niedziela, 9 października 2016

Nalewka z moreli

 
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon nalewkowy.
Tym razem podaję przepis na morelówkę.
Jest to nalewka o bardzo delikatnym smaku.
Idealnie nadaje się do deserów.
Aromatyczne morele, wraz z wanilią,
stanowią czarujący duet,
któremu trudno się oprzeć. 
Polecam!


Składniki:


  • 5kg moreli,
  • 200g moreli suszonych,
  • 6 pestek moreli,
  • 2kg cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 2 litry spirytusu 96%,
  • 700ml wody.


Przygotowanie:
Morele dokładnie umyć,










obrać ze skórki, wydrylować
i pokroić na mniejsze kawałki
(nie kroić i nie obierać moreli suszonych).









Do słoja (wielkość nie mniejsza niż 8 litrów)
wrzucić 6 rozgniecionych pestek moreli.












Następnie dodawać naprzemiennie
morele oraz cukier
(ostatnią warstwą powinien być cukier). 












Laski wanilii przeciąć wzdłuż,
przeciągając ostrym nożem
po wewnętrznych stronach przeciętych lasek,
wyciągnąć z nich drobne ziarenka.
Wanilię wraz z ziarenkami wrzucić
do słoja z morelami i cukrem.
Spirytus zmieszać z wodą. 
Tak przygotowanym alkoholem
zalać morele.
Słój szczelnie zamknąć.












Odstawić w słoneczne miejsce na miesiąc
(od czasu do czasu nim potrząsając).
Następnie nalewkę zlać przez sito
wyłożone bardzo gęstą gazą
i rozlać do butelek.












Trunek odstawić na 4 tygodnie.
Po tym czasie jest gotowy do degustacji.
      


Na zdrówko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz