Bardzo
smaczna,
sycąca, a zarazem delikatna w smaku
zapiekanka ziemniaczana.
Fantastycznie sprawdzi się jako
jednodaniowy obiad.
Moja rodzina i ja
już się w
niej rozsmakowaliśmy.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje
i chętnie
będziecie sięgać po ten przepis nieraz.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
Zapiekanka:
- 1kg ziemniaków,
- 1kg wieprzowego mięsa mielonego,
- 400g sera żółtego: użyłam Salami,
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka soli (do posolenia wrzątku),
- 1 czubata łyżeczka soli (do przyprawienia mięsa),
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego.
Sos
beszamelowy:
- 1 litr mleka; użyłam 2% z Gostynia.,
- 100g masła,
- 100g mąki tortowej,
- 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 0,5 łyżeczki soli.
Pozostałe:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (do wysmarowania naczynia żaroodpornego).
Przygotowanie:
Ziemniaki
opłukać,
obrać, umieścić w garnku,
zalać wrzątkiem, osolić,
przykryć pokrywką,
włączyć palnik,
gotować prawie do miękkości
(ok. 30 minut, zależy od wielkości
ziemniaków).
Następnie je odcedzić, przestudzić
i pociąć na plasterki ok. 0,5 cm grubości.
Na patelnię wlać olej.
Gdy będzie gorący,
wrzucić posiekaną w drobną kostkę
cebulę oraz
czosnek.
Zawartość podsmażać ok. 1 minutę,
potem dodać mięso mielone z przyprawami
(solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi).
Całość smażyć ok. 15 minut,
cały czas mieszając,
aby mięso się nie skleiło
i nie utworzyło
jednego, wielkiego
kotleta mielonego.
Gotowy farsz spróbować,
ewentualnie
jeszcze doprawić.
W drugim garnku rozpuścić masło,
w następnej kolejności
maksymalnie zmniejszyć palnik
(nie wyłączać go),
dosypać mąkę,
cały czas energiczne mieszając
(by nie powstały grudki
i całość się nie przypaliła),podsmażać.
Jak tylko wokół zacznie
unosić się charakterystyczny zapach
przypalającej się mąki,
szybko dolać 0,5 litra zimnego mleka.
Nie przestając mieszać, podgrzewać.
Gdy tylko zacznie gęstnieć,
wlać kolejne 0,5 litra zimnego mleka.
Sos nieustannie mieszać,
podgrzewać do momentu
zagotowania się oraz
ponownego zgęstnienia.
Beszamel przyprawić gałką muszkatołową i solą
Naczynie żaroodporne (dno, boki)
wysmarować olejem.
Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków.
Przykryć ją częścią mięsa mielonego,
polać beszamelem,
posypać, startym na dużych oczkach,
żółtym serem.
Następną warstwę ułożyć
w
takiej samej kolejności.
Czynność powtarzać
do wyczerpania składników
[ostatnia warstwa powinna być ułożona
w następującej kolejności:
ziemniaki,
mięso mielone, beszamel
(należy rozsmarować go po mięsnym farszu),
ser].
Zapiekankę nakryć pokrywką,
umieścić na środkowej półce
w piekarniku rozgrzanym do 200
stopni,
grzanie: góra- dół.
Piec ok. 60 minut.
Na 10- 15 minut przed końcem
pieczenia
zdjąć przykrywkę,
by ser się zrumienił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz