Przedstawiam
Wam przepis
na ryż z jabłkiem i cynamonem.
Danie to zazwyczaj podaje się na podwieczorek,
ale świetnie sprawdzi się
jako słodka kolacja.
Polecam!
Składniki:
- 3 jabłka,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- cukier ( zależy od rodzaju jabłek ja dałam łyżkę),
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Do zagotowanego mleka wsypać sól i ryż.
Wszystko mieszać, aż ryż nie wchłonie mleka
(ok.18 minut).
Następnie garnek zdjąć
z ognia, zawinąć w ręcznik,
aby ryż napęczniał (ok. 30 minut).
Na patelni rozpuścić masło
i dodać jabłka, uprzednio
obrane oraz utarte na tarce
o dużych oczkach.
Wszystko smażyć, dopóki owoce
nie zmiękną (ok. 10 minut).
Na ok. 2 minuty przed końcem smażenia
dodać cukier oraz cynamon.
Gdy mus jabłkowy
będzie już gotowy, położyć
go na ryż.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz