poniedziałek, 8 lutego 2016

Wiśniówka Anny A.

 
Swego czasu przeszukiwałam internet
oraz książki w poszukiwaniu
przepisu na idealną wiśniówkę.
Żaden z nich nie spełnił moich oczekiwań.
Postanowiłam zatem wykorzystać
moje doświadczenie w dziedzinie
produkcji nalewek i stworzyłam trunek,
moim zdaniem, wyśmienity.
Miód zawarty w nalewce
nadaje jej gęstości
oraz wyjątkowego smaku.
Kiedy ją spróbujecie, przyznacie mi rację.
Polecam!


Składniki:
  • 2kg wiśni,
  • 1l miodu,
  • 2,7l spirytusu 70% ( 2l spirytusu 95%+ 700ml wody),
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5l spirytusu 95%,
  • 500g cukru.


Przygotowanie:
Dojrzałe wiśnie umyć, usunąć ogonki
i wydrylować, co piątą wiśnię
zostawić nie drylowaną.
Wszystkie owoce wsypać
do słoja, zalać spirytusem 70%.
Spirytus powinien zakrywać
wszystkie owoce,
następnie zamknąć słoik
i odstawić na 3 do 4. tygodni.
Po tym czasie owoce odcedzić,
a zaczyn zlać do drugiego słoja.
Z kolei do garnka wlać miód
i wodę, a następnie zagotować.
Po czym zestawić z ognia,
usunąć z powierzchni zagotowanego
miodu woskowinę z pianą,
a następnie schłodzić.
Zalać płynem miodowym owoce
i pozostawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie zlać płyn
i połączyć z pierwszym.
Pozostałe owoce przesypać cukrem
i pozostawić na 3 tygodnie,
często potrząsając naczyniem.
Po około 3. tygodniach wszystko zlać,
połączyć obie nalewki,  przecedzić.
Dodać spirytus 95%.
Rozlać do butelek,
odstawić na około 2 tygodnie.
Po tym czasie można próbować.




























Na zdrówko!

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz