sobota, 30 kwietnia 2016

Spaghetti

 
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem
na sos do spaghetti.
Przygotowuję go z prawdziwych pomidorów.
Duża ilość świeżych ziół sprawia,
że jest bardzo aromatyczny i niepowtarzalny
w smaku. Nie zawiera sztucznych zagęstników
ani sztucznych ulepszaczy smaku.
Jeśli jesteś amatorem makaronu,
ten przepis jest dla Ciebie!
Polecam!


Składniki:

  • 2 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
  • 400 g mielonego mięsa
              z piersi indyka,
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 gałązka lubczyku,
  • garść liści bazylii (ok. 30 sztuk),
  • garść liści oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.


Przygotowanie:
Pomidory umyć, naciąć skórkę od góry,
umieścić w misce i zalać wrzątkiem.











Całość odstawić na ok. 10 minut.
Kiedy skórka zacznie odchodzić, pomidory obrać,
wyciąć zielone szypułki i pokroić w dużą kostkę.


















Cebulę i czosnek również obrać,
a następnie posiekać razem  z ziołami
(w tym celu używam robota kuchennego).












Do garnka wlać olej,











gdy będzie gorący,
wrzucić na niego posiekaną cebulę
z czosnkiem i z ziołami.
Warzywa podsmażać ok. 1 minuty.











następnie dodać mięso mielone.
Wszystko doprawić solą, pieprzem
i szybko połączyć ze sobą 
(używam zagniatarki do ziemniaków,
to urządzenie sprawia, że składniki szybko połączą
się, a mięso nie sklei się ze sobą, tworząc duże grudy).









Całość dusić ok. 10 minut
(mięso powinno mieć szary kolor),
następnie do mięsa dodać
obrane i pokrojone w kostkę pomidory.










Sos dusić  jeszcze ok. 15- 20 minut
(pomidory muszą się rozpadać,
może to potrwać mniej czasu,
wszystko zależy od dojrzałości pomidorów).
Kolejnym krokiem jest dodanie
przecieru pomidorowego
oraz ok. dwóch nabierek wody
od ugotowanego makaronu
(to sprawi, że sos się zagęści).










Podczas dodawania wody należy intensywnie mieszać sos, aby dokładnie się zagęścił.
Kiedy się zagotuje, jest gotowy.
Wówczas należy do niego dodać groszek,
masło oraz doprawić solą i pieprzem.
Podaję go z ugotowanym, pełnoziarnistym makaronem spaghetti. 














Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie!
    Niestety jestem za mała żebym zrobiła to sama, ale napewno poproszę mamę i będziemy korzystać z Pani przepisów.
    Dziękujemy za tak dokładny przepis
    I życzę Pani miłego gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło bardzo smaczne!
    Całą rodziną dziękujemy za przepis :D

    OdpowiedzUsuń