poniedziałek, 28 maja 2018

Rogaliki
z ciasta francuskiego
z czekoladą

Pomysł na nie zrodził się w mojej głowie
z chwilą natarcia na mój dom
niespodziewanych gości.
Szafka, w której zwykle trzymam słodycze,
świeciła pustkami,
a ja najzwyczajniej w świecie
chciałam podać coś słodkiego do kawy.
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
okazały się strzałem w dziesiątkę.
Z przygotowaniem ich uwinęłam
się dosłownie w 20 minut.
Wyszły bardzo chrupiące i czekoladowe.
Myślę, że gościom smakowały,
ponieważ już w połowie spotkania
talerz był pusty.
Polecam! 



Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 12 łyżeczek Nutelli 
             (pół małego słoiczka),
  • cukier puder (do posypania).

  

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu.









Wyciąć z niego 6 kwadratów.
Każdy z nich przeciąć po przekątnej
na 12 trójkątów.









Na każdym z nich umieścić łyżeczkę Nutelli.









Rożki zwijać, zaczynając od szerszej strony
i kierować się ku węższej.
















Końcówki ciasteczek wygiąć, tworząc rogaliki.









Następnie układać je w ok. 2,5
centymetrowych odstępach
(ponieważ rosną w trakcie pieczenia)
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.









Następnie umieścić ją w piekarniku
rozgrzanym do 220 stopni,
grzanie: góra-dół, na środkowej półce.
Łakocie piec przez ok.8- 10 minut
(warto jest je obserwować podczas pieczenia,
ponieważ bardzo szybko ulegają przypaleniu). 









Gdy będą już upieczone i złociste,

 







przełożyć je na kratkę
(aby przestygły)









i posypać przesiewanym przez sitko
cukrem pudrem.














Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz