Makaron w
sosie śmietanowo-serowym
z łososiem i brokułami
to znakomity pomysł na wykwintny obiad. Delikatny smak łososia w połączeniu
z nutą śmietanowo-serową
to wspaniałe połączenie smakowe.
Dodatek brokuły sprawia,
że danie staje się jeszcze smaczniejsze,
ale i zdrowsze, gdyż to warzywo zawiera
bardzo dużo witamin
oraz wartości odżywczych
(chroni, np. przed rakiem).
Jeśli zatem, tak jak ja,
nie lubisz brokułów,
a chciałbyś je jeść, spróbuj
je przemycić do tego dania,
a na pewno zmienisz zdanie.
Polecam!
to znakomity pomysł na wykwintny obiad. Delikatny smak łososia w połączeniu
z nutą śmietanowo-serową
to wspaniałe połączenie smakowe.
Dodatek brokuły sprawia,
że danie staje się jeszcze smaczniejsze,
ale i zdrowsze, gdyż to warzywo zawiera
bardzo dużo witamin
oraz wartości odżywczych
(chroni, np. przed rakiem).
Jeśli zatem, tak jak ja,
nie lubisz brokułów,
a chciałbyś je jeść, spróbuj
je przemycić do tego dania,
a na pewno zmienisz zdanie.
Polecam!
- 500g łososia,
- 500ml śmietany 18%,
- 2 opakowania serka tostowego,
- 1 brokuł (może być mrożony),
- 1 łyżeczka masła,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, przyprawa do ryb.
Przygotowanie:
Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć na deskę, zdjąć, z niego skórę,
następnie pokroić w kostkę o średnicy
ok. 1,5 cm na 1,5 cm.
Rybę doprawić do smaku solą,
pieprzem oraz Waszą ulubioną przyprawą do ryb.
Na patelnię wlać olej.
Kiedy będzie gorący,
włożyć łososia i smażyć ok. 8 minut.
(mięso łososia nie może być surowe).
Gdy ryba się usmaży, zdjąć ją z ognia.
W tym czasie odkroić od trzonu brokuły różyczki,
dokładnie je umyć i gotować we wrzącej,
osolonej wodzie przez ok. 5 minut.
Następnie wyłowić
je i przełożyć na 1 minutę
do miski z lodowatą wodą
(w celu zahartowania warzywa
i zachowania jego intensywnie zielonego koloru).
Po tym czasie warzywo odcedzić na sitku.
Do garnka włożyć masło,
rozpuścić je, następnie wlać śmietanę,
zagotować ją i dodać ser.
Kiedy składniki połączą się, tworząc sos,
dodać do niego łososia oraz brokuły.
Podawać z makaronem spaghetti.
pieprzem oraz Waszą ulubioną przyprawą do ryb.
Na patelnię wlać olej.
Kiedy będzie gorący,
włożyć łososia i smażyć ok. 8 minut.
(mięso łososia nie może być surowe).
Gdy ryba się usmaży, zdjąć ją z ognia.
W tym czasie odkroić od trzonu brokuły różyczki,
dokładnie je umyć i gotować we wrzącej,
osolonej wodzie przez ok. 5 minut.
Następnie wyłowić
je i przełożyć na 1 minutę
do miski z lodowatą wodą
(w celu zahartowania warzywa
i zachowania jego intensywnie zielonego koloru).
Po tym czasie warzywo odcedzić na sitku.
Do garnka włożyć masło,
rozpuścić je, następnie wlać śmietanę,
zagotować ją i dodać ser.
Kiedy składniki połączą się, tworząc sos,
dodać do niego łososia oraz brokuły.
Podawać z makaronem spaghetti.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz