Pomysł na
nie zrodził się w mojej głowie
z chwilą natarcia na mój dom
niespodziewanych
gości.
Szafka, w której zwykle trzymam słodycze,
świeciła pustkami,
a ja najzwyczajniej
w świecie
chciałam podać coś słodkiego do kawy.
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
okazały się strzałem w dziesiątkę.
Z
przygotowaniem ich uwinęłam
się dosłownie w 20 minut.
Wyszły bardzo chrupiące i
czekoladowe.
Myślę, że gościom smakowały,
ponieważ już w połowie spotkania
talerz był pusty.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 12 łyżeczek Nutelli
- cukier puder (do posypania).
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu.
Wyciąć z
niego 6 kwadratów.
Każdy z nich przeciąć po przekątnej
na 12 trójkątów.
Na
każdym z nich umieścić łyżeczkę Nutelli.
Rożki zwijać, zaczynając od szerszej strony
i kierować się ku węższej.
Końcówki
ciasteczek wygiąć, tworząc rogaliki.
Następnie układać je w ok. 2,5
centymetrowych odstępach
(ponieważ rosną w trakcie pieczenia)
na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie umieścić ją w piekarniku
rozgrzanym
do 220 stopni,
grzanie: góra-dół, na środkowej półce.
Łakocie piec przez ok.8-
10 minut
(warto jest je obserwować podczas pieczenia,
ponieważ bardzo szybko
ulegają przypaleniu).
Gdy będą już upieczone i złociste,
przełożyć je na kratkę
(aby przestygły)
i
posypać przesiewanym przez sitko
cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz