niedziela, 17 lutego 2019

Surówka
z brokukuła

Kolorowa, pyszna, zdrowa!
Tymi słowami chciałabym zareklamować
dzisiejszą surówkę.
Brokuły posiadają wyjątkowe wartości odżywcze.
Są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw.
Szczególnie powinny po nie sięgać
osoby z obniżoną odpornością,
ponieważ  zawierają bardzo duże ilości
witaminy C i K.
Spożywane na surowo
podobno blokują raka.
W mojej surówce,w połączeniu
z papryką, kukurydzą
oraz pysznym ziołowym sosem,
smakują po prostu znakomicie.
Polecam!






Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 (300g) puszka kukurydzy,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • 0,5 Pęczka (natki) koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki soli                           (do posolenia brokuła),
  • 1/3 łyżeczki soli                           (do doprawienia sosu),
  • 1/3 mielonego pieprzu czarnego.


Przygotowanie:
Krok 1. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.


Krok 2. Potem wrzucić je do zimnej wody,
aby dobrze się wypłukały.

Krok 3. Następnie odsączyć je w cedzaku.

Krok 4. Pociąć  w drobne cząstki.

Krok 5. W dalszej kolejności przełożyć je do miski.

Krok 6. Posypać solą.

Krok 7. Wymieszać i odstawić na 15 minut,
żeby zmiękły.

Krok 8. W międzyczasie pod bieżącą wodą
dobrze umyć paprykę.

Krok 9. Przeciąć ją na dwie połówki.

Krok 10. Palcami wyjąć gniazdo nasienne.

Krok 11. Pukając warzywem o dłoń,
pozbyć się reszty pestek.

Krok 12. Za pomocą noża wyciąć jasne błonki,
ponieważ są gorzkie (popsułyby one smak dania).

Krok 13. Wyfiletowane kawałki papryki
pociąć w drobną kostkę.

Krok 14. Potem odcedzić kukurydzę.

Krok 15. Obrać 1 ząbek czosnku.

Krok 16. Bardzo drobno go posiekać
(tę czynność może ułatwić nam praska).

Krok 17. W miseczce wymieszać:
jogurt, majonez, sól, pieprz
oraz posiekaną natkę koperku.

Krok 18. Do brokuła dorzucić
paprykę, a także  kukurydzę.

Krok 19. Całość zalać sosem.

Krok20 . Dokładnie wymieszać.
Krok 21. Podawać!













Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz