poniedziałek, 10 grudnia 2018

Czekolada
na gorąco

Jak już wcześniej pisałam,
uwielbiam czekoladę:-).
Proponuję przygotować ją w płynnej postaci
na długie, zimne, zimowe wieczory.
Taka mikstura na pewno postawi Was na nogi,
rozgrzeje i pomoże wyjść z doła:-).
Jeśli jesteście miłośnikami
mocniejszych wrażeń
lub przypraw korzennych,
możecie do niej dosypać szczyptę
chili bądź cynamonu.
W wersji dla dorosłych
kropelka czegoś mocniejszego
też świetnie się tu sprawdzi.
Pamiętajcie jednak,
aby nie dolewać procentów
do wrzącego płynu,
ponieważ Wam uciekną
i będziecie się raczyć
czekoladą o smaku alkoholu:-(.
Poniżej podaję, tak zwany przepis bazowy,
który osobiście lubię najbardziej spożywać.
Wszelkie modyfikacje pozostawiam
Waszym kubkom smakowym:-).
Polecam! 


Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady;      użyłam z Goplany,
  • 500ml mleka UHT 3,2%;      użyłam śmietanki z Gostynia,
  • 200ml śmietanki UHT 30%,
  • 1 opakowanie (32g)                cukru wanilinowego.

  

Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko oraz śmietanę,
dosypać cukier wanilinowy,









włączyć grzanie,
po czym nieustannie mieszając,









podgrzewać na małym ogniu,
doprowadzając niemalże do wrzenia.









Następnie wyłączyć palnik
i stopniowo, nadal cały czas mieszając,
dodawać po kilka kostek czekolady.









Kiedy całkowicie się rozpuści
(połączy z mlecznośmietanową miksturą),
ponownie włączyć palnik
i nadal, nie przestając mieszać, zagotować
na małym ogniu zawartość rondelka.









Gorącą czekoladę przelać do kubków.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz