poniedziałek, 28 marca 2016

Surówka
z kiszoną kapustą,
marchewką
i jabłkiem


 
W okresie jesienno-zimowym,
kiedy wzrasta zachorowalność
na przeziębienie i grypę,
a dostęp do zdrowych warzyw
i owoców jest ograniczony,
warto sięgnąć po kiszoną kapustę.
Warzywo to posiada bardzo dużą zawartość witaminy C.
Z kolei witamina B sprawia,
że kapusta kiszona wykazuje właściwości
dotleniające, a także niweluje szkodliwe
działanie alkoholu.
Osoby cierpiące na wypadanie włosów
szczególnie powinny po nią sięgnąć,
ponieważ zawiera siarkę,
która korzystnie wpływa na porost włosów
i wzmacnia paznokcie.
Myślę, że argumentów,dla których warto zrobić
tę surówkę, jest sporo. To samo zdrowie! 
Polecam!
    

Składniki:

  • 700g kiszonej kapusty,
  • 2 jabłka,
  • 1 mała marchewka (ok. 70g),
  • 0,5 małej cebuli,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, cukier (ewentualnie).


Przygotowanie: 
Kapustę kiszoną opłukać, 
porządnie odsączyć, przełożyć
do miski i pokroić. 
Dodać do niej obrane i utarte na tarce 
o dużych oczkach: marchewkę i jabłka. 
Cebulę posolić szczyptą soli, 
pokroić w drobną kostkę 
i  dodać do kapusty. 
Wszystko wymieszać i wlać olej. 
Doprawić (ewentualnie) solą i cukrem. 
Wszystko ponownie wymieszać.

    


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz