Jest to
pizza w kształcie pieroga.
Moje Calzone przygotowuję
z własnoręcznie robionym
sosem,
on nadaje mu wyjątkowego,
indywidualnego charakteru.
Jego intensywny
smak,
w połączeniu z delikatnością Mozzarelli,
to doskonała uczta dla kubków
smakowych.
Ciasto, które po upieczeniu jest chrupiące,
a zarazem bardzo
puszyste,
świetnie komponuje się z sosem oraz nadzieniem.
Gwarantuję,
kto raz
spróbuje Calzone z tego przepisu,
uwierzy, że pyszną pizzę można zjeść,
nie tylko w pizzerii.
Wystarczy odrobina
zapału, troszkę wolnego czasu
i sukces murowany :-).
Polecam!
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 1kg mąki tortowej,
- 6dag drożdży (świeżych),
- 500 ml letniej, przegotowanej wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Sos:
- 1 puszka pomidorów bez skóry,
- 100 g koncentratu pomidorowego
(użyłam Pudliszki),
- 0,5 małej cebuli,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 0,5 garści świeżych liści bazylii
- 0,5 garści liści świeżego oregano
(świeże zioła można zastąpić suszonymi;
wówczas należy dodawać
je stopniowo
do sosu,
stale sprawdzając jego smak,
by go nie przeprawić;
zwykle dodaję po
łyżeczce z każdego zioła),
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Farsz:
- 1 duża, czerwona papryka,
- 200 g pieczarek,
- 4 kulki Mozzarelli,
- 300 g szynki
(najlepiej wędzonej i gotowanej).
Przygotowanie:
W 200 ml letniej wody
rozpuścić cukier, drożdże oraz odrobinę mąki.
Składniki dobrze wymieszać.
Roztwór odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie przesiać przez sito mąkę,
dodać do niej olej oraz 150 ml wody.
Wszystko wymieszać.
Następnie do mąki z wodą i olejem
dodać roztwór drożdżowy
Sól rozpuścić w 150 ml wody
i dolać ją do ciasta.
Całość energicznie wyrobić,
posmarować od góry olejem,
przykryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
W tym czasie do rondelka wlać olej
i podpalić pod garnkiem ogień.
Kiedy tłuszcz będzie bardzo gorący,
wrzucić
posiekaną w kostkę cebulę.
Warzywo smażyć ok. 2 minuty
(do momentu zeszklenia
się).
Następnie dołożyć puszkę pomidorów.
Sos redukować na małym ogniu,
od
czasu do czasu mieszając, ok.10 minut.
Gdy będzie już gęsty,
dodać do niego przecier
pomidorowy,
przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz świeże zioła.
Mieszaninę zmiksować blenderem
na sos o gładkiej konsystencji,
a następnie doprawić solą, pieprzem i
cukrem.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z misy
i podzielić na 5 części.
Każdą z kulek
rozpłaszczyć ręką na placuszek,
kształtem przypominający nieco
wydłużone koło
o grubości ok. 1 cm
(placków nie należy rozpłaszczać zbyt cienko,
ponieważ podczas zamykania
farszu w środku pieroga
ciasto naciąga się i gdyby było za cienkie,
popękałoby,
tworząc na powierzchni pizzy dziury).
Na środek pizzy wylać odrobinę
sosu
pomidorowego,
dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę,
paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę
(uwaga: przed pokrojeniem papryki
należy wyciąć z niej
gniazdo nasienne
ze wszystkimi pestkami
oraz jasne błonki,
które nadają jej
gorzki smak)
oraz plastry pieczarek
(grzybki przed posiekaniem w plastry
dobrze jest umyć w cedzaku
pod bieżącą
wodą,
a następnie osuszyć na ściereczce)
Mozzarelli.
Ciasto z umieszczonym po środku sosem i farszem
delikatnie zgiąć na pół
i powoli naciągać, szczelnie
zamykając nadzienie
(aby zwiększyć pewność,
że Calzone nie rozklei się podczas
pieczenia
po sklejeniu krawędzi
zawijam jego brzeg do środka).
Pizzowe pierogi umieścić na blasze,
uprzednio wysypanej mąką,
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni,
grzanie: góra- dół na środkową półkę.
Piec ok. 20 (muszą osiągnąć złocistą barwę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz