poniedziałek, 15 lutego 2016

Kluski śląskie


Kluski śląskie to znakomita  propozycja na obiad.
Podane z  gotowaną kapustą kiszoną,
sosem oraz pieczoną wieprzowiną,
smakują wprost wybornie.
Przygotowuje się je bardzo prosto.
Jeśli znudziły Ci się gotowane ziemniaki
albo pozostały z poprzedniego
dnia i nie masz co z nimi zrobić,
przerób je na kluski śląskie
i daj im drugie smaczniejsze życie.
Mam nadzieję,
że na stałe zagoszczą
w Waszym menu.
Polecam!




Składniki:
  • 2kg obranych i ugotowanych ziemniaków,
  • 0,5kg mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • mąka ziemniaczana.


Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki podusić i przestudzić.
Następnie dodać mąkę, jajko oraz sól.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Kiedy składniki będą już połączone,
z ciasta odrywamy małe kawałki
i formujemy kulki,
lekko je spłaszczamy
i robimy pośrodku dziurkę
(delikatnie, aby nie przebić ciasta na wylot).
Kulki obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Kiedy wypłyną, są gotowe.




Smacznego!




4 komentarze:

  1. A czy masz jakis przepis na pyszny sos ciemny do tych kluseczek? Chetnie wyprobujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A znalazłby się przepis na domowe pyzy?:) Karol by oszalał z radości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że mam!
    Zrobię je specjalnie
    na Twoją prośbę.
    Cieszę się bardzo,
    że mój przepis może kogoś uszczęśliwić. :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń