Kluski
śląskie to znakomita propozycja na
obiad.
Podane z gotowaną kapustą
kiszoną,
sosem oraz pieczoną wieprzowiną,
smakują wprost wybornie.
Przygotowuje się je bardzo prosto.
Jeśli
znudziły Ci się gotowane ziemniaki
albo pozostały z poprzedniego
dnia i nie masz
co z nimi zrobić,
przerób je na kluski śląskie
i daj im drugie smaczniejsze
życie.
Mam nadzieję,
że na stałe zagoszczą
w Waszym menu.
Polecam!
- 2kg obranych i ugotowanych ziemniaków,
- 0,5kg mąki tortowej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- mąka ziemniaczana.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki podusić i przestudzić.
Następnie
dodać mąkę, jajko oraz sól.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Kiedy składniki będą już połączone,
z ciasta odrywamy małe kawałki
i formujemy kulki,
lekko je spłaszczamy
i robimy pośrodku dziurkę
(delikatnie, aby nie przebić ciasta na wylot).
Kulki obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Kiedy wypłyną, są gotowe.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Kiedy składniki będą już połączone,
z ciasta odrywamy małe kawałki
i formujemy kulki,
lekko je spłaszczamy
i robimy pośrodku dziurkę
(delikatnie, aby nie przebić ciasta na wylot).
Kulki obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Kiedy wypłyną, są gotowe.
Smacznego!
A czy masz jakis przepis na pyszny sos ciemny do tych kluseczek? Chetnie wyprobujemy:)
OdpowiedzUsuńTak, mam, niebawem
Usuńgo wrzucę.
Pozdrawiam!
A znalazłby się przepis na domowe pyzy?:) Karol by oszalał z radości!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mam!
OdpowiedzUsuńZrobię je specjalnie
na Twoją prośbę.
Cieszę się bardzo,
że mój przepis może kogoś uszczęśliwić. :-)
Pozdrawiam serdecznie!