środa, 25 kwietnia 2018

Makaron
z serem Feta
i papryką

Ser Feta zwykle kojarzy nam się z sałatką grecką.
Tym przepisem chciałabym Wam pokazać
kolejne zastosowanie tego składnika.
Okazuje się, że Feta świetnie smakuje
również na ciepło.
Gdy się go rozpuści,
tworzy pyszny, sycący sos do makaronu.
Jeśli jesteście osobami
wiecznie ścigającymi się z czasem,
ten przepis Wam  się spodoba.
Polecam! 



Składniki:

  • 1 (500g) opakowanie makaronu- grube gniazdka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 (270g) kostka sera Feta,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 10 liści świeżej bazylii 
             lub 1 łyżeczka suszonej. 


Przygotowanie: 
Paprykę umyć,
przekroić na pół,









wyciąć gniazdo nasienne
oraz jasne błonki.









Następnie pokroić ją w dużą kostkę.









Warzywo wrzucić na rozgrzany olej.
















Smażyć do miękkości (ok. 15 min.),









posypać mieloną, słodką papryką;
dodać pokrojoną w kostkę Fetę.
Całość intensywnie wymieszać
(ser musi się rozpuścić
i połączyć z resztą składników).









Sos doprawić  przeciśniętym
przez praskę czosnkiem,
posiekanymi liśćmi bazylii
i ziołami prowansalskimi.









Następnie dorzucić ugotowany makaron
(gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).


























Danie dokładnie wymieszać,
tak aby sos dokładnie okleił makaron.



















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz