sobota, 20 lutego 2016

Ryż z jabłkiem
i cynamonem


Przedstawiam Wam przepis
na ryż z jabłkiem i cynamonem.
Danie to zazwyczaj podaje się  na podwieczorek,
ale świetnie sprawdzi się jako słodka kolacja.
Polecam!



Składniki:
  • 3 jabłka,
  • 0,5 szklanki  ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • cukier ( zależy od rodzaju jabłek ja dałam łyżkę),
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.


Przygotowanie:
Do zagotowanego mleka wsypać sól i ryż.
Wszystko mieszać, aż ryż nie wchłonie mleka
(ok.18 minut).
Następnie garnek zdjąć
z ognia, zawinąć w ręcznik,
aby ryż napęczniał (ok. 30 minut).
Na patelni rozpuścić masło
i dodać jabłka, uprzednio
obrane oraz utarte na tarce
o dużych oczkach.
Wszystko smażyć, dopóki owoce
nie zmiękną (ok. 10 minut).
Na ok. 2 minuty przed  końcem smażenia
dodać cukier oraz cynamon.
Gdy mus jabłkowy 
będzie już gotowy, położyć  go na ryż. 
Podawać na gorąco. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz