poniedziałek, 14 marca 2016

Orzeźwiający jabłecznik

Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie
z potrzeby zagospodarowania dużej ilości jabłek,
którymi matka natura obdarzyła
nas w zeszłym roku.
Placek ten miał być jednorazowym,
kulinarnym eksperymentem.
Nikt nie spodziewał się,
że wyjdzie aż tak dobry.
Z tego powodu postanowiłam
go Wam zaprezentować.
Mam nadzieję, że też Wam zasmakuje.
Polecam!


Składniki na biszkopt:
  • 80g mąki tortowej (ok. 4 łyżki),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 jajek.


Składniki na masę:
  • 1,5kg jabłek (ok. 10 sztuk),
  • 30g cukru wanilinowego,
  • cukier do smaku (ja dałam 2 łyżki),
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 500ml wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka masła.


Składniki na śmietankową kołderkę:
  • 500ml śmietany 30%,
  • 150ml wody,
  • 2 łyżki pudru cukru,
  • 35g żelatyny bez przypraw.


Przygotowanie biszkoptu: 
Jajka dokładnie umyć, następnie polać wrzątkiem
(aby pozbyć się bakterii znajdujących
się na skorupkach).
Do garnka wbić jajka i dodać cukier.
Wrzącą wodę wlać do miski, a następnie wstawić
do niej naczynie z jajkami i cukrem.
Wszystko szybko ubijać za pomocą
miksera ok. 18 minut 
(musi powstać gęsta, jasna , puszysta masa).
Na ok. 2-3 minuty przed końcem ubijania 
należy wyjąć garnek z miski i ubijać dalej
(ma to na celu schłodzenie masy jajecznej).
Po tym czasie do masy dodawać partiami
przesianą przez sito mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Wszystko wymieszać ręcznie przy pomocy trzepaczki
(w cieście nie mogą znajdować się gródki).
Dokładnie wymieszane ciasto wyłożyć
na prostokątną blaszkę,
której dno zostało uprzednio wysmarowane masłem
(nie smarować boków blaszki, 
ponieważ biszkopt straci prostokątny kształt
i się skurczy).
Ciasto piec ok. 15 minut w temperaturze
180 stopni, grzanie: góra- dół
(musi mieć złoty kolor).
Gdy ciasto będzie już upieczone,
należy je przestudzić,
wyjąć z blaszki, a następnie przekroić
na dwa cieńsze prostokąty.



Przygotowanie masy jabłkowej:
W 500ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę,
a następnie odstawić do przestudzenia.
Jabłka obrać i zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. 
W garnku rozpuścić masło, 
następnie dodać starte jabłka.
Wszystko smażyć ok. 15- 20 minut
(jabłka muszą zmięknąć).
Na ok. 5 minut przed końcem smażenia
dodać cukier i cukier wanilinowy.
Kiedy masa jabłkowa przestygnie,
a galaretka delikatnie stężeje,
należy dokładnie wymieszać oba składniki.



Przygotowanie śmietankowej kołderki:
Do 150 ml przegotowanej,
ciepłej wody wsypać żelatynę,
następnie odstawić ją na 20 minut.
Po tym czasie żelatynę podgrzać
do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie ubić śmietanę na sztywno 
(kiedy zacznie gęstnieć, dodać do niej cukier puder) 
i ubijać dalej,aż całkowicie zgęstnieje.
Następnie małymi partiami dolewać 
do śmietany  rozpuszczoną żelatynę.
Wszystko energicznie wymieszać mikserem.



Składanie jabłecznika:
Do blaszki włożyć jeden prostokąt 
biszkoptowy, następnie wlać na niego masę
jabłkową i przykryć drugim biszkoptem.
Ciasto wstawić do lodówki.
Kiedy masa jabłkowa stężeje,
na ciasto wlać śmietankową kołderkę 
i ponownie wstawić do lodówki. 
Gdy wszystkie składniki zastygną,
ciasto delikatnie posypać kakałem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz