Nadeszła
jesień, a wraz z nią sezon nalewkowy.
Tym razem
podaję przepis na morelówkę.
Jest to nalewka o bardzo delikatnym smaku.
Idealnie nadaje się do deserów.
Aromatyczne morele, wraz z wanilią,
stanowią czarujący duet,
któremu trudno się oprzeć.
Polecam!
Jest to nalewka o bardzo delikatnym smaku.
Idealnie nadaje się do deserów.
Aromatyczne morele, wraz z wanilią,
stanowią czarujący duet,
któremu trudno się oprzeć.
Polecam!
Składniki:
- 5kg moreli,
- 200g moreli suszonych,
- 6 pestek moreli,
- 2kg cukru,
- 2 laski wanilii,
- 2 litry spirytusu 96%,
- 700ml wody.
Przygotowanie:
obrać ze skórki, wydrylować
i pokroić na mniejsze kawałki
(nie kroić i nie obierać moreli suszonych).
Do słoja (wielkość nie mniejsza niż 8 litrów)
wrzucić 6 rozgniecionych pestek moreli.
Następnie dodawać naprzemiennie
morele oraz cukier
(ostatnią warstwą powinien
być cukier).
Laski wanilii przeciąć wzdłuż,
przeciągając ostrym nożem
po
wewnętrznych stronach przeciętych lasek,
wyciągnąć z nich drobne ziarenka.
Wanilię wraz z ziarenkami wrzucić
do słoja z morelami i cukrem.
Spirytus
zmieszać z wodą.
Tak
przygotowanym alkoholem
zalać morele.
Słój szczelnie zamknąć.
Odstawić w słoneczne miejsce na miesiąc
(od czasu do czasu nim potrząsając).
Następnie
nalewkę zlać przez sito
wyłożone bardzo gęstą gazą
Trunek odstawić na 4 tygodnie.
Po tym czasie jest gotowy do degustacji.
Na zdrówko!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz