Ser Feta zwykle kojarzy nam się z sałatką
grecką.
Tym
przepisem chciałabym Wam pokazać
kolejne zastosowanie tego składnika.
Okazuje
się, że Feta świetnie smakuje
również
na ciepło.
Gdy się go rozpuści,
tworzy pyszny, sycący sos do makaronu.
Jeśli
jesteście osobami
wiecznie ścigającymi się z czasem,
ten przepis Wam się spodoba.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 1 (500g) opakowanie makaronu- grube gniazdka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 (270g) kostka sera Feta,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 10 liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Paprykę umyć,
przekroić na pół,
wyciąć gniazdo nasienne
oraz jasne
błonki.
Następnie pokroić ją w dużą kostkę.
Warzywo wrzucić na rozgrzany olej.
Smażyć do miękkości (ok. 15 min.),
posypać mieloną, słodką papryką;
dodać
pokrojoną w kostkę Fetę.
Całość
intensywnie wymieszać
(ser musi się rozpuścić
i połączyć z resztą składników).
Sos doprawić przeciśniętym
przez praskę
czosnkiem,
posiekanymi liśćmi bazylii
i ziołami prowansalskimi.
Następnie dorzucić ugotowany makaron
(gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Danie dokładnie wymieszać,
tak aby sos dokładnie okleił makaron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz