w nieskończoność.
Mam nadzieję, że sięgniecie
po ten przepis,
a danie wykonane za jego pomocą
bardzo Wam zasmakuje.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 250 g filetu łososia bez skóry,
- 1 ciasto francuskie,
- 1 czubata łyżka masła,
- 1 duża cebula,
- 250 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 woreczek (100 g) ryżu brązowego,
- 11 plasterków żółtego sera użyłam Goudy,
- 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1,25 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego.
Przygotowanie:
Łososia dobrze umyć,
osuszyć ręcznikiem papierowym,
przeciąć wzdłuż na dwie części,
zamarynować go w 0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
oraz ziół prowansalskich.
Następnie rybę odstawić do lodówki
(na ok. 30 minut).
Na patelni rozpuścić masło,
wrzucić na nie obraną
i posiekaną w kostkę cebulę.
Całość podsmażać ok. 2 minuty,
po czym wrzucić uprzednio opłukane w cedzaku,
a także pokrojone w plasterki pieczarki.
Grzybki oprószyć 0,25 łyżeczki soli
(wówczas szybciej puszczą wodę),
smażyć do momentu całkowitego
odparowania z nich wody
(podczas redukcji płynu trzeba od czasu
do czasu przemieszać zawartość patelni).
W tym czasie należy zgodnie z instrukcją
na opakowaniu ugotować ryż.
W następnej kolejności
schłodzić go pod bieżącą wodą
i dodać do usmażonych pieczarek.
Paprykę przemyć,
wyciąć z niej jasne błonki oraz gniazdo nasienne.
W dalszej kolejności pozbyć się pozostałych,
pojedynczych pestek
(najlepiej zrobić to, pukając
połówką warzywa o dłoń).
Ostatnią czynnością
jest pokrojenie jej w małą kostkę
i dołożenie do pozostałych składników,
znajdujących się na patelni.
Farsz doprawić do smaku 0,75 łyżeczki soli
oraz 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Całość wymieszać,
aby komponenty dobrze się połączyły.
Z rulonu rozwinąć ciasto francuskie
(pozostawić je na papierze,
na którym było zwinięte,
ponieważ posłuży on do pieczenia dania).
Umieścić na nim 2 plastry sera żółtego,
połowę farszu,
ponownie dwa plastry sera żółtego,
potem filety łososia,
znów dwa plastry sera żółtego
i drugą połowę farszu.
Boki ciasta podnieść do góry,
skleić je na krawędziach,
tworząc foremkę do zapiekanki.
Potrawę pokryć czterema
plastrami sera żółtego,
wraz z papierem przełożyć ją na blaszkę,
wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni,
grzanie góra- dół,
na środkową półkę.
Piec przez ok. 40 minut
(musi mieć złoty kolor).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz