poniedziałek, 14 stycznia 2019

Zapiekanka ziemniaczana
z mięsem mielonym

Bardzo smaczna,
sycąca, a zarazem delikatna w smaku
zapiekanka ziemniaczana.
Fantastycznie sprawdzi się jako
jednodaniowy obiad.
Moja rodzina i ja
już się w niej rozsmakowaliśmy.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje
i chętnie będziecie sięgać po ten przepis nieraz.
Polecam!




Składniki:



Zapiekanka:

  • 1kg ziemniaków,
  • 1kg wieprzowego                    mięsa mielonego,
  • 400g sera żółtego: użyłam Salami,
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli                   (do posolenia wrzątku),
  • 1 czubata łyżeczka soli                (do przyprawienia mięsa),
  • 2 łyżeczki słodkiej,             mielonej papryki,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki mielonego         pieprzu czarnego.

  

Sos beszamelowy:

  • 1 litr mleka; użyłam 2%                 z Gostynia.,
  • 100g masła,
  • 100g mąki tortowej,
  • 0.5 łyżeczki mielonej                gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki soli.

  

Pozostałe:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego    (do wysmarowania            naczynia żaroodpornego).

  

Przygotowanie:
Ziemniaki opłukać,









obrać, umieścić w garnku,









zalać wrzątkiem, osolić,









przykryć pokrywką,
włączyć palnik,
gotować prawie do miękkości
(ok. 30 minut, zależy od wielkości ziemniaków).









Następnie je odcedzić, przestudzić









i pociąć na plasterki ok. 0,5 cm grubości.

















Na patelnię wlać olej.









Gdy będzie gorący,
wrzucić posiekaną w drobną kostkę
cebulę oraz czosnek.









Zawartość podsmażać ok. 1 minutę,









potem dodać mięso mielone z przyprawami
(solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi).









Całość smażyć ok. 15 minut,
cały czas mieszając,
aby mięso się nie skleiło
i nie utworzyło jednego, wielkiego
kotleta mielonego.
Gotowy farsz spróbować,
ewentualnie jeszcze doprawić.










W drugim garnku rozpuścić masło,
















w następnej kolejności
maksymalnie zmniejszyć palnik
(nie wyłączać go),
dosypać mąkę,









cały czas energiczne mieszając
(by nie powstały grudki
i całość się nie przypaliła),podsmażać.









Jak tylko wokół zacznie
unosić się charakterystyczny zapach
przypalającej się mąki,
szybko dolać 0,5 litra zimnego mleka.









Nie przestając mieszać, podgrzewać.
Gdy tylko zacznie gęstnieć,









wlać kolejne 0,5 litra zimnego mleka.









Sos nieustannie mieszać,
podgrzewać do momentu
zagotowania się oraz ponownego zgęstnienia.










Beszamel przyprawić gałką muszkatołową i solą 

















Naczynie żaroodporne (dno, boki)
wysmarować olejem. 










Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków.









Przykryć ją częścią mięsa mielonego,









polać beszamelem,









posypać, startym na dużych oczkach,

















żółtym serem.









Następną warstwę ułożyć
w takiej samej kolejności.
Czynność powtarzać
do wyczerpania składników









[ostatnia warstwa powinna być ułożona
w następującej kolejności:
ziemniaki,









mięso mielone, beszamel
(należy rozsmarować go po mięsnym farszu),









ser].










Zapiekankę nakryć pokrywką,









umieścić na środkowej półce
w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni,
grzanie: góra- dół.









Piec ok. 60 minut.
Na 10- 15 minut przed końcem pieczenia
zdjąć przykrywkę,

















by ser się zrumienił. 






















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz