wtorek, 1 października 2019

Jajecznica
z pomidorami
i szczypiorkiem

Przedstawiam Wam przepis
na jedno
z moich ulubionych śniadań.
Jest nim jajecznica
z pomidorami i szczypiorkiem.
Pomidory to świetne źródło likopenu,
czyli organicznego związku chemicznego
o działaniu przeciwutleniającym.
Ten naturalny czerwony barwnik
to największy antyoksydant
z grupy karetonoidów.
Nie ginie on w obróbce termicznej.
Pomaga Nam w walce
z opóźnianiem procesu starzenia.
Spożywanie tego warzywa
ochroni nas również,
m. in. przed zawałem
oraz miażdżycą.
Najlepiej sięgać po pomidory
w sezonie,
ponieważ wówczas
są najbardziej aromatyczne.
To na pewno wpłynie
bardzo pozytywnie
na smak naszego dania.
Wypróbujcie ten przepis,
a Wasz poranek stanie się przyjemniejszy.
Polecam!




Składniki:
4 jajka,
2 średnie pomidory,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
1 łyżka mleka,
1 łyżeczka masła,
0,5 łyżeczki soli.




Przygotowanie:
Krok 1. Pomidory dobrze umyć.
Krok 2. Naciąć je od góry. 
Krok 3. Umieścić w miseczce.
Krok 4. Zalać je wrzątkiem.
Krok 5. Odstawić na kilka minut, aby mogła odejść z  nich skórka.
Krok 6. Jajka również dobrze umyć.
Krok 7. Wbić je do miseczki.
Krok 8.  Dolać mleko.
Krok 9. Całość połączyć ze sobą
za pomocą widelca.
Krok 10. Dodać posiekany szczypiorek.
Krok 11. Następnie wymieszać.
Krok 12. Pomidory  odcedzić
z wrzątku.
Krok 13. Zalać zimną wodą.
Krok 14. Obrać ze skórki.
Krok 15. Pociąć na ćwiartki.
Krok 16. Wyciąć gniazda nasienne.
Krok 17. Pokroić w kosteczkę.
Krok 18. Na patelni
rozpuścić masło.
Krok 19. Kiedy zacznie skwierczeć, dodać pomidory.
Krok 20. Warzywa osolić
0,25 łyżeczki soli.
Krok 21. Smażyć je (od czasu
do czasu mieszając)
do momentu,
aż woda całkiem z nich  odparuje.
Krok 22. Po tym czasie zalać
je jajeczno- mleczną mieszaniną.
Krok  23. Do jajek  dosypać
resztę soli (0,25 łyżeczki).
Krok 24. Jajecznicę delikatnie wymieszać,
Krok 25. Gdy zacznie się ścinać, zwiększyć tempo mieszania.
Krok 26. W odpowiednim momencie zdjąć ją z ognia.
Każdy lubi inny rodzaj konsystencji jajecznicy.
Ja lubię, kiedy jajka
są bardziej ścięte.
Dlatego nie podaję czasu smażenia (sami zdecydujcie).



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz